Stockholmsbörsen: Ränteoro sänkte börsen

Stockholmsbörsen föll tillbaka på tisdagen på en ny våg av amerikansk ränteoro då den tioåriga räntan steg. Den finansiella sektorn tyngde index tillsammans med industribolagen i Stockholm medan teleoperatörerna, med Telia Sonera i spetsen, tillsammans med läkemedelssektorn gav ett visst stöd.

"Det som påverkar det här är amerikansk ränteoro. Tioåringen är upp 7-8 punkter till i dag och det är inte bra. Att det nu är riktig fundamenta som påverkar är mer oroväckande än vid tidigare nedgångar. Det är riktigt stora kapitalrörelser nu, då man nu bytt fot och gått från att vänta sig räntesänkningar i USA till att i stället oroa sig för höjningar. Det är det som lägger sordin på stämningen och ger anledning till oro", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS30 backat 1,0 procent till noteringen 1.237,4. Omsättningen uppgick till 28,9 miljarder kronor.

Kursnedgångar i storbankerna vägde tungt i OMXS30, medan de största enskilda nedgångarna inom den finansiella sektorn syntes bland fastighetsbolagen.

"Långräntorna har dragit iväg uppåt, vilket sätter press på fastighetsaktierna", säger en bygganalytiker till Direkt.

Att bolag som Castellum och Fabege tillhörde de som låg i toppen av förlorarlistan förklarar analytikern med att de utgör två relativt likvida aktier.

"Dom har hög free-float, vilket gör dem lättare att sälja. Man säljer där det är lätt att komma ur positioner", säger analytikern.

Castellum och Fabege föll 6,3 respektive 4,7 procent. Även Wihlborgs, som steg 5,7 procent på måndagen, noterade en kraftig tillbakagång. Aktien tappade 6,8 procent.

Tele2, som höll kapitalmarknadsdag i Riga, handlades ned 2,9 procent. Bolaget angav på tisdagen lägsta-nivån för ebidta-marginalen till 20 procent. Samtidigt sa bolagets vd, Lars-Johan Jarnheimer, att det finansiella målet för rörelsemarginalen, på kort till medellång sikt, är 10 procent för koncernen som helhet.

Konkurrenten Telia Sonera stal emellertid tidigt uppmärksamheten på tisdagen efter beskedet att bolagets vd Anders Igel avgår. Aktien steg 3,1 procent, vilket bidrog till att lyfte sektorn.

"Det har gått för långsamt med tillväxten och det har varit för stort kontrollbehov hos Igel", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Även läkemedelsbolagen gick mot strömmen på tisdagen.

"Astra Zeneca går mot strömmen och det var någon artikel om att private equity-bolag kan vara intresserade av de större läkemedelsbolagen, men det kan också vara en flykt till säkrare investeringar", säger en mäklare till Direkt.

SAS klättrade i sin tur 1,9 procent till 160 kronor. På torsdagen håller bolaget presskonferens i Stockholm, där koncernchefen ska presentera en ny inriktning för bolaget. Strax innan dess håller SAS tillsammans med dotterbolaget Spanair presskonferens i Madrid. Enligt spekulationer kan en försäljning av Spanair vara en del av bolagets strategiöversyn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?