1515
Annons

Asienbörser: Banker i täten för uppgång

Banksektorn agerade draglok när merparten av de asiatiska börserna visade positiva tendenser på börsveckans sista dag.

Även gruv- och oljebolagen bidrog till uppgångarna. Undantagen i regionen var de kinesiska Shenzeh- och Shanghaiindexen som fick se sina index sjunka.

Det var bland annat den sydkoreanska banken Kookmin som fick banksektorn att stiga. Banken meddelade att man kommer att höja utdelningarna till aktieägarna rejält och kommer att betala ut nära hälften av bankens vinst till aktieägarna. Detta gav ordentligt stöd till aktien som steg med 3,2 procent.

"Ingen annan aktie i denna storleksklass svarar för så stora utdelningar. Det gör aktien attraktiv för investerare", säger Kim Yung Min vid SH Asset Management i Seoul, till Bloomberg News.

Även japanska Mizuho Financial Group avancerade med 3,3 procent sedan Merrill Lynch höjt rekommendationen för bolaget till köp från tidigare neutral. Anledningen till höjningen menar investmentbanken är att aktien är för billig med tanke på de stadiga vinster som banken levererar.

De allmänna positiva tongångarna för banksektorn fick även Japans tredje största bank, Sumitomo Mitsui Financial Group att stiga med 3,6 procent liksom branschkollegan Mitsubishi UFJ som avancerade 2,9 procent.

"Investerare har fokuserat för mycket på marginalerna och hur de ska kunna förbättras. Bankaktier är idag helt enkelt billiga med tanke på vilka vinster bolagen visar", sägher Masayuki Kubota, förvaltare vid Daiwa SB Investments i Tokyo, till Bloomberg News.

En annan i Asien var att maskinorderingången i Japan sjönk 0,7 procent i december jämfört med månaden före, vilket motsvarade en nedgång med 3,8 procent i årstakt. Utfallet motsvarade i stort förväntningarna, som låg på minskning med 0,6 procent jämfört med i november. Trots det menade Japans ekonomiminister Hiroki Ota att landets ekonomi visar en svag men tydlig trend uppåt, även om maskinorder sjönk i december.

Stigande råoljepriser gav stöd till oljebolagen som var en annan sektor som bidrog till uppgångarna på fredagen. Petrochina steg med 0,6 procent och BHP Billiton handlades upp med 1,3 procent. Japanska Inpex Holdings, landets största oljeproducent, avancerade med 3,2 procent.

På de kinesiska marknaderna pekade indexen nedåt. Här fanns bland andra mäklarfirman China Vanke bland förlorarna liksom stålbolaget Baoshan Iron & Steel som var ned med 3,9 respektive 3,6 procent.

Marknadstemperatur klockan ca 06.50

Nikkei 225 +1,3%
Topix Tokyo +1,5%
Hongkongs Hang Seng -0,3%
Singapores STI oför.
China Shang Composite -0,3%
China Shenz Composite -0,1%
Sydkoreas Kospi +0,3%
Taiwans Taiex +0,2%
Indiens Sensex -0,2%Innehåll från Nilsson EnergyAnnons

Grön vätgas – en kraft att räkna med

Nyfikenheten kring det självförsörjande hus som Hans-Olof Nilsson byggde med ett solpanelsdrivet slutet elsystem har varit stort. Där överskottsenergin från husets solpaneler kunde lagras genom att omvandlas till vätgas via en elektrolysprocess. Som sedan sparades i ett tanksystem. Det blev starten för Nilsson Energi, ett bolag att räkna med när det gäller etableringen och vidareutveckling av vätgassystem. 

– Jag startade bolaget tillsammans med Hans-Olof Nilsson och Pontus Lundgren 2017 för att visa att decentraliserade förnybara energisystem med vätgas som energibärare är relevanta. Sedan dess har vi lärt oss mycket. Branschen är ung. Det saknas en del standarder och regelverk. Vårt viktigaste bidrag har varit att dela med oss av vår erfarenhet. Hans-Olof och Birgitta Nilsson har öppnat upp sitt hem för till dags datum 7000 individer och huset har varit föremål för många studier. En av de mest stimulerande erfarenheterna var att vara med i Ade Adepitan BBC-producerade dokumentärserie om världens klimatutmaningar där våra systemlösningar visades som en viktig del av lösningen på problemet, säger Martina Wettin, Co-Founder Nilsson Energy. 

Lagring av grön vätgas

Sedan introduktionen har Nilsson Energy skalat upp rejält. 2021 fick de ett nytt kapitaltillskott när Qarlbo gick in som huvudägare. Produktutbudet stäcker sig över hela värdekedjan, från decentraliserad produktion av vätgas och nyckelfärdiga systemlösningar till service och underhåll. Produktfamiljen går under namnet RE8760 för att förtydliga att det går att lagra förnybar energi för årets alla timmar. 

Martina understryker att det inte är nödvändigt att vara off-grid – helt självförsörjande. Deras system är lika relevanta för att hantera effekttoppar, säkerställa reservkraft eller emissionsfri byggnation och mobilitet

– Den största nyttan är att kunna leverera fossilfri el, värme och mobilitet genom att lagra överskottsenergi framför allt från sol-, vind- och vattenkraft. För oss är det viktigt att inte sätta tekniker mot varandra som till exempel batterier mot vätgas. Man behöver båda för att det ska fungera, säger Martina Wettin. 

Flera stora projekt i gång

Nilsson Energy har fullt upp med flera stora projekt. Ett exempel är en förskola i Mariestad med Nilsson Energys system, som har möjligheten att bli i stort sett självförsörjande på el och värme samtidigt som förskolan utgör en ny robust energinod som kan stötta den omkringliggande infrastrukturen. Av denna anledning har den också en koppling till det lokala elnätet. Ett annat projekt är Sveriges och Europas första nät av tankstationer för grön vätgas som bolaget deläger via systerföretaget REH2. Ett projekt där Qarlbo tillsammans med Naturvårdsverket genom det så kallade Klimatklivet samfinansierat uppförandet av ett sammanhållet nätverk av 23 vätgastankstationer. Ett viktigt steg i Sveriges och EU:s planer på att etablera en infrastruktur för fossilfria bränslen.

– Det är viktigt för fordonsindustrin att infrastrukturen kommer på plats. Och för de som satsar på att bygga infrastruktur att det finns kunder framgent. Vi ser det som att vi gör underlag till ny industri och nya exportgrenar. Genom att leverera kompletta system kan vi underlätta introduktionen och tillväxten av vätgasbaserade system. EU-kommissionens nya energiplaner, The Green Deal och Repower EU, handlar bland annat om att understödja europeisk teknik och att accelerera utbyggnaden av vätgasrelaterad teknik och teknologi. Det passar väl med vår satsning och ger dessutom nya gröna jobb, säger Martina Wettin. 

Fakta: 

Nilsson Energy är ett svenskt energibolag baserat på vätgas och en svensk systemintegratör och leverantör av nyckelfärdiga förnybara energisystem med vätgas som energibärare.  Företaget sträcker sig över hela värdekedjan, från produktion av vätgas till service och underhåll.

För mer information, klicka här 

Följ oss på LinkedIN 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nilsson Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?