1515

Kina mot strömmen i Asien

Onsdagens handel på de ledande asiatiska börserna präglades av relativt stora svängningar.

Från att uppvisat tillbakagångar under större delen av handelsessionen, vände flertalet av de ledande indexen uppåt mot slutet av handeln för att noteras kring eller under över nollstrecket. Sett till regionen som helhet skiljde sig de kinesiska Shenzehn- och Shanghaiindexen från övriga index genom att visa stadiga uppgångar. Övriga marknader pressades tillbaka av en fortsatt ränteoro.

"I det kortsiktiga perspektivet verkar en korrigering ofrånkomlig på de globala marknaderna. Det finns inflationstryck på alla de större marknaderna och räntehöjningar är sannolika, vilket kommer att påverka marknaderna", säger Chang In Wan vid KTB Asset Management i Seoul till Bloomberg News.

Råvarubolagen tillhörde förlorarna och tappade på relativt bred front. BHP Billiton handlades ned med 0,9 procent medan Sumitomo Metal Mining tappade med hela 4 procent. Kameratillverkaren Canon gick emot strömmen och steg med 0,7 procent liksom Sony som avancerade 1,4 procent.

I Japan pressades annars kurserna tillbaka av fastighetsbolag och energibolag som agerade sänken.

"Många har börjat räkna med att räntorna kommer att stiga och det påverkar bland annat fastighets- och energibolagen negativt", säger Hideo Arimura vid Dai-Ichi Kangyo Asset Management i Tokyo till Bloomberg News.

För Shenzehn- och Shanghaibörserna var det bland annat banksektorn som gav stöd, de två bankerna China Merchants och China Vanke var upp med 3,8 respektive 5,8 procent.


Ledande index, stängning onsdag 13 juni
Nikkei 225 -0,2%
Topix Tokyo -0,3%
Hongkongs Hang Seng -0,3%
Singapores STI -0,2%
China Shang Composite +2,6%
China Shenz Composite +2,5%
Sydkoreas Kospi -0,5%
Taiwans Taiex -0,3%
Indiens Sensex -0,4%


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?