Annons

Bred uppgång i USA

De amerikanska börserna öppnade med breda uppgångar på torsdagen. De asiatiska, och europeiska, börserna har åter vänt upp vilket lugnar investerarna, efter förra veckans oro. Även veckostatistik kom in i linje med marknadens förväntningar.

Dow Jones Industrial Average steg 0,7 procent till 12.282,7 punkter. S&P 500 var upp 1 procent medan och Nasdaq Composite handlades upp 1,1 procent.

Omsättningen på New York-börsen var 738 miljoner aktier medan omsättningen på Nasdaq var 235 miljoner aktier.

En timme före börsöppningen kom statistiken för antalet nyanmälda arbetslösa och den var i linje med analytikernas förväntningar.

Även storaffärer bidrog till uppgångarna. Citigroups aktie fortsatte uppåt. Banken har lagt ett bud på japanska mäklarfirman Nikko Cordial värt 10,8 miljarder dollar. Även Express Script klättrade efter att bolaget sockrat sitt fientliga bud på Caremark RX.

"Värderingarna är hyfsat rimliga, och det finns mycket kapital för fusioner och förvärv", säger en chefsinvesterare till Bloomberg News.

"Vi kommer att se att vinstökningarna minskar i fart under året, men det kommer fortfarande att öka. Vi känner oss ganska tillfreds med marknaden", fortsätter han.

Som vanligt innebär den första torsdagen i varje månad att de stora detaljhandelsbolagen släpper sina försäljningssiffror för föregående månad.

McDonalds aktie var upp 1,2 procent efter att ha rapporterat en försäljningsökning på 5,7 procent tack vare stor efterfrågan på snabbmatskedjans frukost- och nattmat.

Även Gaps aktie gick upp svagt, med 0,9 procent, efter att ha rapporterat att försäljningen minskat med 4 procent, det var något starkare siffror än vad analytiker räknat med.

Ford Motor klättrade 4,2 procent efter att CSFB uppgraderade biltillverkaren till neutral. Banken tror att Ford har möjlighet att överraska positivt när det blir dags att redovisa det första kvartalets siffror.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?