Stockholmsbörsen: Öppnar uppåt

Stockholmsbörsen öppnade med stigande kurser på torsdagen i likhet med övriga Europa sedan räntemarknaden lugnat sig något och efter att Federal Reserve sagt att ekonomin växer i USA utan att driva upp inflationen.

Klockan 10.25 var OMXS30 upp 1,1 procent till noteringen 1.257,1. Omsättningen uppgick till 7,4 miljarder kronor.

Utvecklingen i den inledande handeln var stabil med små indexrörelser till skillnad mot de stora svängningar som varit de senaste dagarna.

Bland branscherna var det främst verkstad, bygg och fastigheter som utvecklades väl.

Tre svenska bolag har lämnat rapport på morgonen för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal.

Clas Ohlsson sjönk 1,7 procent till 147:50 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat efter finansiella poster på 63,1 miljoner kronor. Analytikernas snittförväntningar låg på 66,2 miljoner. Omsättningen under fjärde kvartalet uppgick till 871 miljoner kronor, vilket var känt sedan tidigare då bolaget rapporterar månadssiffror.

Hemtex resultat efter skatt blev 13,5 miljoner kronor. Under samma period för ett år sedan var resultatet 17,7 miljoner kronor. Nettoomsättningen ökade 26 procent till 323 miljoner kronor. Hemtexaktien steg 1,0 procent till 123:25 kronor.

Netonnet redovisade en förlust på 30,1 miljoner kronor medan försäljningen ökade med 21 procent och uppgick till 321 miljoner kronor. Aktien klättrade 1,5 procent till 70 kronor på beskedet.

Sectra var upp 3,4 procent till 68:25 kronor sedan bolaget fått en order från det holländska sjukhuset Rijnland Ziekenhuis. Avtalet löper över sju år och omfattar system för hantering av patientdata.

De senaste dagarnas amerikanska ränteuppgångar fick investerare att börja intressera sig för obligationer, vilket satte press nedåt på räntorna under onsdag eftermiddag. Under torsdagsmorgonen var utvecklingen någorlunda stabil och den tioåriga räntan handlades till 5,21 procent vilket kan jämföras med att den var så högt som 5,32 procent under onsdagsmorgonen.

På onsdagskvällen släppte Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som visade att tre av tolv Fed- distrikt återhämtat sig ekonomiskt sedan mitten av april. Majoriteten av distrikten pratar på samma gång om en "modest eller måttlig" tillväxttakt samtidigt som fler personer har hittat jobb.

Förstärkningen i ekonomin, i kombination med högre priser på bränsle och mat, har emellertid inte höjt det "generella" trycket på löner och priserna, menar Fed.

Rapporten fick fart på de amerikanska börserna, Dow Jones och Nasdaq stängde 1,4 respektive 1,3 procent upp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Rätt försäkring ger ekonomisk trygghet och minskad risk till långtidssjukskrivning

En sjukförsäkring ska skydda privatekonomin om du blir sjuk en längre tid. Men minst lika viktigt är skyddet i försäkringen som kan bidra till att minska risken för en långtidssjukskrivning. Euro Accidents skydd hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta – en stor vinst för både individen, företaget och samhället. 

Om du skulle skada dig eller bli sjuk är det bra att ha en sjukförsäkring, då kan du få ut upp till 90 procent av din lön. Det minskar oron för att privatekonomin ska drabbas hårt om du blir sjukskriven under en längre tid. Resultatet är en tryggare ekonomisk situation och mindre stress. Även om en sjukförsäkring skyddar rent ekonomiskt kan en längre tids sjukskrivning få oönskade konsekvenser för hälsa, livsstil, sociala kontakter, karriärmöjligheter och inkomstutveckling. 

En modern sjukförsäkring

I dag finns det mycket kunskap som visar att det går att förhindra eller förkorta en sjukskrivning genom att agera tidigt och snabbt vid tecken på ohälsa. Några som har lång erfarenhet av det är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring. De har skapat en sjukförsäkring, PlanSjuk, som laddats med förebyggande delar för att motverka ohälsa och minska risken för en längre sjukskrivning.

– Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv; många blir långtidssjuka av stress eller andra psykosociala faktorer. Arbetsgivaren behöver då täcka upp frånvaron och betala sjukersättning för sin medarbetare. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som kan gå in redan vid de första tecknen på att en anställd inte mår bra. Det är bra för både medarbetaren och arbetsgivaren, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension på Euro Accident Livförsäkring.

Det här är skillnaden mellan en sjukförsäkring och en sjukvårdsförsäkring

Vid sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättning som kompenserar medarbetarens förlorade inkomst, ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring. Rehabiliteringsstödet kan sättas in redan när det finns tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa en medarbetare som varit sjukskriven att komma tillbaka i arbete. 

Så fungerar Euro Accidents rehabilitering

Goda chanser att hjälpa

Euro Accident har arbetat med rehabilitering i sina försäkringar sedan 2005. I dag blir åtta av tio försäkrade som kommer in i företagets rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring inte långtidsfrånvarande.

– Vi kan göra skillnad om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt. Då har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Samtalsstöd kan räcka långt

Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera telefon- eller videosamtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach, vilket ingår i försäkringen. För att använda det behövs ingen inblandning av varken chef eller Euro Accident.

– Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Fakta om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk, en helhetsförsäkring som företag tecknar för sina medarbetare:

Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach.

Chefs- och HR-stöd.

Rehabiliteringsstöd.

Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall.

Läs mer om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk!

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?