Stockholmsbörsen: Nervös väntan på USA-siffror

Stockholmsbörsen var uppåt vid lunchtid på fredagen även om den tappat större delen förmiddagens uppgång. Viss avvaktan rådde inför amerikansk
statistik som kommer under eftermiddagen.

"Det är något lägre omsättning hittills i dag och antagligen inväntar man USA-statistiken. Med den turbulens som varit på räntemarknaden den senaste tiden kommer dessa siffror att bli mycket intressanta", säger en chefsmäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.00 hade OMXS30 stigit med 0,1 procent till noteringen 1.268,8. Omsättningen uppgick till 10,1 miljarder kronor.

Utvecklingen var blandad med oljebolag och informationsteknik som bästa branscher medan teleoperatörer hade det tyngre.

Ericsson steg 0,8 procent till 26:50 kronor. Standard & Poors har höjt Ericssons kreditbetyg till BBB+, från BBB-, med stabila utsikter. Det kortfristiga betyget höjs till A-2, från A-3. Därmed tas Ericsson bort från kreditbevakningen med positiva implikationer där bolaget sattes 1 juni.

Oljebolagen fick hjälp av att oljan handlades runt niomånadershögsta. Lundin Petroleum ökade 2,3 procent till 66:75 kronor medan West Siberian Resources höjdes 0,9 procent till 5:70 kronor.

Sämre gick det för Tele2 som tappade 1,1 procent till 115:50 kronor och Teliasonera som gick ned med 0,5 procent till 52:50 kronor.

Axis backade 3,8 procent till 151:50 kronor. LMK Industri, som äga av Therese Karlsson, har minskat sitt innehav med motsvararande 2,1 procent av antalet aktier och tekningsoptioner. Efter försäljningen har dock LMK Industri 20 procent av kapital och röster och är fortsatt Axis största ägare.

Den stora vinnaren var Epicept som steg hela 18,8 procent till 19:60 kronor efter att nya studier visat positiva resultat för Epicepts läkemdelskandidat Azixa.

Hiq steg 1,8 procent till 39:90 kronor. Bolaget har förvärvat it-konsultbolaget Mobileyes, som har cirka 60 anställda och omsatte runt 16 miljoner kronor förra året.

Under eftermiddagen kommer en rad tung statistik från USA som kan påverka utvecklingen. Huvudnumret är KPI för maj som kommer klockan 14.30.

Vid samma tidpunkt släpps även bytesbalansen för första kvartalet liksom Empire-index för juni.

Senare kommer Tics-data för april, industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i maj och preliminära Michigan- indexet för juni.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades vid lunch till 5,23 procent, 4 punkter högre än vid torsdagens svenska stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?