Verkstad vinnare på Stockholmsbörsen

Börsen handlades upp i jämn takt på torsdagen och fick ytterligare skjuts på eftermiddagen efter en positiv öppning i New York och en mindre volatil ränteutveckling i USA.

"Det är utbud och efterfrågan det handlar om. Det kom inget utbud på aktier under dagen och därför ser vi ingen nedgång. Börsen är lågt värderad och folk är rädda för att gå ut ur marknaden. Det var en konstlad situation vi hamnade i att räntan skulle accelerera ytterligare", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning noterade OMXS30 en uppgång med 1,9 procent till 1.267,7. Omsättningen uppgick till 13,4 miljarder kronor.

Majoriteten av sektorerna utvecklades positivt, där verkstadsbolagen var starkast med Atlas Copco i spetsen som steg 4,6 procent till 113:75 kronor. Scania adderade 2,8 procent till 168 kronor och Volvo noterades till 143:50 kronor, 2,7 procent högre.

Medicinteknik med rapporterande Elekta var ytterligare en stark sektor.

Elekta kom med sin delårsrapport strax efter lunch. Resultatet blev något lägre än väntat men bolaget kom med nya mål som analytikerna godkände.

"Nu kan man börja räkna på den här aktien igen och en resultattillväxt på över 30 procent är inte reflekterad i värderingen", sade en analytiker till Direkt.

På eftermiddagen hade bolaget kapitalmarknadsdag.

Elektaaktien som handlades upp innan rapporten backade initialt tillbaka för att sedan återhämta sig och stänga 5,2 procent högre på 122:25 kronor.

SAS ökade 3,1 procent till 164 kronor. Den spanska researrangören Marsans, som äger drygt 5 procent av Spanair, lägger ett bud på den resterande andelen i bolaget som SAS äger. Citigroup uppskattar i en analys att SAS försäljningar av British Midlands och Spanair kommer att uppgå till 1,5 respektive 3,9 miljarder kronor.

Clas Ohlsson sjönk 2,0 procent till 147 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal som var lägre än vad analytikerna väntat sig. Bruttomarginalen som var i fokus hamnade på 39,2 procent att jämföra med väntade 40,2 procent.

Hemtex var tredje rapporterande bolaget på torsdagen. Nettoresultatet för det fjärde kvartalet uppgick till 13,5 miljoner kronor mot föregående års 17,7 miljoner. Trots försvagningen fick aktien skjuts uppåt med stöd från bland annat en högre utdelning. Aktien klättrade 9,4 procent till 133:50 kronor.

Biovitrum steg 3,6 procent till 106:75 kronor. JP Morgan har tagit upp bevakningen av Biovitrum med rekommendationen övervikt, enligt en analys daterad den 12 juni. Riktkursen på 12 månaders sikt sätts till 130 kronor, vilket indikerar en uppsida med 25 procent. Handelsbanken som också har tagit upp bevakningen av bolaget har satt rekommendationen minska, med en riktkurs på 100 kronor.

NCC steg 1,3 procent till 196 kronor. Handelsbanken upprepar köp i en analys daterad till tisdagen där riktkursen är satt till 250 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?