Annons

Bred uppgång på Asiens börser

De asiatiska börserna skakade av sig den oro som kommit från den amerikanska bolånemarknaden de senaste dagarna och steg ordentligt på torsdagen.

Förhoppningar om att problemen som drabbat högriskbolånesektorn inte ska sprida sig och påverka den amerikanska ekonomins tillväxt som helhet satte fart på de ledande indexen.

"Investerare har insett att den amerikanska ekonomin inte är på väg mot en recession så det finns en hel del köpare ute på marknaderna just nu. Pessimismen från gårdagen verkar ha gett upp mot den optimism vi kan se på marknaderna idag", säger Simon Doyle vid Schroder Investment Management i Sydney till Bloomberg News.

Främst var det de asiatiska exportbolagen, som har en stor del av sin försäljning kopplad till den amerikanska marknaden, som anförde uppgångarna. Kameratillverkaren Canon liksom Toyota steg tillsammans med den sydkoreanska biltillverkaren Hyundai.

"Vi ser mer värde nu efter de försäljningar som skett. Vi förväntar oss inte en nedgång i den amerikanska ekonomin mot bakgrund av den oro som finns på den amerikanska bolånemarknaden", säger Robert Rountree vid Prudential Asset Management i Singapore till Bloomberg News.

Elektroniksektorn bidrog också till de breda uppgångarna liksom råvarubolagen som steg på samlad front. BHP Billiton avancerade 2,3 procent och Sumitomo Metal Mining klättrade med 4,9 procent. Fortsatt stigande råvarupriser gav stöd till bolagens uppgångar.

Halvledarsektorn fanns också bland de branscher som utmärkte sig positivt, bland annat efter det att Citigroup höjt rekommendationen för minneskortstillverkaren Hynix och fyra andra bolag inom sektorn.

Marknadstemperatur klockan ca 07.30
Nikkei 225 +1,1%
Topix Tokyo +1,2%
Hongkongs Hang Seng +0,8%
Singapores STI +1,3%
China Shang Composite +1,2%
China Shenz Composite +1,4%
Sydkoreas Kospi +1,4%
Taiwans Taiex +1,7%
Indiens Sensex +1,8%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?