Annons

Räntor och valutor: Räntorna steg i takt med börsen

Stigande börskurser fick räntorna såväl internationellt som i Sverige att stiga några punkter i lugn handel på måndagen. Det rådde brist på händelser att ta fasta på för räntehandlarna som uppgavs invänta tisdagens besked från Bank of Japan och Federal Reserve på onsdagen.

Enligt Bloomberg News enkäter råder inget tvivel om att såväl Bank of Japan som Federal Reserve kommer att lämna styrräntorna oförändrade nu, på 0,5 respektive 5,25 procent.

Beträffande Federal Reserves räntebesked har det förekommit spekulationer om att den amerikanska centralbanken kan vara redo att överge den åtstramande hållningen om den framtida ränteriktningen i pressmeddelandet i samband med räntebeskedet på onsdag.

Några dagar före beskedet tyder dock de flesta analytikerkommentarer på att Fed fortsatt kommer att framhålla att "vissa inflationsrisker kvarstår" och att de kommer att fortsätta att tala om eventuellt behov av ytterligare åtstramningar. Pressmeddelandet kan dock komma att behöva ändras på flera andra punkter för att erkänna inkommande statistik som tyder på större risker mot såväl tillväxt som inflation.

Amerikanska räntor steg lite mer än de europeiska. Efter svensk stängning publiceras NAHB-index för mars, som väntas ha sjunkit till 38 från 40 i februari, enligt Bloomberg News. Statistiken emotses med intresse på grund av den senaste tidens oro över den på kallade subprime-marknaden.

Svenska räntor steg överlag 2-3 punkter, med den tioåriga benchmarkräntan upp 2 punkter till 3,76 procent, från fredagens stängning. Räntegapet mot Tyskland låg stilla på -17 punkter.

På valutamarknaden försvagades yenen mot andra stora valutor på grund av spekulationer om att BOJ-chefen Toshihiko Fukui kommer att antyda fortsatt låga räntor i Japan, vid presskonferensen efter räntebeskedet på tisdagen. Centralbanken väntas inte heller ändra bedömning om den japanska ekonomin i den månadsrapport som också publiceras i morgon.

Den kinesiska yuanen stärktes på spekulationer om att Kinas centralbank vill ha en starkare valuta för att dämpa tillväxten. I lördags höjde Kinas centralbank in- och utlåningsräntorna med 0,27 procentenheter från och med söndagen. Beslutet motiverades med omsorg om prisstabiliteten samt en mer dämpad penningmängds- och kredittillväxt.

Dollarn gynnades, speciellt mot yenen och schweizerfrancen, av ökad riskaptit och ökad carryhandel.

Svenska kronan försvagades samtidigt med drygt 2 öre till 6:98 mot dollarn och med 2 öre till 9:29 mot euron. Mätt i TCW-index hade kronans värde minskat till 126,17 från 125,92 i fredags.

Slovakiens koruna, som revalverades med 8,5 procent till 35:4424 i fredags kväll, fortsatte att stärkas mot euron till 32:89 under måndagen, jämfört med 34:01 på söndagskvällen.

Revalveringen godkändes av EU:s ekonomiska och finansiella kommitté efter att landets starka ekonomi lett till ett underliggande apprecieringstryck. Slovakien har som ambition att bli nästa forna östland att gå med i EMU efter Slovenien.

Enligt Stefan Kolek, strateg för tillväxtmarknader vid UniCredit i München, kommer ökad export från de slovakiska bilfabrikerna att stärka korunan mer framöver, uppgav Bloomberg News.

Euron kan sjunka till 30:1260 mot korunan innan det tillåtna handelsintervallet bryts.

Flera andra central- och östeuropeiska valutor, som ungerska forinten och polska zlotyn, stärktes också på måndagen.

Håkan Frisén, SEB:s chef för ekonomisk analys, skrev i ett marknadsbrev att uppskrivningen kan leda till större förtroende för andra "emerging marketsvalutor" i regionen och därmed minska trycket på exempelvis de baltiska valutorna.

Lettlands centralbankschef Ilmars Rimsevics sade på måndagen, enligt Bloomberg News, att den ekonomiska uppgången som landet åtnjutit sedan EU-inträdet kommer att avta i takt med att befolkningen håller igen sin konsumtion.

Förra veckan, den 15 mars, höjde den lettiska centralbanken sin styrränta med en halv procentenhet till 5,5 procent för att dämpa hushållens efterfrågan. Flera ratinginstitut har varnat för att Lettlands ekonomi kan vara på väg mot överhettning.

