Stockholmsbörsen: Kraftig återhämtning på börsen

Stockholmsbörsen steg på bred front under torsdagen i likhet med övriga Europa efter en kraftig uppgång på börserna i USA och stabilare räntor.

"Det kom en hel del positiva nyheter från USA i går och efter den senaste tidens nedgångar är det inte förvånande att det går upp rejält på det. Vi ser också att flera av de bolag som tappat mycket i den senaste tidens börsturbulens återhämtar sig", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.40 hade OMXS30 stigit 1,3 procent till noteringen 1.260,1. Omsättningen uppgick till 13,4 miljarder kronor.

Uppgången var bred och samtliga branscher var på plus.

Verkstadsbolagen utvecklades bäst med Atlas Copco i spetsen som steg 3,2 procent till 104:75 kronor. Scania steg 1,5 procent till 166 kronor och Volvo klättrade 1,8 procent till 142:25 kronor.

Även bygg och fastigheter som pressats de senaste dagarna återhämtade sig. Wihlborgs ökade 3,2 procent till 135:25 kronor medan Peab var upp 2,8 procent till 236 kronor.

Medicinteknikföretaget Elekta kom med sin delårsrapport strax efter lunch. Resultatet före skatt blev 253 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal. Analytiker hade i snitt väntat sig ett resultat före skatt på 276 miljoner. Bolaget räknar samtidigt med att rörelseresultatet ska öka mer än 30 procent för räkenskapsåret 2007/08. Under 2006/07 ökade rörelseresultatet med 12 procent.

Elektaaktien som handlades upp innan rapporten backade initialt tillbaka för att sedan återhämta sig och stiga med 3,9 procent till 120:75 kronor.

SAS ökade 2,5 procent till 163 kronor. Den spanska researrangören Marsans, som äger drygt 5 procent av Spanair, lägger ett bud på den resterande andelen i bolaget som SAS äger.

Biovitrum steg 3,9 procent till 107 kronor. JP Morgan har tagit upp bevakningen av Biovitrum med rekommendationen övervikt, enligt en analys daterad den 12 juni. Riktkursen på 12 månaders sikt sätts till 130 kronor, vilket indikerar en uppsida med 25 procent.

Clas Ohlsson sjönk 1,5 procent till 147:50 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal som var lägre än vad analytikerna väntat sig.

Hemtex lyckades däremot glädja marknaden med sina kvartalssiffror och aktien handlades upp 5,7 procent till 129 kronor.

På räntesidan var det stabilare utveckling torsdagen vilket gav ytterligare stöd till börserna. Den amerikanska tioåringen handlades med mindre förändringar runt 5,20 procent vilket kan jämföras med att den var så högt som 5,32 procent under onsdagsmorgonen.

Anledningen till räntenedgången var, enligt ett rykte på marknaden, att en asiatisk centralbank började köpa amerikanska statspapper vid lunchtid på onsdagen och det oväntade köpintresset bidrog till att pressa tillbaka räntan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?