Stockholmsbörsen: Uppgångar ger stöd

Utvecklingen på Stockholmsbörsen kan komma att styras av en positiv stängning i USA i fredags och uppgångar i Asien på måndagen. Den inhemska börsagendan gapar relativt tom.

Ränteutvecklingen har varit i visst fokus de senaste dagarna och påverkat börserna. I fredags stabiliserades de amerikanska långräntorna, vilket tolkades positivt på börserna och Dow Jones Industrial Average var upp 1,2 procent.

Orsaken till det ökade räntefokuset är dels att de amerikanska långräntorna har stigit rejält, dels att förväntningarna på USA:s centralbank har svängt. Vissa makrosignaler har den senaste tiden överraskat rejält uppåt, bland annat var inköpscheferna mer positiva än väntat både i april och i maj. Bedömare håller nu på att lägga om sina prognoser för hur Fed ska agera och här påverkar också utvecklingen den amerikanska arbetsmarknaden.

"Vår nya prognos betyder att risken för de korta räntorna fortfarande är på nedsidan, men räntesänkningar är inte längre del av vårt basscenario", skriver Goldman Sachs USA-ekonomer i ett marknadsbrev.

De väntade sig tidigare sänkningar från centralbanken under 2007 och 2008, men tror nu att Fed kommer att ligga still, bland annat eftersom att arbetslösheten inte har stigit som väntat.

Tidigare under året var prognosmakarna relativt eniga om att nästa steg för Fed definitiv skulle vara en sänkning och att den skulle kunna komma så tidigt som i augusti. Nu är förväntningarna i stort sett att centralbanken ska lämna styrräntan oförändrad på 5,25 procent fram till slutet av året.

Aktiemarknaderna kan tolka ränteförväntningarna på olika sätt, en räntesänkning leder till lägre lånekostnader men det är också ett tecken på att den ekonomiska aktiviteten mattas av. För tillfället har dock långräntorna stigit rejält och i USA har den tioåriga statsobligationen brutit en viktig teknisk nivå. Högre räntor gör räntepapper mer attraktiva som placeringar, men samtidigt stiger lånekostnaderna, både för företag och för hushåll, vilket kan komma att bromsa den ekonomiska aktiviteten.

För börsernas del kan också noteras att den japanska ekonomin växer snabbare än väntat, BNP steg med 3,3 procent under första kvartalet i beräknad årstakt enligt reviderade siffror. Japan är världens näst största ekonomi och siffrorna gav stöd till de asiatiska börserna.

I nyhetsflödet på måndagsmorgonen kan noteras att det kinesiska presidentbesöket i Sverige resulterade i att Ericsson fick en order från China Mobile. I fredags stängde Ericsson 15 öre upp på 25:95 kronor i New York, jämfört med Stockholmbörsens slutnotering.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?