Stockholmsbörsen: Avslutning på toppnivå

Stockholmsbörsen handlades på nya rekordnivåer på fredagen, och fick extra skjuts uppåt av amerikansk statistik på eftermiddagen. Verkstadsbolagen och bankerna gick fortsatt starkast medan Lundin Petroleum var dagens förlorare.

Vid stängning hade OMXS30 klättrat med 1,2 procent till noteringen 1.292. Omsättningen uppgick till 26,9 miljarder kronor.

Uppgången var bred och samtliga branschindex utom energisektorn stängde på plus.

Bland verkstadsbolagen bidrog Volvo och Scania mest till uppgången. Aktiernas positiva trend fortsatte när de avancerade med 3,1 procent till 149:50 kronor respektive 2,9 procent till 175 kronor.

"Jag tror att det är positivare signaler i statistik från USA som lyfter Volvo, men det börjar bli ansträngt på de här nivåerna", säger en analytiker.

Även bankerna hade ytterligare en stark dag. SEB steg 1,8 procent till 231:50 kronor och Handelsbanken ökade 2 procent till 208 kronor.

"Utsikterna för verkstadsbolagen fortsätter att se bra ut och de har fått många positiva rekommendationer av analytiker. Bankerna har varit lite nedtryckta, nu hämtar de tillbaka. De amerikanska siffror som kom in gav lite extra krut", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan mäklarchef säger att stora investerare gärna satsar i indextunga branscher som redan stiger.

"Fonder och liknande måste vara med i det som går upp. De köper i det som varit trendstarkast för att följa med i index", säger han.

Börsen stod och pendlade kring rekordnivån 1.283 under större delen av dagen men fick ett extra lyft sedan amerikanska siffror visat att både konsumtionen och sysselsättningen ökat. Därtill visade statistik att både de amerikanska företagens och hushållens tilltro till en fortsatt expansion i ekonomin håller i sig.

Lundin Petroleum förlorade 11,8 procent till 64:25 kronor. En rysk licenskommitté har på fredagen rekommenderat att Lundin Petroleum ska fråntas rätten till Lagansky-blocket i Kaspiska havet.

HQ Bank fortsatte upp med 4 procent till 209:50 kronor.

"Strukturen på HQ Bank, de områden de är aktiva inom och den tillväxt banken visar är väldigt intressanta områden för flera aktörer", säger Fredrik Gutenbrant, analytiker på Cheuvreux.

Stockholmsbörsens ägare OMX var ner 1,3 procent till 220:50 kronor. En större aktör håller på att bygga upp en cornerposition i OMX, det vill säga ett ägande om minst tio procent, enligt rykten på marknaden, skrev Dagens Industri.

Millicom fick en extra skjuts efter beskedet att Standard & Poors har höjt sitt långsiktiga kreditbetyg för bolaget. Aktien stängde 4,4 procent upp till 612 kronor.

Oxigenes aktie klättrade 4,2 procent efter att bolaget fått klartecken av den amerikanska läkemedelsmyndigheten att starta fas II/III-studier med sin främsta satsning Zybrestat, med indikationen sköldkörtelcancer. Myndigheten anser att studien är tillräcklig för att ligga till grund för en ansökan om godkännande.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?