Annons

Räntor och valutor: Lugnt på räntemarknaden

Det har varit en lugn förmiddag på den svenska och europeiska räntemarknaden, med små förändringar. På valutamarknaden har yenen tappat på tilltagande carryhandel. I eftermiddag inväntar marknaden statistik över det amerikanska bostadsbyggandet i februari.

Räntorna har sjunkit något sedan öppning. Den tioåriga svenska statsobligationsräntan noteras vid lunchtid till 3,75 procent, ned 1 punkt från måndagens stängning. Den tyska tioåringen är samtidigt även den ned 1 punkt och handlas till 3,92 procent.

SCB har meddelat att de på grund av tekniska faktorer har reviderat ned detaljhandelstillväxten i januari från -0,6 procent till -2,8 procent i månadstakt och från en ökning om 9,2 procent i årstakt till 6,5 procent.

"Oväntat svagt", skriver SEB-ekonomen Bo Enegren i en kommentar.

Eftersom SEB menar att andra indikatorer pekar på en väldigt stark privatkonsumtion ser de dock ingen anledning att revidera ned sin prognos för privatkonsumtionens tillväxt i år, skriver Bo Enegren.

Den brittiska inflationen var högre än väntat i februari. KPI steg med 0,4 procent jämfört med i januari och med 2,8 procent jämfört med samma månad i fjol. Analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade väntat sig en ökning av priserna med 0,3 procent i månadstakt och med 2,7 procent i årstakt.

Den oväntat höga inflationen fick brittiska marknadsräntor att stiga initialt med 4-6 punkter samtidigt som pundet stärktes rejält.

"Resultaten ... tyder på att inflationen kommer att bli ett bekymmer för BOE", säger Zaki Kada på Thomson IFR Markets, till AFX News.

Från euroområdet kom de tyska producentpriserna för februari in exakt som väntat.

USA-räntorna har också visat begränsade rörelser, med den tioåriga statsobligationsräntan oförändrad på 4,57 procent jämfört med svensk stängning på måndagen.

Dagens största begivenhet är eftermiddagens statistik över det amerikanska bostadsbyggandet i februari som väntas ha ökat med 3,0 procent till en årstakt på 1,450 miljoner bostäder.

Bear Stearns skriver i ett marknadsbrev att den svaga januarisiffran, där bostadsbyggandet sjönk med 14,3 procent, till stor del berodde på en återgång till ett mer normalt väder jämfört med ett ovanligt varmt december. Bear Stearns väntar sig att också februarisiffran blir ganska svag eftersom det var den kallaste februarimånaden i USA sedan 1994 och flera delar av landet drabbades av snöstormar. Sedan tror de på en vändning.

"Statistik över ansökan om bostadslån och bygglov tyder på att de låga nivåerna på bostadsbyggandet är väderrelaterade och att vi troligen kommer att få se en återhämtning i byggaktiviteten under de kommande månaderna", skriver Bear Stearns.

På måndagskvällen kom statistik som visade att optimismen bland amerikanska husbyggare sjönk i mars. NAHB:s index sjönk till 36 i mars, från 39 i februari, väntat var 38.

Federal Reserves räntebesked på onsdagen förefaller bli en odramatisk historia. Samtliga 93 tillfrågade analytiker i Bloomberg News enkät räknar med att Fed lämnar styrräntan på 5,25 procent. Intresse riktas som brukligt därmed mot vad Fed väljer att kommunicera i den åtföljande kommunikén.

På valutamarknaden har yenen försvagats på återupptagen carryhandel i spåren av stigande börskurser. Mot dollarn har yenen gått från 117:50 på måndag eftermiddag till 117:80 vid tisdag lunch. Dollarn har även stärkts något mot euron, från 1:330 till 1:328.

Kronan har tappat 2 öre mot dollarn till 7:01 och 2 öre mot euron till 9:31.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?