Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson dagens sänke

Stockholmsbörsen stängde med nöd och näppe på den positiva sidan om nollstrecket och var därmed en av de svagare marknadsplatserna i Europa på tisdagen.

Råvaror och spelbolagen tog kliv framåt medan Ericsson och teleoperatörerna var de största syndarna.

OMXS30 landade slutligen på 1.148,6 vilket var ett fåtal punkter, eller 0,1 procent, högre än på måndagen. Omsättningen uppgick till 24,4 miljarder kronor vilket var klart lägre än under förra veckans säljtryck.

Indexkurvan hade en seismografisk prägel och särskilt slagig, med dragning nedåt, var den sista handelstimmen när amerikansk statistik visade något svagare orderingång i USA:s industri än väntat.

"Industriordern kom in lite svagare än väntat och det gjorde att Stockholm tappade lite grand, framför allt telekom och it-sektorn. Samtidigt ser USA-börserna fortsatt starka ut", kommenterar en mäklare i samtal med Nyhetsbyrån Direkt.

Asienbörserna, som steg på bred front, satte på nytt tonen i det globala börslandskapet. Den japanska yenen försvagades mot dollarn. Därmed har trycket på de finansiella aktörer som har belåning i Japan lättat något.

Det goda humöret spred sig sedan till Europa där uppgångar i genomsnitt var klart större än i Stockholm. De inledande timmarna på börserna i USA tydde på att köphumöret hade spridit sig dit också.

Ericsson sjönk brant i slutet av handelsdagen, ned 40 öre till 24:20 kronor, och utgjorde därmed det klart största sänket.

Två sektorer utmärkte sig på uppsidan: spelbolagen gynnades av legala besked och råvarubolagen rekylerade från måndagens desto tristare utveckling. Både metall- och oljepriserna steg svagt på tisdagen.

Boliden stängde på 144 kronor, motsvarande en uppgång på 2,5 procent vilket gav en topplats i den för dagen starka europeiska gruv- och metallsektorn. Lundin Mining orkade inte riktigt hänga med utan fick summera dagen till en svag uppgång.

Vostok Nafta steg 7:50 kronor till 412:50. SSAB klättrade 1,4 procent samtidigt som Lundin Petroleum var oförändrad.

Spelbolagen gick bra efter EG-domstolens dom i Placanica-målet.

"Det ser positivt ut för spelbolagen", säger Dawid Myslinski, analytiker på Redeye, till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan analytiker råder samtidigt till försiktighet.

Unibet handlades upp 9 kronor eller 5,4 procent till 177. Uppgångarna i Betsson och 24h Poker var inte lika stora.

Axfood toppade vinnarlistan med en uppgång på 14 kronor till 276 kronor. Ett par analytiker Direkt har pratat med vittnar om uppköpsrykte medan andra analytiker inte ger samma förklaring till den kraftiga uppgången.

Teleoperatörer backade efter att France Telekoms rapport sänkt temperaturen i sektorn. På hemmaplan noterades både Teliasonera och Tele2 ned 50 öre.

Tisdagens två rapportbolag hade blandade framgångar.

Sectra steg 3,9 procent efter att i niomånadersrapporten redovisat en vinst före skatt på nästan 47 miljoner kronor, ett par miljoner högre än motsvarade period förra året.

Hemtex förbättrade också sitt resultat och meddelade att kedjan ska göra entré på den estländska marknaden. Hemtex- aktien dalade 2:50 kronor till 141 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?