Annons

Räntor och valutor: Räntor ned, yenen i fokus

Svenska räntor sjönk något på fredagen, och även i USA syntes en svag nedgång i den korta änden av kurvan. På valutamarknaden fortsatte yenen att stärkas mot dollarn.

Efter två statistiktunga dagar var fredagens agenda mager, vilket gjorde att veckans börsoro förblev en drivkraft för penningmarknaden. En fortsatt svag nedgång på börser världen över bidrog till att sätta press nedåt på räntorna både i Sverige och internationellt.

Den tvååriga svenska statsobligationen sjönk en punkt under dagens lopp, jämfört med stängning på torsdagen, medan tioåringen förblev oförändrad på 3,76 procent.

I euroområdet bidrog svag tysk statistik över detaljhandeln till lägre korta räntor. Januariutfallet visade på en nedgång i detaljhandelns omsättning med 1,4 procent jämfört med motsvarande månad ett år tidigare. Väntat var en nedgång med 0,8 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

Den svaga siffran pekar mot att den momshöjning som skedde vid årsskiftet har haft en negativ inverkan på detaljhandeln. Effekterna av höjningen har tidigare tonats ned vad gäller såväl konsumtion som inflation.

Fredagen bjöd även på producentprisindex för euroområdet, vilket kom in lägre än väntat i januari. PPI steg med 0,1 procent i januari, jämfört med en förutspådd ökning på 0,2 procent, och med 2,9 procent i årstakt. Analytikerna väntade sig här en ökning med 3,1 procent, enligt Bloomberg News.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan hade dock stigit vid svensk stängning till 3,95 procent, vilket är en punkt högre än på torsdagseftermiddagen. Räntegapet till den svenska motsvarigheten ökade därmed till -19 punkter (-18).

De amerikanska marknadsräntorna föll tillbaka något igen i den tidiga USA-handeln, efter torsdagens uppgång som följde på publiceringen av ett starkt ISM-index. Inför eftermiddagens presentation av det definitiva Michiganindex sjönk räntorna över hela linjen, men efter utfallet vände tioårsräntan svagt uppåt igen.

Michiganindex över stämningen bland de amerikanska konsumenterna kom in något lägre än förväntat på 91,3, ned från det preliminära utfallet på 93,3. I januari uppgick Michiganindex till 96,9.

Under eftermiddagen talade även Fed-chefen i St. Louis, William Poole, om den amerikanska ekonomin. Han förutspådde en tillväxt om cirka 3 procent de kommande fyra kvartalen och bedömde sannolikheten för en nedgång i ekonomin som liten. Han sade dock att risken för en recession är högre nu än vad den var för två år sedan.

Marknadens blickar riktas nu huvudsakligen mot Fed- chefen Ben Bernankes anförande natten till lördagen svensk tid. Han kommer att tala på temat globaliseringen och penningpolitiken, med en påföljande frågestund.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen handlades vid svensk stängning på 4,54 procent, oförändrad från samma tid på torsdagen.

Yenen är fortsatt i fokus på valutamarknaden, då den snuddade vid 116:80 mot dollarn under eftermiddagen. Turbulensen på börserna har bidragit till lägre riskaptit bland investerare, och därmed en minskad omfattning på den carryhandel som pressat ned yenen sedan årsskiftet.

"Önskan att minska risken är fortfarande den starkaste drivkraften på de finansiella marknaderna", sade Derek Halpenny, valutastrateg på Bank of Tokyo-Mitsubishi i London, till Bloomberg News.

Enligt Swedbank Markets är dock tillbakadragandet från riskfyllda tillgångar, till följd av en svagare syn på USA:s ekonomi, överdrivet.

"Vi ser problemen inom amerikansk industri som övergående och att bolånemarknaden förblir robust", skriver Swedbanks valutastrateg Karl-Johan Bergström i en analys.

Även om yenen tappade något igen senare under dagen blev facit ändå en fortsättning av de senaste dagarnas förstärkning på fredagen, då investerare avvecklade sina korta yen- positioner. Vid svensk stängning handlades yenen på 117:25 mot dollarn. Mot euron har yenen också stärkts under dagen och ligger nu runt 154:20.

Trots att dollarn har tappat mark mot yenen så har den stärkts mot flera andra valutor på fredagen, som exempelvis både australiensiska och nya zeeländska dollarn, samt den kanadensiska dollarn. Även kursen mot den isländska kronan har stärkts under dagen.

Mot euron förblev dock kursen i stort sett oförändrad på fredagen och stannade, liksom under de senaste dagarna, strax under 1:32-strecket.

Den svenska kronan har sedan torsdag eftermiddag försvagats med nära 3 öre mot dollarn, till strax över 7:06, och handlas drygt 1 öre svagare mot euron. Mätt som TCW-index försvagades kronan till 126,70, från 126,64 vid torsdagens stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?