Centralbankschefen sade i intervjun att han "inte är oroad" för att valutan, lat, bryter sitt handelsband mot euron och att centralbanken har intervenerat på valutamarknaden flera gånger under de senaste 15 åren.

Den lettiska centralbanken meddelade på sin hemsida på måndagen att den använde 65 miljoner euro den 15 mars för att stödja sin valuta.

Det har förekommit spekulationer om att Lettland är på väg att devalvera sin valuta, men Gunnar Tersman, Östeuropa- analytiker på Handelsbanken, tycker inte att en devalvering vore rätt väg att gå för Lettland, eftersom det skulle späda på överhettningstendenserna. Ungern, med sin svagare ekonomi, skulle däremot kunna gynnas av en sådan åtgärd.

Moody"s Investors Service skrev i en ny rapport att situationen i Europas tillväxtländer inte kan likställas med Asienkrisen, men sårbarheten för kapitalflykt har ökat.

"Asienkrisen är inte en relevant jämförelse för dessa länder, vilka snarare löper risk att hamna i ett "portugisiskt syndrom" - ekonomisk avmattning till följd av långsam anpassning av överbelastade balansräkningar i den privata sektorn", enligt rapportens författare Pierre Cailleteau, chefanalytiker vid Moody"s.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnvipcoAnnons

Att panta har aldrig varit lättare – Möt Quantum, maskinen som revolutionerar branschen

Alla känner nog igen känslan när man äntligen tar med sig den där påsen med pantburkar till sin lokala butik för att panta, för att sedan mötas av köer och en otrevlig lukt. Det här slipper du när du pantar i Envipcos pantmaskin Quantum. Maskinen som du kan tömma hela säckar med pant i. 

– Vi har ökat vår pantmottagning med hela 400 procent, säger Albin Håkansson, Köpman på Extra Stormarknad Mjällby. 

I Sverige är vi duktiga på att panta, samtidigt är det en syssla som vi många gånger drar oss från att göra. Därför är det en stor fördel om du snabbt och smidigt kan panta genom att hälla hela säckar i maskinen, som med Quantum. 

– Kunden behöver aldrig röra förpackningarna. De tömmer sin pant i den öppna inmatningen och automaten sköter resten. Det går fem gånger snabbare än tidigare att panta, förklarar Lars Haglöf, vd på Envipco. 

En lönsam investering 

Envipcos pantsystem lanserades i Sverige 2016, sedan den dagen har intresset för pantmaskinen varit stort. Quantum kommer som en färdig lösning och kan placeras utanför butiken. Det innebär att du kan frigöra yta inne i butiken och slipper det så kallade pantrummet. 

– Vi har kunder som gjort om ytan till restaurang, café, eller öppnat en större information och spelavdelning. Flera butiker har även utökat sin yta för pakethantering, en aktuell lösning i och med den ökande e-handeln. Samtidigt har de en otrolig ökning i sin pantmottagning, några på hela 800 procent, säger Lars Haglöf. 

Så säger handlarna 

Albin Håkansson på Extra Stormarknad Mjällby investerade i utomhusversionen av Quantum 2017 och valde nyligen att investera i en andra maskin på grund av den positiva upplevelsen och utvecklingen. 

– Det har fungerat helt fantastiskt, dels tjänar vi pengar på det i och med den enorma ökning vi haft i pantmottagning. Sedan har vi frigjort yta i butiken där vi nu kan göra mer plats åt varor. Dessutom väljer de kunder som pantat hos oss att återvända till butiken. 

Även ICA Kvantum Sollefteå upplever en ökad kundström till butiken på grund av Envipcos pantmaskin Quantum. 

– Vi har placerat vår pantmaskin vid återvinningsstationen på parkeringsplatsen, på drygt ett år har pantmottagandet ökat med 200 procent, och återvinngen med 60 procent. En väldigt positiv utveckling, inte bara för vår butik utan ur ett miljöperspektiv, avslutar ICA Handlaren Ulf Schön. 

Faktaruta

Envipco finns på flera marknader världen över och lanserades i Sverige 2016. De betraktar sig som en av de mest innovativa och aktiva inom området och satsar mycket på nyutveckling av effektiva lösningar för återtagande och återvinning av dryckesförpackningar.

Läs mer och få kontakt på: www.envipco.se eller 0105168220. 

 

Mer från Envipco

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Envipco och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?