1515
Annons

Stockholmsbörsen: Banksektorn gav styrka

Stockholmsbörsen avslutade veckan upp stärkt framför allt av banksektorn. SEB:s rapport lyckades överträffa analytikernas estimat och nu höjs förväntningarna på Swedbank.

OMXS30-indexet avslutade en rapportfylld vecka med en uppgång på 0,6 procent till 1.201,2. Omsättningen var vid stängning 21,5 miljarder kronor.

"Generellt är det låg aktivitet i dag efter gårdagens urladdning. Främst är det finanssektorn som sticker ut. SEB har satt kursen, och jag tror de andra bankerna kan leverera. Detta stärker synen på den sektorn, men det är lite förvånande efter att finansaktierna gick ner i USA natten mellan torsdag och fredag. Det visar på en styrka i svenska banker", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

SEB var den första svenska storbanken att rapportera under denna period. Rapporten visade på högre kapitalmarknadsrelaterade intäkter och lägre kostnader än förväntat.

"SEB levererar verkligen på kostnadssidan. Det är verkligen ett bra resultat", sa en mäklare till Direkt.

SEB:s aktie steg med 3 procent. Nordea och Swedbank, avancerade 1,7 respektive 2,8 procent. Förväntningarna på Swedbank, och verksamheten i Baltikum, växte i och med att SEB visade ett rekordresultat för sin östeuropeiska del.

"Med tanke på att SEB:s östeuropeiska verksamhet visar på ett nytt rekordresultat, är det positivt inför Swedbanks rapport. Annat man kan hålla ett öga på är att SEB indikerar att pressen på hypoteksmarginalerna ökar igen under kvartalet, särskilt med tanke på att Swedbank är större på bolånesidan", sa Mikael Hallåker, analytiker på Handelsbanken Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Även Securitas rapporterade på fredagen. Den organiska tillväxten och marginalerna var i stort sett i linje med förväntningarna, men samtidigt belastades resultatet med en extraordinär post på cirka 1,5 miljard kronor. Aktien stängde upp 0,2 procent, vilket verkar vara en reaktion på att Securitas vd Thomas Berglund säger att det är färdigstädat för bolaget i och med detta.

"Det känns som en ganska naturlig avslutning, marknaden tar rapporten med ro och blickar framåt", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt. Höganäs rapport var en stor besvikelse enligt analytikerkåren. Trots flera oväntade positiva engångsposter visade bolaget ett rörelseresultat som var 11 miljoner lägre än analytikernas estimat. Aktien rasade med 5,6 procent.

"Rapporten var en besvikelse som marknaden har tagit till sig. Det är svårt att säga om reaktionen är överdriven eller ej" säger en mäklare till Direkt.

Bland de mindre bolagen rusade Boss Media med 12 procent till 15:40 kronor på sin rapport. Bolaget presenterar en högre omsättning, men framför allt en signifikant högre vinst, för 2006 jämfört med föregående år.

Även Axis kom med fina siffror, och visade en markant förbättrad omsättning och vinst. Utdelningen sexfaldigas till 3 kronor per aktie.

Aktien steg 7,1 procent till 109:25 kronor per aktie.


Innehåll från FindusAnnons

Så halveras matsvinnet i hemmet med fryst mat

Fryst mat kan göra verklig skillnad för att minska dagens stora matsvinn. Med fryst mat kan man minska sitt matsvinn i hemmet med upp till nästan hälften.*

En genomsnittlig svensk slänger 69 kg mat per år**. Ett sätt att bidra till ett bättre klimat är att äta mer fryst mat, eftersom det minskar matsvinnet med nästan hälften*. Med fryst mat är det enkelt att ta tillvara på all mat i förpackningen. Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill och man kan minska matsvinnet i hemmet med nästintill hälften jämfört med kylda eller färska alternativ. Fryst mat är ett bra val för den klimatmedvetna konsumenten!

Fryst mat är bra mat av hög kvalité - året runt  

Alla tänker kanske inte på det men fryst är färskt. Både grönsaker och fisk också för den delen fryses ner mycket kort efter skörd/fångst, när råvarorna är som bäst, vilket säkrar grönsakernas vitamin- och mineralinnehåll. I frysdisken är det säsong hela året.

Varför är fryst mat så bra?

Fryst mat bidrar till att minska matsvinnet. Man använder endast den mängd man behöver, dessutom är frysning ett naturligt sätt att bevara mat och det behövs inga konserveringsmedel. Maten får en naturlig lång hållbarhet och behåller samtidigt god smak och ett bra näringsinnehåll. Att djupfrysa bromsar den naturliga nedbrytningsprocessen nästan helt och livsmedlet behåller sin färska kvalitet. Det är också ett skonsamt sätt att förlänga hållbarheten hos grönsaker och för att bevara smak, näringsvärde och konsistens.

Djupfryst mat är vardagshjältens bästa vän 

Fryst mat är lätt att laga och passar perfekt i dagens höga livstempo. Utbudet av frysta produkter är stort och livsmedelsföretaget Findus breda utbud av bland annat frysta grönsaker, fisk och växtbaserad mat gör det enkelt att välja bra smakrika måltidslösningar i vardagen. Med djupfryst mat blir det enkelt att laga bra och näringsriktig mat. Oavsett om man blir fler eller färre vid matbordet än man planerat, kan man laga rätt mängd mat, snabbt och enkelt. 

Läs mer om fördelarna med fryst mat på: https://www.findus.se/naringslara/fryst-mat/alltid-farskt-i-frysen 

*Martindale, W, (2014) ”Using consumer surveys to determine food sustainability”, British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242    

** Enligt siffror från Naturvårdsverket (2018) https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avfall/avfallslag/matavfall/

 

 

Mer från Findus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Findus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?