1515
Annons

USA-börser: Exxon olja på rasvågorna

USA-börserna stängde ned på torsdagen med finanssektorn som sänke. Säljtrycket lättade en aning i sluthandeln, med stöd av tekniksektorn och energibolagen, som gynnades av ett kraftigt stigande råoljepris.

Dow Jones Industrial sjönk med 0,2 procent till 12.638. S&P 500 tappade 0,1 procent till 1.448, medan Nasdaq Composite sjönk med 0,1 procent till 2.489.

Drygt 1,6 miljarder aktier hade bytt ägare på New York-börsen och drygt 2 miljarder aktier på Nasdaq Composite.

Till de mest omsatta aktierna hörde bolag inom tekniksektorn, med Cisco och Google i topp. Andra mest omsatta var Exxon, GE och Goldman Sachs.

Torsdagens svaga börser följer på ett blandat avslut på onsdagen, där tekniksektorn steg och Nasdaq slutade på 0,8 procent tack vare styrka i Ericssonkonkurrenten Cisco Systems. Dow Jones höll sig däremot kring nollstrecket.

Finansjättarna hörde till torsdagens förlorare efter det att brittiska branschkollegan HSBC varnat för att kreditförlusterna är på frammarsch i USA. Citigroup tog täten och slutade nära 1 procent lägre.

"Vi svarar på de negativa nyheterna från HSBC. Det fick kreditmarknaden att hicka till och det spillde över på börsen", uppgav en handlare till Marketwatch.

Andra sänken blev GE, Boeing och Altria.

Detaljhandelsbolagen väckte investerarnas intresse på torsdagen, efter att ett flertal av dem lämnat försäljningssiffror av olika slag. På det hela taget visade siffrorna på en återhämtning för bolagen, sammanfattade AFX News.

Här utmärkte sig bland annat H&M-konkurrenten GAP, vars aktie steg med 2,6 procent efter att bolaget höjt sin prognos för helåret 2006.

Bolaget räknar med en vinst på 0,89-0,91 dollar per aktie, vilket kan jämföras med marknadens prognos som låg på 0,85 dollar per aktie, enligt Thomson News.

Skälet till prognoshöjningen är bland annat en mer gynnsam skattesats, men också oväntat bra reaförsäljning.

För januari blev försäljningsutvecklingen oförändrad i jämförbara butiker.

Klädföretagen i övrigt hade en blandad kursutveckling. Limited Brands backade, medan Abercrombie Fitch steg.

Detaljhandelsjätten Wal-Mart räknar med att försäljningen i jämförbara butiker ökar med 1-2 procent under februari. Aktien tappade 0,6 procent.

Hamburgerjätten McDonalds föll med 0,8 procent efter sin försäljningsrapport för januari. I jämförbara hamburgerrestauranger steg försäljningen med 4,9 procent.

Tekniksektorn pressades av Apple, Microsoft och Intel. Tungviktaren Cisco sjönk först, men vände upp och slutade 0,2 procent högre. Den senaste fem dagarna har aktien stigit med nästan 6 procent.

Bolaget delårsrapport häromdagen blev bättre än väntat, både när det gäller försäljningen och vinsten. Tillväxtprognosen för innevarande kvartal, gladde dessutom marknaden.

Bland byggbolagen tyngde Toll Brothers, efter en dyster försäljningsprognos för det första kvartalet. Bolaget räknar med en försäljningsnedgång på nära 20 procent, vilket spädde på markandens farhågor om den amerikanska husmarknaden kommer att förbli svag.

Aktien tappade drygt 3 procent.

Bland torsdagens stora vinnare fanns dragloket Alcoa, som steg med 1,4 procent efter en rekommendationshöjning från Citigroup. Banken är nu köpare av aktien efter att tidigare ha rekommenderat behåll. Aktien steg med 1,5 procent.

Exxon slutade 0,9 procent högre, i spåren av ett kraftigt stigande råoljepris i New York.

På räntemarknaden handlades obligationsräntor med marginella förändringar. Tioringen var ned med 1 punkt till 4,73 procent.

Under torsdagseftermiddagen pressenterades flera makrosiffror, däribland över grossistlagren i december. Dessa föll med 0,5 procent i månadstakt, vilket inte alls var i linje med marknadens prognos som låg på en ökning på 0,5 procent.

Siffran över nyanmälda arbetslösa kom i stort sett helt in i linje med förväntningarna, en ökning med 311.000 under vecka fem.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?