Annons

USA-börser: Bolåneoro och svag detaljhandel pressar

New York-börserna öppnade nedåt på tisdagen till följd av detaljhandelssiffror som kom in lägre än förväntat och fortsatt bolåneoro.

Dow Jones Industrial var vid 16.15 ned 0,3 liksom Nasdaq Composite, S&P 500 hade sjunkit 0,2 procent. De amerikanska börserna öppnade på tisdagen klockan 14.30, vilket är en timme tidigare än vanligt, till följd av införandet av sommartid i USA.

Omsättningen på New York börsen var 485 miljoner aktier, och på Nasdaq Composite 652 miljoner aktier. Den tioåriga amerikanska räntan noterades 3 punkter ned på 4,52.

Detaljhandelssiffrorna medförde oro för tillväxten efter en rapport visat att detaljhandelssiffrorna, som inte steg alls i januari, enbart gått upp 0,1 procent under februari.

Bolåneoron fortsatte efter spekulationer om att återbetalningsproblem hos de låntagare som har störst kreditrisk kommer att skapa problem för finansbolagen.

"Hittills har det inte funnits några bevis på att nedgången på bostadsmarknaden haft någon större inverkan på konsumtionen", skriver HSBC i en kommentar till detaljhandelssiffrorna och tillägger att från och med nu kan det börja se lite skakigare ut.

Den amerikanska finansinspektionen SEC meddelade på tisdagen att den inlett en utredning av New Century Financial. Bolåneinstitutet har den senaste tiden varit en bidragande faktor till oron på den amerikanska bolånemarknaden. SEC kontaktade bolaget på måndagen för att genomföra en "preliminär utredning av bolaget och begära in vissa dokument". Före börsöppningen meddelades att aktien inte längre får vara noterad eller handlas på New York Stock Exchange.

Accredited Home Lenders, en annan aktör på bolånemarknaden som ger lån till personer som utgör en kreditrisk, uppgav på tisdagsmorgonen att det kommer att söka ny finansiering efter att bolagets långivare krävt att de krediter som bolaget ställt ut återköps.

Accredited Home Lenders meddelade samtidigt att bolaget kommer att dra ned sin personalstyrka och minska sin kostnadsmassa för att täcka de ökade kreditförlusterna. Aktien rasade 52,9 procent.

En sänkning av Texas Instruments prognoser medförde att bolaget gick ned 2 procent. Bättre såg det ut för Sandisk, en annan halvledartillverkare. Kursen var upp 3,1 procent efter att UBS uppgraderat aktien till "köp".

Investmentbanken Goldman Sachs presenterade på tisdagen ett resultat för första kvartalet som var klart bättre än analytikernas förväntningar, aktien steg 2,2 procent i den inledande handeln.

Citigroups aktie tappade 1,1 procent efter att ha höjt sitt bud på japanska Nikko Cordial.

Wall street Journal skriver på tisdagen att ett bud på Chrysler-delen av Daimlerchrysler kan komma i slutet av månaden. Källan uppges vara personer med god insikt i frågan. Magna International och Private equity-företag uppges vara intresserade, till skillnad från General Motors som inte väntas lägga något bud.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?