Annons

USA-börser: Uppåt med stöd från statistik

De amerikanska börserna steg i den tidiga handeln på fredagen med stöd av amerikansk statistik.

Den amerikanska privatkonsumtion och privatinkomsten i februari ökade mer än väntat, samtidigt som inköpschefsindex i Chicago steg över estimaten.

"Konsumenten har varit den drivande kraften i merparten av denna ekonomi. Det handlar för tillfället om att behålla tillväxten mer än om någonting annat", säger en chefsförvaltare till Bloomberg News.

Vid 17-tiden noterades Dow Jones Industrial 0,2 procent upp på 12.383.

S&P 500 steg 0,2 procent till 1.425. Nasdaq Composite ökade 0,3 procent till 2.426.

Banksektorn agerade draglok till uppgångarna, medan oljeindustrin föll tillbaka.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till 312 miljoner aktier, medan 540 miljoner aktier bytte ägare på Nasdaq.

Under fredagen kom statistik över privatkonsumtionen och privatinkomsterna som ökade 0,6 procent vardera i februari jämfört med föregående månad. Väntat var en ökning med 0,3 procent vardera. Samtidigt steg index för kärninflationen (core PCE) med 0,3 procent jämfört med januari. Indexet ligger 2,4 procent över nivån jämfört med samma period i fjol.

Dessutom presenterades Chicagos inköpschefsindex som steg till 61,7 i mars från 47,9 i februari. På måndag presenteras inköpschefsindex för hela USA.

Bygginvesteringarna i USA steg med 0,3 procent i februari jämfört med föregående månad. Väntat var en minskning med 0,4 procent.

Michiganindex som mäter stämningen bland de amerikanska konsumenterna sjönk till 88,4 i mars från 91,3 i februari. Analytikers förväntningar var en minskning till 88,5.

Den tioåriga räntan steg 2 punkter till 4,66 procent.

På Dow Jones agerade Caterpillar och 3M draglok, med uppgångar på 1,3 procent respektive 0,7 procent.

General electric tyngde med en nedgång på 0,8 procent.

Tekniksektorn fick skjuts av Qualcomm och Microsoft som steg 1,1 procent och 0,5 procent.

Dell backade 1,5 procent efter att bolaget hittat fel i redovisningen. Bolaget väntar med att lämna in sin årsredovisning till dess att företaget bestämt om man kommer att revidera resultaten, enligt Bloomberg News.

Det amerikanska forskningsbolaget Dendreon rusade 162 procent efter att bolaget erhållit stöd för sitt prostatacancerpreparat Provenge, från en panel underställd amerikanska läkemedelsverket FDA. Det är det första preparatet som ska stimulera kroppens immunsystem mot tumörceller.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?