Asienbörser: Banker i täten för uppgång

Banksektorn agerade draglok när merparten av de asiatiska börserna visade positiva tendenser på börsveckans sista dag.

Även gruv- och oljebolagen bidrog till uppgångarna. Undantagen i regionen var de kinesiska Shenzeh- och Shanghaiindexen som fick se sina index sjunka.

Det var bland annat den sydkoreanska banken Kookmin som fick banksektorn att stiga. Banken meddelade att man kommer att höja utdelningarna till aktieägarna rejält och kommer att betala ut nära hälften av bankens vinst till aktieägarna. Detta gav ordentligt stöd till aktien som steg med 3,2 procent.

"Ingen annan aktie i denna storleksklass svarar för så stora utdelningar. Det gör aktien attraktiv för investerare", säger Kim Yung Min vid SH Asset Management i Seoul, till Bloomberg News.

Även japanska Mizuho Financial Group avancerade med 3,3 procent sedan Merrill Lynch höjt rekommendationen för bolaget till köp från tidigare neutral. Anledningen till höjningen menar investmentbanken är att aktien är för billig med tanke på de stadiga vinster som banken levererar.

De allmänna positiva tongångarna för banksektorn fick även Japans tredje största bank, Sumitomo Mitsui Financial Group att stiga med 3,6 procent liksom branschkollegan Mitsubishi UFJ som avancerade 2,9 procent.

"Investerare har fokuserat för mycket på marginalerna och hur de ska kunna förbättras. Bankaktier är idag helt enkelt billiga med tanke på vilka vinster bolagen visar", sägher Masayuki Kubota, förvaltare vid Daiwa SB Investments i Tokyo, till Bloomberg News.

En annan i Asien var att maskinorderingången i Japan sjönk 0,7 procent i december jämfört med månaden före, vilket motsvarade en nedgång med 3,8 procent i årstakt. Utfallet motsvarade i stort förväntningarna, som låg på minskning med 0,6 procent jämfört med i november. Trots det menade Japans ekonomiminister Hiroki Ota att landets ekonomi visar en svag men tydlig trend uppåt, även om maskinorder sjönk i december.

Stigande råoljepriser gav stöd till oljebolagen som var en annan sektor som bidrog till uppgångarna på fredagen. Petrochina steg med 0,6 procent och BHP Billiton handlades upp med 1,3 procent. Japanska Inpex Holdings, landets största oljeproducent, avancerade med 3,2 procent.

På de kinesiska marknaderna pekade indexen nedåt. Här fanns bland andra mäklarfirman China Vanke bland förlorarna liksom stålbolaget Baoshan Iron & Steel som var ned med 3,9 respektive 3,6 procent.

Marknadstemperatur klockan ca 06.50

Nikkei 225 +1,3%
Topix Tokyo +1,5%
Hongkongs Hang Seng -0,3%
Singapores STI oför.
China Shang Composite -0,3%
China Shenz Composite -0,1%
Sydkoreas Kospi +0,3%
Taiwans Taiex +0,2%
Indiens Sensex -0,2%Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?