Annons

Wall Street: Statistik för husförsäljning sänkte börsen

De amerikanska börserna öppnade ned på måndagen och fallet accelererade efter det att siffrorna på
husförsäljning inte var i närheten av analytikernas förväntningar. Indexen tyngdes även av stigande oljepris.

Vid 17.45 var Dow Jones Industrial Average 0,7 procent ned på 12.398,6. Nasdaq var också 0,6 procent lägre på 2.435,3, medan S&P 500 noterades 0,7 procent ned till 1.426,8.

Samtidigt uppgick omsättningen på Dow Jones till 423 miljoner, och på Nasdaq till 759 miljoner.

Den amerikanska 10-åriga räntan tappade 4 punkter till 4,6 procent.

När den amerikanska statistiken för husförsäljningar kom lämnade börserna en bra vecka bakom sig, med uppgångar för Dow Jones på 3,1 procent och för Nasdaq med 3,2 procent.

Försäljningen av nya enfamiljshus i USA sjönk med 3,9 procent i februari jämfört med månaden före, visade statistik från handelsdepartementet. Det var den lägsta försäljningstakten sedan juni 2000.

Analytiker hade räknat med en ökning på 5,1 procent jämfört med januari månads preliminära siffra vilket fick börsnedgångarna att accelerera.

"Husstatistiken skapar oro på nytt eftersom det kan innebära att man ännu inte nått botten, vilket kan komma att påverka resten av ekonomin", säger en förvaltare till Bloomberg News.

Investerare har även börjat oroa sig för det stigande oljepriset efter det att Iran på söndagen sagt att landet inte har för avsikt at att stoppa sitt kärnprogram. Detta trots att FN:s säkerhetsråds röstat om skärpta sanktioner mot landet.

Citigroup tappade 1,1 procent efter att Wall Street Journal rapporterat att bolaget kommer att genomföra ett omstruktureringsprogram.

Merck meddelade att man arbetar med Schering-Plough för att få fram en kolesterolsänkande medicin. Merck backade 0,8 procent, medan Schering-Plough gick mot strömmen och var upp 2 procent.

Bland få aktier med uppgång i den inledande handeln återfanns även Dell, upp 1,9 procent, efter en uppgradering från Goldman Sachs. Investmentbanken sänkte dock sina estimat för Intels resultat och Intel-aktien tappade 0,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?