Stockholmsbörsen: Räntorna fortsätter pressa börsen

Det var återigen svängig utveckling för indexen på Stockholmsbörsen under onsdagen. Räntorna fortsatte stiga kraftigt och det sänkte börshumöret i hela Europa.

"Vi pressas av nedgången i USA igår och att räntorna fortsätter att skapa oro på börsen", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid lunchtid var OMXS30 ner 0,4 procent till noteringen 1.233,1. Omsättningen uppgick till 9,9 miljarder kronor.

Banker och informationsteknik gick mot strömmen medan övriga branscher var ner.

Ericsson steg med 0,9 procent till 25:82 kronor. Citigroup har lagt till Ericsson till bankens så kallade "Conviction buy list". Ericsson har också fått en gsm-order värd 65 miljoner dollar från det statliga telekom bolaget ICE på Costa Rica.

SAS var ner 0,6 procent till 159 kronor. Aktien handlades dock upp på morgonen sedan uppgifter läckt ut om att SAS skulle presentera en massiv utförsäljningsplan för sina dotterbolag. SAS valde sedan att presentera sin strategiplan en dag i förväg, redan vid lunchtid på onsdagen.

Av strategiplanen framgår bland annat att SAS ska sälja innehaven i Spanair, British Midland och Air Greenland. Samtidigt meddelade bolaget att vinsten före skatt ska vara cirka 4 miljarder kronor per år och att kostnaderna ska minska med 2,8 miljarder kronor.

Axis backade med 2,5 procent till 157 kronor. Det är dags att ta hem vinsterna i Axis, som har gått från nivåer kring 10-15 kronor till som mest 175 kronor, skriver Affärsvärlden i det senaste numret. En motiverad kurs är omkring 140 kronor anser tidningen.

Doro har också fått en säljrekommendation i Affärsvärlden och aktien föll 11,4 procent till 7 kronor.

Millicom har däremot fått en köprekommendation av Affärsvärlden, vilket lyfte aktien 0,5 procent till 604 kronor.

Bankerna handlades uppåt. SEB steg 0,9 procent till 219 kronor medan Swedbank ökade 0,4 procent till 243:50 kronor.

På nersidan fanns i övrigt verkstadsbolagen. Bland annat tappade Scania 2,5 procent till 159 kronor och Atlas Copco var 2,0 procent lägre till 99:50 kronor.

Den amerikanska tioåriga obligationen handlades vid klockan 12.45 till 5,31 procent, vilket är 10 punkter högre än vid tisdagens svenska stängning.

Under eftermiddagen och kvällen presenteras en rad viktig ekonomisk information från USA.

Klockan 14.30 kommer majsiffror över importpriser och detaljhandel. Något senare, klockan 16.00, kommer lager av osålda varor.

Men det är klockan 20.00 som är kvällens höjdpunkt, när Federal Reserves Beige Book publiceras.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?