1515
Annons

Europabörser: Alcatel-Lucent i fokus

Sökarljuset på de europeiska börserna riktades på fredagsförmiddagen mot Alcatel-Lucent som rapporterade delårsresultat och samtidigt meddelade nya effektiviseringsåtgärder.

Tendensen på Europabörserna var positiv, de ledande indexen noterade breda uppgångar.

Europaindexet DJ Euro Stoxx 50 hade klockan 11.00 stigit med 0,7 procent, medan det bredare indexet Bloomberg European 500 hade avancerat med 0,6 procent.

Sett till branscher fanns framför allt fordonsindustrin tillsammans med telekombranschen på vinnarsidan, medan teleoperatörer noterade nedgångar liksom detaljhandelssektorn.

Det nyfusionerade Alcatel-Lucent redovisade på fredagsmorgonen en nettoförlust på 618 miljoner euro för det fjärde kvartalet, inklusive en engångskostnad på 577 miljoner

Men det var inte bara resultatet som stod i fokus, Alcatel-Lucent meddelade i samband med rapporten att bolaget tar till ytterligare effektiviseringsåtgärder och planerar att minska antalet jobb med 12.500. Tidigare plan var 9.000 jobb.

Alcatel-Lucent rusade i inledningen på handeln i Paris med drygt 4 procent, för att sedan falla tillbaka något till en uppgång om 2,7.

Även Daimler Chrysler fick sin beskärda del av rampljuset. Daimler Chrysler drog nytta av höjda rekommendationer från bland andra Citigroup och steg med 1,8 procent. Bolaget rapporterar sitt delårsresultat nästa vecka.

På de nordiska börserna duggade rapporterna tätt. Bland annat kunde den finländska byggkoncernen YIT rapportera ett bättre resultat än väntat.

Resultatet före skatt landade på 80,1 miljoner euro, mot väntade 67,5 miljoner euro för det fjärde kvartalet. Bolaget lämnade samtidigt en prognos om ett högre ebit- resultat för 2007 jämfört med 2006. Marknaden tackade genom att skicka upp aktien med 7 procent.

En lika stor uppgång svarade den danska vindkraftstillverkaren som steg med 7,4 procent. Bolaget justerade upp sina prognoser för helåret 2006 och upprepade samtidigt prognoserna för 2007 och 2008, bland annat vad gäller ebita-marginal och omsättning.

Nokia fanns också bland vinnarna efter nyheter att bolagets intäkter på den kinesiska marknaden steg med 39 procent under 2006 och uppgick till 5,3 miljarder euro. Det är framför allt mobiltelefonförsäljningen på landsbygden som driver den positiva utvecklingen. Aktien steg med 1 procent.


Noteringar omkring klockan 11.00
DJ Euro Stoxx 50 +0,7%
Bloomberg European 500 +0,6%

London FTSE 100 +0,7%
Frankfurt DAX +0,7%
Paris CAC 40 +0,6%

Köpenhamn OMXC 20 +1,3%
Helsingfors OMXH 25 +0,7%
Oslo OBX Stock +1,0%

Stockholm OMXS 30 +0,4%

Marsterminen för brentoljan noterades till 58,94 dollar per fat på ICE i London, vilket motsvarar en nedgång med 0,09 dollar jämfört med torsdagens stängningsnotering.


Innehåll från SkandiaAnnons

Så spelar pensionskapitalet roll för att lösa planetens utmaningar

Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.
Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Skandia ska minska fossila innehav med 75 procent, samtidigt som gröna investeringar fördubblas. 

– Vi kan inte vänta, detta decennium är avgörande för om världen ska kunna uppnå Parisavtalets mål, säger Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Pensionsbolaget Skandia har omkring 800 miljarder kronor under förvaltning. Det är smått svindlande siffror och med stort kapital kommer också ett stort ansvar.

– Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste frågor. Vi har ett långsiktigt förvaltningsuppdrag och här kan pensionskapitalet verkligen bidra till positiv förändring. Det behövs och spelar roll för att lösa de stora samhällsutmaningar vår planet står inför, säger Helena Hagberg.

Skandia kan bidra till klimatomställningen

För bara tio år sedan var det bolag inom fossil energi och råvaror som toppade listorna över världens högst värderade bolag. I dag har de ersatts av bolag inom teknik och innovation.

– Den globala ekonomin står inför en stor omställning. För att klara de mål som finns uppsatta behöver investeringarna vara en kraft i själva omställningen, där det verkligen behövs. Det gör att vi som pensionsbolag kan ge möjlighet till god avkastning samtidigt som vi bidrar till klimatomställningen, säger Helena Hagberg. 

Finansmarknaden är på väg att bli en viktig nyckel till omställningen mot en mer hållbar framtid. Bland Skandias ”framtidsinvesteringar” märks en lång rad spännande satsningar inom exempelvis höghastighetsfiber i Europa, digitaliserade tjänster, smarta elnät samt infrastruktur för att möjliggöra fortsatt utbyggnad av förnybar elproduktion.

– Vi har tack vare vår storlek på marknaden lång erfarenhet av både investeringar i infrastruktur och i nystartade onoterade bolag, så kallat venture capital. Att bygga för framtiden innebär allt oftare investeringar med tydligt hållbarhetsfokus, säger Helena Hagberg.

Skandia har sjösatt nya mål

För att möta och bidra till klimatomställning har Skandia sjösatt offensiva mål. Redan 2025 ska innehaven i fossil energi i pensionsportföljen ha minskat med 75 procent, samtidigt som gröna investeringar fördubblas. Dessutom har Skandia förbundit sig att investera ytterligare minst 40 miljarder kronor i klimatinvesteringar fram till 2030.

– Investeringar i det långa perspektivet måste göras nu. Vi har successivt minskat andelen tillgångar i fossila bränslen, som i dag utgör enstaka procent av vårt investerade kapital. Samtidigt växlar vi upp takten i investeringar som bidrar till klimatomställningen, berättar Helena Hagberg och avslutar:

– Det innebär inte att vi enbart kommer att investera i förnyelsebar energi och grön teknik – vår omvärld ser inte ut så. Omställningen är långsiktig och inbegriper många olika sektorer och går olika fort i olika delar av världen. Men vi har inte tid att vänta och agerar nu för att långsiktigt anpassa portföljerna och bidra till de globala klimatmålen.

Tänk på:
Tänk på att en placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring med traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare. 

Skandia Liv – tryck här för att komma igång och spara 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?