Kalla resmål allt hetare

Reseintresset hos oss svenskar bara ökar. Och vi lägger mer pengar än tidigare på annorlunda resmål - på naturens villkor. Kryssningar till polartrakterna är en äventyrlig resform på stark frammarsch.

På 1980-talet besöktes Antarktis av 1 000 turister. År 2000 hade de hunnit bli 13 000, sex år senare 26 000 besökare. I år väntas ökningen bli 17 procent.

En av anledningarna är det likaledes växande intresset för lyxkryssningar – ombord på ett kryssningsfartyg kan man besöka några av världens mest avlägsna platser på ett säkert och bekvämt sätt. En annan är att många tilltalas av känslan av att sätta sin fot på ett ställe där få trots allt fortfarande har varit.

I Sverige finns två researrangörer inriktade på polarresor – Polar Quest och Expeditionskryssningar, som ingår i Äventyrsresor.

”Vi har hållit på med detta sedan starten 1999 och har Svalbard som vår huvudgren. Det är det vi har nischat in oss på”, säger Ralf Holmström, vd för Polar Quest.

Polar Quest reser i små grupper ombord på ”egna”, förhållandevis små fartyg.

Antarktis-txt”Vitsen med en expedition är ett så litet sällskap och en så liten båt som möjligt. Det är inte kul att behöva köa för att gå i land.”

Till Svalbard är det dessutom lätt att ta sig. Man flyger Oslo–Longyearbyen, går ombord på fartyget och efter en timme är man ute i orörd vildmark.

”Svalbard är relativt okänt för svenskar. Men där får man se allt som finns att se i arktis – isbjörn, valross, säl, fåglar, renar, polarräv och orörd natur”, säger Ralf Holmström.

Åtta dagar ombord kostar upp till 40.000 kronor, beroende på typ av hytt.

Vill man inte till Svalbard finns en hel del annat att välja på i företagets regi, exempelvis Antarktis och Sydgeorgien.

”Sydgeorgien är en riktig pärla. Dit åker vi i november för att vara först på plats och kunna sätta våra egna små fotspår i snön”, säger Ralf Holmström.

Resan tar 17 dagar, går med chartrad båt som tar 50 personer och kostar från 54 000 kronor exklusive flyg till Santiago.

Polar Quest har svenska guider, svensk besättning och håller föreläsningar ombord om djur, natur, historia och glaciologi.

De stora nyheterna i Expeditionskryssningar/Äventyrsresors regi i år är en långkryssning från Antarktis vidder och Sydgeorgiens kungspingviner till snorkelvattnen utanför Sankta Helena och Kap Verdes vulkaner. Det är en resa som tar 41 dagar och kostar från cirka 90.000 kronor.

Vill man se jättelika brunbjörnar, vitnäbbad islom, valar och sjölejon kan man följa med på en 14 dagar lång pionjärtur till Kurilerna och Kamtjatkahalvön. Tre olika hav korsas: Stilla havet, Japanska havet och Ochotska havet. Området tillhör norra halvklotets mest dramatiska och sägenomspunna och kallas vilda östern. Resan kostar cirka 40.000 kronor.

Turismen ökar snabbt i de här trakterna, i Antarktis väldigt snabbt. Kontinenten är visserligen fortfarande en stor och ödslig vildmark, men det är bara en liten del av den som besöks och det kan sätta sina spår. Därför finns Antarktisfördraget, som började gälla 1961 och i dag sköts av 28 länder, däribland Sverige. Mycket av samarbetet gäller forskning och miljöarbete. Alla länder som backar upp fördraget har tagit på sig att följa stränga miljöregler i Antarktis.

Både Polar Quest och Äventyrsresor är medlemmar i Svenska Ekoturismföreningen och mycket måna om att turismen sköts på rätt sätt och att rutterna läggs så att de ska störa djurlivet så lite som möjligt.

”Det är viktigt att turismen sköts varsamt, med tanke på hur den ökar”, säger Olle Melander, doktor i naturgeografi och en av Sveriges ledande experter på inlandsisar samt en av föredragshållarna och färdledarna för Expeditionsresor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?