Annons

Försiktigt på Wall Street i väntan på Fed

Börserna i USA stängde uppåt på tisdagen efter att ha fått kraft av fusioner och förvärv, men med en ihållande prägel av försiktighet inför Federal Reserves räntebesked på onsdagen.

Dow Jones index stängde på 12.287,2, en uppgång med 0,5 procent, S&P 500 stängde upp 0,6 procent medan Nasdaq avancerade 0,6 procent till 2.408,2.

På New York Stock Exchange var omsättningen drygt 1.458 miljoner aktier, medan Nasdaq omsatte 1.820 miljoner aktier.

Handeln i USA hämtade sin styrka från en ny våg av förvärvs- och fusionsrykten drivna av fusionssamtalen mellan Barclays och ABN Amro och ett bud på Affiliated Computer Services värt 5,9 miljarder dollar.

Tisdagens statistik över nystartade husbyggen i USA i februari var starkare än väntat med en ökning på 9 procent mot månaden innan. Däremot minskade antalet bygglov, som är en av de tio viktigaste ekonomiska indikatorerna, för februari med 2,5 procent. Antalet bygglov minskade för tolfte gången under de senaste 13 månaderna. Statistiken blev ytterligare en faktor som påverkar förväntansbilden inför den amerikanska riksbankens kommande räntebesked.

"Det ser ut som ett vänta och se läge för Federal Reserve. De räntesänkningar som väntas för i år kan flytta ytterligare framåt i tiden", säger en aktiehandlare till AFX.

Federal Reserves tvådagarsmöte utmynnar i ett räntebesked på onsdagen. Den amerikanska riksbanken väntas lämna räntan oförändrad på 5,25 procent, men uppmärksamheten riktas istället på de signaler som kan komma om den amerikanska ekonomins tillstånd och utveckling, och därmed riktningen för eventuella ränteändringar framöver.

Bolånesektorn fick uppleva en god nyhet då bolåneföretaget Accredited Home Lenders meddelade att bolaget säkrat en finansiering på 200 miljoner dollar från Farallon Capital Management. Aktien rusade med 23,8 procent.

Wells Fargo meddelade att man minskar personalen i sin verksamhet inriktad på högrisklån med 500 anställda, vilket gav aktien en uppgång på 1,1 procent.

Barclays avancerade 3,7 procent och ABN Amro 3,5 procent efter att de båda bankerna bekräftat att de för diskussioner om ett samgående.

Palm klättrade 3,5 procent på nya rykten om att bolaget skulle vara nära att bli uppköpt. Återigen pekas Nokia ut som den ivrigaste industriella spekulanten, men även de större riskkapitalbolagen omnämns i en artikel i nättidningen Unstrung.com på tisdagen.

Oracle lämnade rapport för sitt tredje kvartal efter marknadernas stängning på tisdagen. Rapporten var bättre än förväntat och lyfte Oracles aktie med 5 procent i efterhandeln.

Teknologiaktier hade en bra dag efter flera positiva indikationer om kommande tillväxt i sektorn.

Juniper Networks steg med 4,3 procent efter en uppgradering från Morgan Stanley.

Minneskretstillverkaren Rambus steg kraftigt med 6,2 procent efter att bolaget fått klartecken på att fakturera sina vanliga ersättningsnivåer under överklagandet av den amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission beslut om antitrust-åtgärder.

Elektroniktillverkaren Sandisk steg med 4,8 procent efter en uppgradering från CIBC World Markets.

Applied Micro Devices tappade dock 2,3 procent efter antydningar från analytiker att bolaget kan ha tappat marknadsandelar till rivalen Intel.

Även Intel backade med 0,6 procent.

Ericsson stängde oförändrat jämfört med stängningen i Stockholm på 25:50 kronor.

