Annons

Stockholmsbörsen: USA-siffror sänkte kurserna

Stockholmsbörsen sjönk tillbaka i sluthandeln under måndagen sedan amerikansk statistik visat sig vara bra mycket sämre än förväntningarna. Marknadens aktörer började därför än en gång oroa sig för den amerikanska ekonomins hälsotillstånd.

"Det är inte konstigt om vi får en liten sättning tillfälligt, oavsett anledning, när börsen gått så starkt den senaste veckan. Att det sedan blir just den statistiken som man handlar ned börsen på, handlar nog mer om psykologi", säger en mäklare som vill vara anonym till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängningsdags hade OMXS30 backat med 1,3 procent till noteringen 1.206,3. Omsättningen uppgick vid samma tidpunkt till 19,5 miljarder kronor.

På bolagssidan tillhörde telekombolag och läkemedelsföretag de största förlorarna, medan undantagen främst fanns att finna bland energi- och metallbolagen, efter att råvarupriserna fortsatt att visa styrka.

Ericsson tappade 2,1 procent till 26:00 kronor, trots att bolaget har tecknat ett licensavtal med Taiwanbaserade Compal Communications och fått en utökningsorder från Turkcell.

Även Astrazeneca utvecklades negativt och aktien backade 4 kronor till 380 kronor. Bolaget har genom sin Meteor-studie visat att Crestor bromsar utvecklingen av åderförkalkning hos personer med låg risk för kranskärlssjukdom. Astrazeneca anser att resultatet från Meteor-studien är tillräckligt bra för att det amerikanska läkemedelsverket FDA ska ge Crestor tillägget behandling av ateroskleros i produktbeskrivningen.

"Jag tycker inte att det är motiverat att kursen är ned i dag efter resultaten från Meteorstudien. De har behandlat i princip friska människor och det var inte så mycket att hoppas på att de skulle bli ännu friskare. När det gäller den utökade ansökan till FDA borde det inte finnas några frågetecken vad gäller biverkningar. Den är väl dokumenterad för Crestor, och även den här studien där patienterna har fått den högsta dosen tyder på att biverkningssidan är ren", säger en analytiker.

Bland de större verkstadsbolagen föll Electrolux och Volvo med 3,4 respektive 0,5 procent.

Detaljisterna Axfood och Hakon Invest klarade sig förhållandevis väl under måndagen trots att Handelsanställdas Förbund beslutat om varsel av medlemmar.

Axfood handlades ned 0,7, medan Hakon Invest backade 3,3 procent till 138 kronor.

En bransch som gick mot strömmen var oljebolagen som fortsatte att gå starkt till följd av ett fortsatt stigande oljepris. Lundin Petroleum var upp 1,8 procent under måndagen.

Bolaget gör rätt i att separera ut de mogna produktionstillgångarna och sätta dem på börsen, där de nog framstår som attraktiva ur ett förvärvsperspektiv. Det säger Cheuvreuxs analytiker David Halldén i en intervju till Direkt.

Artimplant steg hela 19,3 procent utan att några nyheter presenterats. Största nettoköpare var Glitnir, men enligt uppgift till Nyhetsbyrån Direkt har investmentbanken inte kommit med någon ny analys av bolaget.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?