Annons

Stockholmsbörsen: Nollslut på svajig dag

Stockholmsbörsen stängde oförändrat på fredagen efter ett tidigare uppsving i samband med amerikansk statistik på eftermiddagen. Främst var det USA:s industriproduktion som kom in bättre än väntat.

Vid stängning noterades OMXS30 oförändrat till 1.166,9. Omsättningen uppgick till 24,5 miljarder kronor.

"Börsen är fortfarande i ett tillstånd efter ganska dramatiska fall och återhämtning. Jag är inte fullständigt övertygad om att den nya jämvikten har infunnit sig efter den oro som varit", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Börsen var ett par tiondelar ned inför amerikanska siffror över konsumentprisindex på eftermiddagen. Fokus på KPI var skärpt efter den oväntat stora ökningen av producentpriser som presenterades på torsdagen. Men KPI kom in i linje med förväntningarna och det blev bara en mindre positiv reaktion på index.

Mindre än en timme senare fick börsen skjuts uppåt med siffror för den amerikanska industriproduktionen som var betydligt högre än väntat. Dock berodde den högre produktionen till stor del på ökad energiproduktion till följd av kallt väder.

Ytterligare stöd följde när Michigan-indexet, som visar stämningen bland de amerikanska konsumenterna, bara kom in marginellt under förväntningarna. De amerikanska börserna backade dock efter en inledande uppgång och Stockholmsbörsen följde med.

Till de vinnande sektorerna hörde detaljhandeln, telekom och läkemedel medan banker och råvarubolag var förlorare.

Banksektorns volatila temperament fortsatte efter oroligheter på den amerikanska bolånemarknaden i USA under den gångna veckan. Torsdagens återhämtning för bankerna byttes mot en tillbakagång. SEB förlorade 0,9 procent till 217,50 kronor, Nordea tappade 0,6 procent till 105 kronor och Handelsbanken sjönk 0,5 procent till 200 kronor.

Electrolux fortsatte uppåt med 0,9 procent till 163,50 kronor, men noterades fortfarande lägre jämfört med toppnivån på 174,50 kronor efter bolagets rapport i februari. Under 2007 siktar Electrolux på en tvåsiffrig försäljningstillväxt i Östasien mot bakgrund av den stabila ekonomiska situationen i regionen och den ökande efterfrågan på vitvaror, enligt bolagets chef för Östasien, Brad Tribble.

Hennes och Mauritz steg 0,9 procent till 383,50 kronor. Klädjättens nya exklusivare butikskedja COS slog upp portarna för sin första butik i London. Butiken är den första som öppnar av de tiotal butiker som bolaget planerat för under 2007.

Kapp-Ahl ökade 3,1 procent till 74,25 kronor. På förmiddagen mäklade Carnegie en post om 1,3 procent av kapitalet i bolaget.

Torsdagens vinnare Tele2 tappade, sannolikt drabbad av vinsthemtagningar. Aktien backade 1,3 procent till 100,25 kronor.

Ericsson, vars bud på Tandberg-television löpte ut, stängde 0,6 procent ned till 24,55 kronor. Bolaget kommer inte att förlänga budet ytterligare och besked om anslutningsgraden kommer enligt bolaget på måndag.

Aspiro, som utvecklar och säljer mobila tjänster, ökade 3,6 procent. Bolaget kommer att lansera ett annonseringsnätverk för mobil reklam.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?