Kronprins med klöver i börsen

Efter nio år i Riksbanken och tio år som analytiker på SEB är Robert Bergqvist van vid att svara på svåra frågor. Den nye chefsekonomen klarar även DI Weekends 21 snabba med glans.

Hur firade du att du efter tio år i företaget har tagit klivet ut ur Klas Eklunds skugga och blivit chefsekonom på SEB?
”Jag har inte firat, det är egentligen inte någon dramatisk förändring. Och jag firar hellre när jag verkligen har visat resultat än bara att jag har fått ett nytt uppdrag.”

Även i din tidigare roll – som chefsanalytiker – har du varit synlig och ibland väckt starka känslor, bland annat med pessimistiska kronprognoser. Vad är det värsta du har blivit kallad?
”Jag har haft fyra smeknamn, eller öknamn: ’flödestaliban’, ’kronprinsen’, ’Riksbankens fiende nummer två’ och ’Stureplanspajas’. Det sista är det värsta, för det är orättvist. Pajas, okej, men jag är verkligen inte en person som springer på Stureplan.”

Vilken bok/författare har betytt mest för dig i karriären?
”En som skulle vilja att jag säger en viss bok är Klas Eklund, som har skrivit Vår ekonomi. Men det blir i stället Sagan om ringen-trilogin. Fantasi är mycket viktigt när man jobbar som analytiker.”

Du får tio miljoner i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?
”Skaffar en lite större lägenhet, på kanske 100 kvadratmeter, ett litet fritidshus vid havet och placerar en del i aktier. Sedan ger jag lika mycket till min syster, och det som blir kvar skänker jag till Rädda Barnen, Barncancerfonden och Världsnaturfonden.”

Du har berättat att du ägnar tolv timmar om dygnet åt att följa de finansiella marknaderna. Hur gör du för att koppla av när du inte jobbar?
”Tolv timmar? Det är nog snarare ett dygnet runt-jobb att försöka ha koll på allt som händer. Men så fort jag har möjlighet försöker jag ta mig ut i naturen, till skogen eller havet. Det är väldig avkoppling för mig.”

Om du skulle tvingas välja en ny karriär, vilken skulle det vara?
”Bagare eller konditor. Jag tycker att det är kul att baka och är förtjust i sötsaker.”

Om du fick ha något i ditt liv ogjort, vad skulle det vara?
”Jag kan inte hitta något. Livet är ett flöde av valsituationer där man försöker välja det bästa. Jag tittar inte tillbaka utan ser hellre framåt.”

Vilken talang skulle du vilja ha?
”Jag skulle vilja kunna spela trumpet, det är ett litet men mäktigt instrument. Och det låter vackert.”

Vilken är din största extravagans?
”Choklad och godis. Jag äter fruktansvärt mycket, jag är beroende.”

Vad hos dig själv tycker du minst om?
”Jag kan bli väldigt engagerad i saker men tappar lätt kraften om jag märker att omgivningen inte är med på noterna. Det kan bli jobbigt när jag håller föredrag.”

...och vad är du stoltast över?
”Att jag är bra på att snabbt läsa av människors tankar, reaktioner och engagemang. Den informationen är viktig för en analytiker.”

Hur blir man lycklig?
”Genom att försöka leva i nuet. Nuet är det optimala tillståndet.”

Vilken historisk person skulle du helst vilja träffa?
”Galileo Galilei. Jag är väldigt intresserad av astronomi och beundrar honom för att han trodde på sin sak – att jorden kretsar kring solen – och vågade stå för den.”

Vilken nationalekonom har du störst förtroende för?
”USA:s förre centralbankschef Alan Greenspan. Han har ett flexibelt angreppssätt, en känsla för att använda rätt mix av teorier, modeller, statistik och människors beteende i sin bedömning av vart ekonomin är på väg.”

Vilken är den sämsta film du kan minnas att du sett?
”Mördartomaterna anfaller.”

Vilken är din drömsemester?
”En semester i ett litet hus på en ö i ytterskärgården. När man öppnar dörren ska man ha havet framför fötterna och en vidsträckt horisont.”

Vilket är ditt bästa respektive sämsta köp?
”Det bästa är min lägenhet, som jag köpte i början av 1990-talet. Fast jag var med i prisfallet först, 40–50 procent gick det ned. Sämst är en enkilos silvertacka som jag köpte på 1980-talet.”

Vilken är din favoritpryl?
”Två saker som jag alltid har med mig i plånboken: en femöring från 1800-talet och en fyrklöver som jag hittade för ungefär 30 år sedan och valde att plasta in.”

När grät du senast?
”Det har blivit ganska ofta de senaste två åren. För ett och ett halvt år sedan dog min mamma i cancer, och efter det fick min pappa stroke.”

Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du ändra på först?
”Jag skulle ge alla barn var sin Aladdin-lampa med en icke-materiell önskan. Alla skulle få en chans att förändra sin vardag.”

Vilken är din främsta levnadsregel?
”Det är viktigt att stå med båda fötterna på jorden. Man ska inte skådespela sig genom livet, det tar oerhört mycket kraft att spela en roll. Och plötsligt en dag så går
ridån ned.”


ROBERT BERGQVIST

Ålder: 44 år.
Bor: I Vasastan i Stockholm.
Familj: Släkt och vänner.
Bakgrund: Civilekonom från Linköpings universitet, Riksbanken 1988–1997, SEB sedan 1997.
Dold talang: ”Att baka. Jag bakar gärna bullar, men småkakor är bra om man behöver något sött snabbt.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?