Annons

Asienbörser: Dags för liten nedgång

Efter nära en veckas uppgångar vände de asiatiska börserna nedåt på tisdagen. Det handlade dock om relativt försiktiga nedgångar. Taiwans Taiex, Shenzehnindexet liksom Indiens Sensex gick emot den allmänna utvecklingen i regionen och noterade uppgångar.

I fokus på tisdagen stod bland annat yenens fortsatta förstärkning gentemot dollarn.

"Yenen kan komma att vara fortsatt stark gentemot dollarn och vi måste vara försiktiga vad gäller investeringar i exportbolag som är beroende av den amerikanska marknaden. Exportbolagens vinster kan komma att minska", säger Tekeshi Yamaguchi vid Sumitomo Mitsui Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

I vanlig ordning var det också exportbolagen som tog stryk av yenens förstärkning. Sony, Honda och Toyota, alla bolag med betydande andel av sin försäljning kopplad till den amerikanska marknaden, anförde nedgångarna i Japan.

Mot strömmen gick det japanska mäklarhuset Nikko Cordial som är föremål för ett bud från amerikanska Citigroup på 10,8 miljarder dollar.

Flera av Nikko Cordials största aktieägare har förkastat Citigroups bud som för lågt och spekulationerna går varma att den amerikanska bankjätten måste sockra sitt bud rejält för att få gehör från aktieägarna. Nikko Cordial steg med 6,5 procent.

Ytterligare press på Citigroup kom på måndagen också från Tokyobörsen då man meddelade att man inte kommer att avnotera Nikko Cordial.

Beslutet från Tokyobörsen innebär att de av Nikko Cordials aktieägare som förkastat Citigroups bud som för lågt, hamnar i en än bättre förhandlingsposition.

"Spekulationerna går varma att Citigroups bud på Nikko Cordial kan komma att revitalisera hela den japanska mäklarsektorn", säger Terunobu Kinoshita vid Fund Creation i Tokyo till Bloomberg News.

Till förlorarna i Asien på tisdagen hörde av råvarubolagen med bland annat oljebolaget Petrochina och japanska Inpex Holdings efter att oljepriset föll. Förändringarna var dock små.

Taiwan Semiconductor klättrade med 2,8 procent efter nederländska elektronikjätten Philips meddelat att man minskat sitt innehav i det taiwanesiska bolaget från 16,2 procent till 12,8 procent. Totalt sålde Philips 887 miljoner aktier, bland köparna fanns bland andra Cathay Financial Holding.

Marknadstemperatur klockan ca 07.30
Nikkei 225 -0,7%
Topix Tokyo -0,9%
Hongkongs Hang Seng -0,3
Singapores STI -0,6%
China Shang Composite -0,4%
China Shenz Composite +0,6%
Sydkoreas Kospi -0,4%
Taiwans Taiex +0,7%
Indiens Sensex +0,4%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?