Den amerikanska 10-åriga räntan noterades till 4,55 procent, ned 14 punkter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från JungheinrichAnnons

Hög grad av automation har blivit ett konkurrensmedel i logistikbranschen

Större internationell konkurrens, minskade marginaler och svårigheter att sätta framtidsprognoser är aspekter som tillverkningsindustrin måste förhålla sig till idag. För att nå lönsamhet i framtiden kommer det att krävas mer transparanta samarbeten, en högre grad av intelligent automation och färre truckar, tror Jungheinrich.  

Tillverkningsindustrin står just nu inför flera stora utmaningar som bland annat beror på den ökande e-handeln. Samtidigt som konsumenterna kräver snabbare leveranser, lägre priser och större variation på produkterna blir marginalerna lägre inom branschen. 

– Företagen måste nu sänka sina kostnader för att kunna bli mer lönsamma. Jag tror att vi kommer att få se en högre grad av intelligent automation vilket leder till just detta, men också ett mer effektivt användande av resurserna och bättre, mer transparenta samarbeten, säger Carsten Duus, VD Jungheinrich Sverige och Danmark.  

Färre truckar och ökad effektivitet

Jungheinrich levererar integrerade, övergripande logistiklösningar till sina kunder och hjälper till med en helhetslösning där design, utveckling, montering och implementation ingår. De ser att den ökade automatiseringen kommer att leda till en konsolidering av de olika processerna inom logistikkedjan. 

– Vi ser en trend där olika logistikprocesser blir mer automatiserade och går in mer i varandra. Det kommer att förenkla och öka produktiviteten i leveranskedjorna avsevärt. Detta kommer att göra att färre truckar behövs när moment sker per automatik. Exempelvis tömning av lager och transport inom själva lagret. 

Genom att sammanföra en högre artificiell intelligens till automationslösningarna kan Jungheinrich skapa snabbare och kostnadseffektivare godshantering. Exempelvis kan förarlösatruckar köra till den plats där behovet är som störst vid olika tider under dagen, så kallad ghost picking. 

– Fler lösningar där truckförare inte behövs kommer att dyka upp. Truck-to-man är ett sådant exempel där trucken är självgående och medarbetare endast behöver plocka och fylla på trucken med varor allt medan den kör. Till skillnad från bemannade plocktruckar så hittar de självkörande motsvarigheterna alltid den bästa rutten vilket gör att arbetet kan flyta på utan avbrott. 

Ett konkurrensmedel

Automatisering har blivit ett kraftfullt konkurrensmedel och något företag nu behöver inkludera i sin strategi om de vill ligga steget före. Inte minst med tanke på de höga kraven konsumenterna ställer. Jungheinrich kan här fungera som en partner som hjälper kunden att ta klivet in i framtidens logistik. 

– För oss handlar det om att förenkla processer, kapa kostnader och hjälpa våra kunder att arbeta på ett mer effektivt sätt – både administrativt och operativt. Vi tar alltid fram lösningarna tillsammans med våra kunder och identifierar vilka delar av deras flöden de behöver förbättra och effektivisera, avslutar Carsten Duus. 

Om Jungheinrich AG

Jungheinrich är en av världens ledande leverantörer inom intralogistik, med ett omfattande produktsortiment inom materialhantering, automatiserade system och intralogistiktjänster. Jungheinrich kan erbjuda kunder allt från en enstaka truck till stora ”nyckelfärdiga” nya lager. Jungheinrich är experter på att skräddarsy intralogistiklösningar åt kunder så att de är rustade inför utmaningarna med Industry 4.0. Huvudkontoret finns än idag i Hamburg. Jungheinrich finns i 40 länder med egna säljbolag och ytterligare i drygt 80 länder via återförsäljare och partners. Jungheinrich har 18 000 anställda globalt och omsatte totalt €4.07 miljarder år 2019. Jungheinrich är börsnoterat, listat på SDAX.

Om Jungheinrich Svenska AB

Jungheinrich Svenska AB grundades 1958 och är helägt av det tyska moderbolaget. Det svenska huvudkontoret finns i Arlöv, strax norr om Malmö. Besök gärna www.jungheinrich.se för mer information.

 

 

Mer från Jungheinrich

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jungheinrich och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?