1515

Två fullpoängare i skivfloden

Nick Lowes nya och Leonard Cohens gamla låtar får toppbetyg av DI Weekends musikrecensent Jan Gradvall.

NickLowe-451
NICK LOWE
Titel: At my age
Skivbolag: Proper
Betyg: 5

I fjol bröt Lloyd Cole ny mark genom att introducera popmusiken för medelålders. Albumet "Antidepressant" skildrar hur det är att vara fyrtionånting och ligga och oroa sig över ekonomin och barnens skolgång. På ett liknande sätt ringar popveteranen Nick Lowe, nu fyllda 58, in sin egen ålder och livssituation med "At my age", hans första album på sex år. Under denna frånvaro har Nick Lowe förlorat både sina föräldrar och blivit far för första gången.

Nick Lowes debutalbum som soloartist, "Jesus of cool" från 1978, lät närmast som ett Greatest hits-album. Så starka var låtarna, ett resultat av en formtoppad karriär som vid det laget redan hållit på i tio år. Samma känsla ger "At my age".

Sånger som "People change", med gästsång av Chrissie Hynde, "Hope for us all", "Love’s got a lot to answer for" och "Rome wasn’t built in a day" är souldoftande popmästerverk som kan få vem som helst att okontrollerat börja krama alla i sin närhet. Som Nick Lowe själv en gång uttryckt det: "What’s so funny 'bout peace, love and understanding?".


Cohenalbum-140LEONARD COHEN
Titel: Songs of Leonard Cohen
Skivbolag: Sony BMG
Betyg: 5

Av alla udda album som släpptes under det omvälvande musikåret 1967 måste Leonard Cohens debut ha varit det allra mest udda. Efter ett år som präglats av Beatles Sgt. Pepper och ”the summer of love” avslutades året med ett vintermörkt album, utgivet de sista kalla dagarna i december, med tio hypnotiska sånger om religion, sex och döden.

Leonard Cohen, född 1934, hade ingenting gemensamt med 1960-talets unga popgeneration. 33 år gammal var han redan en etablerad poet som debuterat 1956. Han hade också gett ut två romaner, "The favourite game" (1963) och "Beautiful losers" (1967).

Albumet inleds med att kanadensaren Leonard Cohen, med sin brunnsdjupa baryton, mässar ”Suzanne takes you down to her place near the river”. Det lät inte som något annat 1967. Och det låter fortfarande inte som något annat något annat år.

Under intervjuer jag gjort det senaste året har både Johan Kinde (Lustans Lakejer), Tomas Andersson Wij och Lloyd Cole börjat tala om Leonard Cohens storhet som låtskrivare. Återutgivningen av "Songs of Leonard Cohen", med kristallklart ljud och två bonusspår, förklarar varför.

Missa inte heller Cohens andra och tredje album, "Songs from a room" (1969) och "Songs of love and hate" (1971), även de återutgivna i samma serie.


Porter-140PORTER WAGONER
Titel: Wagonmaster
Skivbolag: ANTI
Betyg: 3

Porter Wagoner fyller 80 år i augusti. Det är därför hög tid att även han får chansen att genomgå samma legendrenovering som Johnny Cash och Solomon Burke. Porter Wagoner är en av countryhistoriens största. Det var han som upptäckte Dolly Parton. Hennes "I will always love you" handlar om honom.

Amerikanska kvalitetsetiketten ANTI, hemvist för Tom Waits, har inför denna comeback parat ihop Porter Wagoner med yngre countrykonnässören Marty Stuart, känd för att själv ha uppträtt i Wagoners legendariska Nudiekostymer. Återkomsten når inte upp till Johnny Cashs samarbeten med Rick Rubin, men Porter Wagoner utstrålar en auktoritet som får andra sångare att låta som om de går omkring i kortbyxor.


RKelly-140R. KELLY
Titel: Double up
Skivbolag: Jive/Sony BMG
Betyg: 3

Många har varit eniga om att blingblingeran, fixeringen vid lyx, nu slutligen måste vara över. Ingen har dock berättat det för R. Kelly. I innerkonvolutet till hans nya album finns bilder där han dricker diamanter ur champagneglas. Vid en middagsscen, där han sitter till bords med två unga skönheter, ligger det högar med ädelstenar på tallrikarna. Roligast är bilden där R. Kelly virar pärlhalsband runt gaffeln som om de vore spagetti.

40-årige R. Kelly lever inte riktigt i verkligheten. Parallellt med att han för fem år sedan åtalades för sex med en minderårig (processen pågår ännu) jämför han sig själv med Martin Luther King i intervjuer. Men hans trettonde album på 15 år visar att han fort-farande, åtminstone glimtvis, är en mästare på soulmusik. Fina ballader som "Leave your name" och Usher-duetten "Same girl" varvas med suveräna "I’m a flirt" där han får assistans av T.I., Amerikas just nu kanske störste rappare.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?