1515

Börsen väntas öppna med dragning uppåt

Stockholmsbörsen väntas inleda med något mindre rörelser men i positiv riktning på veckans sista handelsdag. Överlag positiva omvärldsbörser och en stark rapport från Dell efter USA-börsernas stängning ger stöd.

Det var blandad utveckling på börserna i New York under torsdagen. En reviderad BNP-siffra för det första kvartalet som kom in lägre än väntat vägdes upp av nya stora affärer. Dow Jones och S&P stängde runt nollstrecket medan Nasdaq var upp nära en halv procent.

Efter New York-börsernas stängning släppte Dell sitt resultat för det första kvartalet, vilket var bättre än väntat.

Bland de svensknoterade aktierna stängde Ericsson 3 öre högre i New York mot stängningen i Stockholm medan Astrazeneca ökade 2 kronor.

Indexen på de ledande asiatiska börserna avslutade veckan starkt och uppvisade relativt breda uppgångar. Flera av de kinesiska indexen gick dock mot strömmen och föll sedan det börjat spekulerats om att myndigheterna kommer att göra ytterligare försök att kyla av den glödheta börsen.

"Nya investerare verkar inte bry sig om höjningen av omsättningskatten på aktietransaktioner", sade Jan Ji, chefsmäklare på HSBC i Shanghai, till Bloomberg News.

Ryktena fortsätter att omsvärma Stockholmsbörsens ägare OMX. Enligt en artikel i fredagens upplaga av Dagens Industri går det rykten på marknaden att en större aktör håller på att bygga upp en cornerposition i OMX, det vill säga ett ägande om minst tio procent i bolaget.

Oxigene kan komma att få uppmärksamhet sedan bolaget fått ett godkännande av det amerikanska läkemedelsverket FDA om att inleda en fas II/III-studie om Zybrestat med indikationen anaplastisk sköldkörtelcancer.

Astrazeneca har förlängt budet på Medimmune, aktieägare med 96 procent av aktierna har hittills accepterat budet.

Sandvik har fått en höjd rekommendation från JP Morgan, till övervikt från tidigare neutral och har justerat upp riktkursen med 10 kronor till 139 kronor. JP Morgan sänker samtidigt rekommendationen för Atlas Copco till neutral från övervikt, dock med oförändrad riktkurs.

Från USA kommer det en hel del statistik på fredagen. Amerikanska sysselsättningsrapporten för maj och siffror över de privata inkomsterna släpps klockan 14.30. Något senare, klockan 16.00, presenteras kontrakterade husköp i april, inköpschefsindex för maj och Michigan index för maj.

Enligt prissättningen i fed funds-terminer ser marknaden nu en sannolikhet på 38 procent för att Fed ska sänka styrräntan med 25 punkter till december. För en vecka sedan var sannolikheten 62 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?