Annons

USA-börser: Nervös start på handeln

Rörelserna på de amerikanska börserna var försiktiga i den inledande handeln.

Fokus ligger på centralbankens räntebesked som presenteras cirka klockan 19.15 svensk tid. Bedömare spår en oförändrad ränta och det intressanta är i stället formuleringarna kring styrkan i ekonomin och utsikterna för inflationen.

Morgan Stanley, Adobe Systems och Oracle har presenterat resultat som var bättre än väntat gav stöd till börsutvecklingen men handeln beskrivs som avvaktande inför räntebeskedet.

Vid 16-tiden handlades Dow Jones index på 12.276,2, en nedgång med 0,1 procent medan S&P 500 och Nasdaq noterades upp lika mycket.

Bedömare väntar sig att centralbanken kommer att tona ned beskrivningen av den ekonomiska utvecklingen något eftersom den senaste tidens statistik har varit lite svagare. Enligt Tony Cresenzi, räntestrateg på Miller Tabak, kommer Fed fortsatt att vara mer benägen att höja räntan än att sänka den.

"Den senaste tidens mjukare ekonomiska data kommer att ses som alltför färsk för att motivera en förändring i Feds inställning till ränteläget", skriver han i ett marknadsbrev.

Morgan Stanleys resultat för första kvartalet stärktes av högre vinster på trading samt på en uppgång i avgifterna för investmentbanking. Aktien var upp 3,7 procent.

Mjukvarujätten Oracle rapporterade en ökad omsättning och en högre vinst per aktie än väntat. Rapporten gav stöd till aktien som var upp 3,5 procent.

Även Adobe slog förväntningarna och det rejält, vinsten ökade 37 procent inför lanseringar av nya produkter. Bolaget reviderade också upp sina prognoser och budskapet fick aktien att handlas 4 procent högre.

Fedex rapporterade däremot en lägre vinst och bolaget hänvisar till att en avmattning i USA:s ekonomi har dämpat efterfrågan på luftfrakt. Aktien var ned 1,7 procent.

Oljeföretagen var den sektor som drev uppgången mest följt av investmentbanker och mäklare. Fraktföretagen, där Fedex ingår, var en av de sämre sektorerna tillsammans med telekomaktier som Motorola, Qualcomm och JDS Uniphase.

Bland enskilda aktier inom Dow Jones Industrial Average var Alcoa en av de stora förlorarna med en nedgång på 1,2 procent. Caterpillar och JP Morgan fanns bland vinnarna.

På den amerikanska räntemarknaden noterades små uppgångar och här finns vissa farhågor om att centralbanken kommer att vara lite hårdare i sitt språk kring inflationen. Den amerikanska tioåriga obligationsräntan var upp 3 punkter till 4,58 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?