1515
Annons

Festfixaren miljonsatsar – kulturskatten blir bar

Varför tänka smått när man kan tänka stort? Jakob Grandin är nattklubbsprofilen som verkat inom kultur- och nöjesbranschen i över 20 år. Nu öppnar han nytt på Smedsudden.  

”Det är magiskt att stå på Trädgården och dansa, men vår generation törstar efter något nytt. Det här kan vi växa med och bli gamla i”, säger han.

Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren

Sedan 2016 har byggnaden Annexet ute på Smedsudden stått öde, en smärre kulturell skatt som Oscar Fredrik Kreüger lät bygga tillsammans med en liknande trävilla och en mindre malmgård i slutet av 1800-talet. De andra två byggnaderna brann dock ned på 1920-talet respektive 1970-talet. 

Huset har huserat många olika verksamheter genom åren, senast klubbhus och café åt Stockholms kajakklubb. Nu den 18 maj slås dörrarna upp till Eden, en restaurang och bar i regi av bolaget Kulturarenor och krögaren Viktor Nyman. Tillsammans med kollegorna Johan Wiklund och Martin Lagerberg utgör Jakob Grandin, nattklubbsprofil och entreprenör, Kulturarenor. En trio som utöver nysatsningen står bakom bland annat utomhusklubben Trädgården, konsertarenan Fållan och konstgalleriet Färgfabriken.  

I över 20 år har Jakob Grandin verkat inom Stockholms krog- och nöjesliv. Karriären startade under tidigt 2000-tal, med nattklubben Aah La La. Efter några år blev den till det som idag är populära Trädgården, en av Stockholms största nattklubbar under vår- och sommartid, belägen rakt under Skanstullsbron och med rum för flera dansgolv, mat, evenemang och spel.  

Foto:Amanda Lindgren

Samtidigt som Trädgården nästa år firar 20-års jubileum öppnar Jakob Grandin och hans team Eden, en plats som byggs upp med inspiration av Medelhavet och som gänget hoppas ska inspirera till rekreation och stadsflykt.  

”Pandemin har verkligen fått oss att tänka i nya banor. Det är magiskt att stå på Trädgården och dansa, men vår generation törstar efter något nytt. Det här är ett projekt som vi kan växa med och bli gamla i”, säger han.  

Och planerna är storslagna. Det är inte bara gamla Annexet som kommer att ge närvaro åt Smedsudden. De historiska byggnaderna som en gång förstördes av bränder kommer åter att byggas upp, men i ny anda. Den långsiktiga planen är att platsen ska bli en oas som året runt bjuder in till hela dagar av aktivitet. Inom några år ska kallbadhus, bastu och träningspaviljong göra den nybyggda restaurangen och baren sällskap.  

Det första förslaget på att utveckla Smedsudden skickade Jakob Grandin in redan 2015, men det är först nu som han och Kulturarenor känt sig mogna att genomföra idén. Renoveringen startade 1 februari i år, en restaurering och upprustning som kostat nära 20 miljoner. Sedan 1930 ägs fastigheten av Stockholm stad, som också har bekostat drygt 25 procent av renoveringen. Parterna har också ingått ett långsiktigt avtal där visionen om en tillflykt från storstadsbruset tillåts växa fram under tid.  

”Vi brukar hänvisa till platsen som ett stenkast från verkligheten. Det ligger så nära staden samtidigt som det blir ett andrum från stress och vardag. Vi skojar om att vi ska återinföra talesättet ”carpe diem”, för det är lite det som vi vill att det här ska handla om.”  

Foto:Amanda Lindgren

Renoveringen har gått i bevarandets tecken. Fasadens originalfärger har lyfts fram, samtidigt som man på insidan tagit till vara på de gamla golven. Trappräcken, stuckatur och kakelugnar har fått vara kvar och samspelar nu med färg och interiör inspirerade av Medelhavsländerna. Lokalen tar drygt 100 sittande personer och på terrassen finns plats för barhäng under de varmare månaderna. Bakom huset kommer den mexikanska pop-up-restaurangen Fuego kommer att husera. Restaurang Edens matprofil, som tagits fram av matkreatören Sally Voltaire, domineras av Italien, Frankrike, Spanien och Grekland.  Samtidigt kommer köket att i största möjliga mån använda sig av nordiska primörer och varor.  

”Maten är en korsning mellan Medelhavet och Mälaren. Vi använder till exempel franska ostar, som producerats i Sverige. För oss är det viktigt att ta tillvara på de råvaror som är i säsong, samtidigt som vi för in utländska influenser”, säger Jakob Grandin. 

Det väletablerade fenomenet mellanrätter har helt prioriterats bort, istället har upplägget inspirerats av det italienska sättet att se på mat. Jakob Grandin förklarar att den familjära känslan ska genomsyra lunch- och middagssittningarna. Han hoppas att menyn, som är uppbyggd utifrån strategin fyrarätters, ska få sällskapen att vilja sitta länge. Maten kommer ändras efter årstid, men menyn kommer alltid att verka under kategorierna snacks, förrätter, varmrätter och efterrätter.  

”Vi har till och med heldagsbord som man kan boka. Jag tror att vi via den här satsningen tillför någonting nytt till Stockholm, ett ställe som tillåter tiden att stanna.”  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?