Småglad fredagsbörs

Stockholmsbörsen öppnade med stigande kurser på fredagen i likhet med övriga Europa. Stöd kom från uppgångar i USA och Asien.

Efter en dryg timmes handel var OMXS30 upp 0,3 procent till noteringen 1.271,7. Omsättningen uppgick till 3,7 miljarder kronor.

Det var återigen industribolagen som ledde uppgången följt av finansrelaterade bolag och informationsteknik. Mot strömmen gick teleoperatörer.

Bland storbolagen steg Investor med 1,1 procent till 178:50 kronor, Ericsson var upp 0,8 procent till 26:50 kronor medan Teliasonera tappade 0,5 procent till 52:50 kronor.

Morgonens stora vinnare var Epicept som steg hela 20,6 procent till 19:90 kronor efter att nya studier visat positiva resultat för Epicepts läkemdelskandidat Azixa.

På nersidan fanns bland annat Switchcore som föll 15 procent. Bolagets stämma beslöt att inte likvidera bolaget, men styrelsen minskas från fem personer till tre. Styrelsen drog också tillbaka sitt förslag om att få mandat på att sälja verksamheten. Istället beslutades att utöka bolagets verksamhet till att omfatta ägande och förvaltning av fastigheter.

Hiq klättrade 1,8 procent till 39:90 kronor. Bolaget har förvärvat it-konsultbolaget Mobileyes, som har cirka 60 anställda och omsatte runt 16 miljoner kronor förra året.

På börserna i New York var det uppåt på torsdagen sedan oron för räntehöjningar minskat något efter att Chicagos Fed- chef Michael Moskow sagt till Wall Street Journal att han kände sig bekväm med den nuvarande räntehållningen. Dow Jones steg med 0,5 procent medan Nasdaq var 0,7 procent högre.

Även i Asien var uppåt i hela regionen med råvarubolagen i spetsen.

Under eftermiddagen kommer en rad tung statistik från USA som kan påverka utvecklingen. Huvudnumret är KPI för maj som kommer klockan 14.30.

Vid samma tidpunkt släpps även bytesbalansen för första kvartalet liksom Empire-index för juni.

Senare kommer Tics-data för april, industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i maj och preliminära Michigan- indexet för juni.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?