Europabörser: Alcatel-Lucent i fokus

Sökarljuset på de europeiska börserna riktades på fredagsförmiddagen mot Alcatel-Lucent som rapporterade delårsresultat och samtidigt meddelade nya effektiviseringsåtgärder.

Tendensen på Europabörserna var positiv, de ledande indexen noterade breda uppgångar.

Europaindexet DJ Euro Stoxx 50 hade klockan 11.00 stigit med 0,7 procent, medan det bredare indexet Bloomberg European 500 hade avancerat med 0,6 procent.

Sett till branscher fanns framför allt fordonsindustrin tillsammans med telekombranschen på vinnarsidan, medan teleoperatörer noterade nedgångar liksom detaljhandelssektorn.

Det nyfusionerade Alcatel-Lucent redovisade på fredagsmorgonen en nettoförlust på 618 miljoner euro för det fjärde kvartalet, inklusive en engångskostnad på 577 miljoner

Men det var inte bara resultatet som stod i fokus, Alcatel-Lucent meddelade i samband med rapporten att bolaget tar till ytterligare effektiviseringsåtgärder och planerar att minska antalet jobb med 12.500. Tidigare plan var 9.000 jobb.

Alcatel-Lucent rusade i inledningen på handeln i Paris med drygt 4 procent, för att sedan falla tillbaka något till en uppgång om 2,7.

Även Daimler Chrysler fick sin beskärda del av rampljuset. Daimler Chrysler drog nytta av höjda rekommendationer från bland andra Citigroup och steg med 1,8 procent. Bolaget rapporterar sitt delårsresultat nästa vecka.

På de nordiska börserna duggade rapporterna tätt. Bland annat kunde den finländska byggkoncernen YIT rapportera ett bättre resultat än väntat.

Resultatet före skatt landade på 80,1 miljoner euro, mot väntade 67,5 miljoner euro för det fjärde kvartalet. Bolaget lämnade samtidigt en prognos om ett högre ebit- resultat för 2007 jämfört med 2006. Marknaden tackade genom att skicka upp aktien med 7 procent.

En lika stor uppgång svarade den danska vindkraftstillverkaren som steg med 7,4 procent. Bolaget justerade upp sina prognoser för helåret 2006 och upprepade samtidigt prognoserna för 2007 och 2008, bland annat vad gäller ebita-marginal och omsättning.

Nokia fanns också bland vinnarna efter nyheter att bolagets intäkter på den kinesiska marknaden steg med 39 procent under 2006 och uppgick till 5,3 miljarder euro. Det är framför allt mobiltelefonförsäljningen på landsbygden som driver den positiva utvecklingen. Aktien steg med 1 procent.


Noteringar omkring klockan 11.00
DJ Euro Stoxx 50 +0,7%
Bloomberg European 500 +0,6%

London FTSE 100 +0,7%
Frankfurt DAX +0,7%
Paris CAC 40 +0,6%

Köpenhamn OMXC 20 +1,3%
Helsingfors OMXH 25 +0,7%
Oslo OBX Stock +1,0%

Stockholm OMXS 30 +0,4%

Marsterminen för brentoljan noterades till 58,94 dollar per fat på ICE i London, vilket motsvarar en nedgång med 0,09 dollar jämfört med torsdagens stängningsnotering.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?