Asienbörser: Kinabörserna fortsätter ned

Indexen på de ledande asiatiska börserna avslutade veckan starkt och uppvisade relativt breda uppgångar.

I täten för uppgångarna gick de exportintensiva bolagen tillsammans med råvarubolagen. I Japan klättrade Nikkeiindexet under handelssessionen över 18.000-strecket, vilket var första gången sedan 27 februari, men föll sedan tillbaka något för att strax före stängning handlas på 17.966.

"Fundamenta för företagen och för ekonomin som helhet är starka, och det bygger upp förtroendenivåer på aktiemarknaden", säger Agnes Deng vid Standard Life Investments Asia i Hongkong till Bloomberg News.

Toyota avancerade 2,3 procent på spekulationer om att bolaget kommer att gå om Ford vad gäller bilförsäljning på den amerikanska marknaden.

Sydkoreanska Samsung var en annan exportgigant som drev kurserna uppåt genom att stiga med 3,6 procent. Halvledarsektorn med Hynix Semiconductor i spetsen steg sedan priserna på DRAM-chip stigit kraftigt under handelsessionen. Hynix Semiconductor avancerade 5,7 procent.

Teknologiaktier fick stöd av amerikanska Dells resultat för det första kvartalet som presenterade på torsdagskvällen. Hon Hai Precision Industry handlades upp med 3,4 procent medan Toshiba steg 1,3 procent.

Råvarubolagen var en annan sektor som avancerade på stöd från stigande metallpriser. BHP Billiton avancerade med 2 procent, Rio Tinto handlades upp med 0,9 procent medan den japanska nickelproducenten Sumitomo Metal Mining noterade en uppgång om 5,1 procent.

"Råvarubolagens aktier avancerar på de dagliga noteringarna av bland annat metallpriser, men även den långsiktiga bilden ser bra ut för bolagen med tanke på den fortsatta efterfrågan i Kina", säger Hans Kunnen vid Colonial First State Global Asset Management i Sydney till Bloomberg News.


Ledande index, stängning fredag 1 juni

Nikkei 225 +0,5%
Topix Tokyo +0,7%
Hongkongs Hang Seng -0,2%
Singapores STI +1,1%
China Shang Composite -2,7%
China Shenz Composite -5,0%
Sydkoreas Kospi +0,9%
Taiwans Taiex +1,3%
Indiens Sensex +0,5%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?