Annons

USA-börser: Försiktig nedgång i öppningen

Bank och bolåneinstitut var de sektorer som tyngde S&P 500 mest medan hårdvaru- och läkemedelssektorn tillhörde dagens vinnare.

De amerikanska börserna öppnade handelsveckan nedåt mot bakgrund av ett fortsatt rally i den japanska yenen, nya tillbakagångar på de asiatiska och europeiska börserna samt den fortsatta oron på den amerikanska bolånemarknaden.

Indexen återhämtade sig emellertid snabbt för att strax efter klockan 16.00 svensk tid temporärt falla tillbaka på amerikansk statistik för att sedan på nytt röra sig över och omkring nollstrecket med stöd från hårdvarubolag.

"Jag har inte sett några nyheter som motiverar uppgångarna", kommenterade Owen Fitzpatrick, chef för Deutsche Banks amerikanska aktieverksamhet till Marketwatch.

"Alla index svängde snabbt. Det skulle kunna vara en teknisk rörelse, för vi har inte sjunkit lågt nog för att en omsvängning uppåt ska vara motiverad, men kanske är det så att folk på marknaden försöker testa stödnivåer", fortsatte han.

Vid 17.00-tiden noterades Dow Jones till 12.151,4 upp 0,3 procent. S&P 500 noterades samtidigt oförändrat till 1.387,4 medan Nasdaq Composite hade sjunkit 0,1 procent till 2.366,1.

I den tidiga handeln hade 650 miljoner aktier omsatts på New York Stock Exchange, medan drygt 809 miljoner aktier hade bytt ägare på Nasdaq.

Bland de mest omsatta aktierna återfanns bland annat Google, Apple och Intel. Även andra jättar som Goldman Sachs, Exxon och Microsoft syntes högt på samma lista.

Amerikansk statistik över inköpschefernas index för tjänstesektorn kom in tidigt under måndagshandeln.

Indexet backade till 54,3 i februari jämfört med 59,0 månaden före, vilket även underträffade marknadens färväntan.

Enligt Bloomberg News snittprognos väntades 57,1.

Om statistiken fortsätter att komma in kring denna nivå motsvarar det en tillväxt på 2 procent, och det verkar vara den takt som ekonomin växer i för tillfället, resonerar HSBC i ett marknadsbrev.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan noterades oförändrad till 4,50 procent.

Oljeterminerna handlades samtidigt ner mot 60 dollar, då både Nymex och Brent terminen vid 17-tiden tappat kring 1:40 dollar.

Dow Jones som initialt tyngdes av bland annat JP Morgan och Alcoa, som backade 0,6 respektive 1,4 procent, lyftas sedan över nollstrecket av bland annat datorjättar som IBM och Hewlett-Packard, efter stigande kurser om 0,9 respektive 1,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Med långsiktiga hållbarhetsprojekt stöttar de livsmedelskedjan

Viktoria Roos, Jennie Walther och Electrolux Professionals experimentkök på universitetet i Udine.
Viktoria Roos, Jennie Walther och Electrolux Professionals experimentkök på universitetet i Udine.

Electrolux Professional är en ledande global leverantör inom utrustning för storkök och restauranger. Men de är också ett bolag med en ambition att genom innovation, teknik, forskning och samverkansprojekt ta sitt ansvar i att stötta livsmedelskedjan.

Fram till våren 2020 tillhörde de Electroluxgruppen men sedan i mars är Electrolux Professional ett börsnoterat separat bolag och en officiellt självständig koncern. Som en etablerad och global leverantör inom storkök, dryck och tvätt förstår de och pratar gärna om vikten av att ta sitt ansvar för ett hållbart samhälle.

– När man är stor ska man vara snäll, säger Jennie Walther, nordisk marknadschef, och fortsätter: för oss är Agenda 2030 inte bara ett begrepp, vi jobbar aktivt med olika partners och projekt för att skapa en klok resursanvändning som lämnar minimalt med klimatavtryck. 

Men engagemanget sträcker sig ännu längre än de globala hållbarhetsmålen. Electrolux Professionals ambition är att ta ansvar för och stötta livsmedelskedjan och därmed tillföra ett värde till den, för att i förlängningen vara med och bidra till en mer hållbar bransch och samhälle.

The Research Hub

Ett av de större initiativen är The Research Hub, där de i nära samarbete med universitetet i Udine forskar i livsmedelsteknik. 

– The Research Hub är vårt innovationsnav för samverkansforskning. Det involverar universitet och högskolor runtom i Europa och vi erbjuder stipendier för att forska i samarbete med oss inom en rad olika forskningsområden, från artificiell intelligens till miljöteknik, säger Viktoria Roos, innovationsledare med ansvar för öppen innovation.

På forskningsanläggningen i Udine i Italien finns ett professionellt experimentkök där forskare och studenter arbetar med att utveckla och optimera livsmedelsprodukter och deras produktionsprocesser. Experter i kostvetenskap och matlagningsteknik fungerar här som en länk mellan företagets kockar och produktutveckling för att tillsammans kunna minska matsvinnet.

– Vi tittar på vad som händer med näringsinnehållet vid olika processer, om man kokar, friterar eller steker. Det handlar om att våra produkter ska konsumera så lite energi som möjligt, samtidigt som näringsinnehållet optimeras, säger Viktoria.

För det handlar inte bara om miljömässig hållbarhet. Folkhälsan blir en alltmer angelägen fråga och här vill Electrolux Professional vara en framträdande samhällsaktör.

– Här vill vi verkligen bidra till samhällsnyttan med vårt arbete. Näring ger näring till hjärnan så vi vill stötta barn och ungdomar genom att se till att skolmaten som produceras innehåller maximalt med näring, säger Jennie.

Vill bidra till samhällsnyttan

Bolaget engagerar sig också i flera andra olika samverkansprojekt som syftar till ökad hållbarhet och minskat matsvinn. Bland dessa finns Chalmersprojektet Resvinn, innovationsplattformen Restauranglabbet samt projeketet 100% cirkulärt som uppmuntrar till en mer hållbar och cirkulär restaurangvärld.

– Vi vill bidra till samhällsnyttan genom vårt arbete. Innovation går hand i hand med hållbarhet och långsiktig vinst, avslutar Viktoria.

Fakta

Electrolux Professional är en global leverantör för enhets- och helhetslösningar inom storkök, dryck och professionell tvätt. Innovativa och effektiva lösningar hjälper kunderna att förenkla sina arbetsliv samtidigt som de blir mer lönsamma på ett verkligt hållbart sätt. Verksamheten har ett starkt hållbarhetsfokus och alla lösningar är utformade för låg vatten-, energi- och kem-förbrukning samt har låga livscykelkostnader.

Läs mer på www.electroluxprofessional.com och https://theresearchhub.electroluxprofessional.com/ 

 

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?