Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson lyfte index

Stockholmsbörsen steg på bred front under veckan första handelsdag. Ericsson tillsammans med banksektorn utvecklades bäst medan Astrazeneca var dagens mest volatila aktie bland storbolagen.

Vid stängning noterades OMXS30 upp 1,9 procent till 1.188,7. Omsättningen uppgick till 25,4 miljarder kronor.

"Det är väl något överraskande starkt. Det har inte hänt något bolagsspecifikt direkt. Att börsen går upp så mycket är ett tecken på att det inte är riktigt friskt. Jag tror att det kan komma fler körare neråt. Det är för tidigt att blåsa faran över", säger en mäklare till Direkt, som även kommenterade Astrazenecas bakslag på måndagen med att det var väldigt väntat och negativt endast på marginalen.

Bolaget meddelade att åderförkalkningspreparatet AGI- 1067 inte har mött de primära målen och inte visat någon skillnad mot placebo.

"Det är tråkigt men Astrazeneca har samtidigt varit ganska noga med att peka på att det var ett högriskprojekt", säger Ola Olsson, läkemedelsanalytiker på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Astrazeneca backade som mest med knappt två procent men återhämtade sig i sluthandeln och stängde upp 0,3 procent på 390:50 kronor.

Banksektorn fick stöd av uppköpsrykten och en allmän uppgång för bankaktier i Europa. Den nederländska storbanken ABN Amro, steg med 9,7 procent på Amsterdambörsen sedan uppgifter i The Sunday Times tidigare på måndagen gjort gällande att brittiska Barclays har närmat sig banken med ett informellt bud. Barclays sjönk samtidigt med 0,8 procent i London.

Ericsson steg 2,9 procent till 25:25 kronor efter att China Mobile bjudit in bland annat Ericsson, Nokia och Siemens att lämna bud och offerter kring att leverera och bygga Kinas första 3g-nät. Kontraktet bedöms vara värt 3,1 miljarder dollar, enligt Bloomberg News.

Ericsson meddelade också att de mottagit accept och förvärvat 87,4 procent av aktierna i Tandberg Television. Ericsson frångår villkoret om en acceptansgrad på 90 procent.

"Jag har ansett affären vara i hamn sedan styrelsen i Tandberg Television ställde sig positiva till budet och en viktig ägare som Folketrygdfonden accepterade", säger Håkan Wranne, analytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedish Match steg 0,4 procent till 125,25 kronor. Den spansk-franska tobaksgruppen Altadis steg kraftigt på börsen i Madrid sedan bolaget under helgen sagt nej till Imperial Tobaccos bud. Beslutet av Altadis styrelse att säga nej till budet har skapat spekulationer om att Imperial Tobacco kommer att sockra sitt bud på Altadis ytterligare.

Kampen om makten i Scania har ökat sedan MAN drog tillbaka sitt bud och prisskillnaden mellan den röststarka A- aktien och B-aktien har ökat.

Bakom den stigande premien på A-aktien ligger troligen Volkswagens sug efter röststarka aktier.

"Det är Volkswagen som har pressat upp premien i sina försök att öka makten inför en strukturaffär", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

På måndagen steg A- och B-aktien med 4,4 respektive 2,4 procent till 528 respektive 518 kronor.

Öhman mäklade på måndagseftermiddagen en post på 468.534 B-aktier i Academedia, till kurs 60 kronor.

Enligt ett flaggningsmeddelande senare på måndagseftermiddagen framgick att Traction och Ringvägen Venture har sålt hela sina innehav i Academedia.

Aktien steg 5,4 procent på börsen måndagen.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?