1515
Annons

Stockholmsbörsen: Nedgång accelererade

Torsdagen innebar ännu en rapportintensiv dag på Stockholmsbörsen med överraskningar på både plus- och minussidan. Sammantaget bjöd Stockholm på en nedgång som accelererade vid lunch och slutade något sämre än snittet hos de stora europeiska kollegorna. Både Bank of England och Europeiska centralbanken lämnade styrräntorna oförändrade.

Marknaden rosade Nobias rapport medan ris främst gavs till Boliden och Nobel Biocare.

Vid stängning hade OMXS30-index handlats ned till 1.193,6 en nedgång med 1,0 procent. Totalt omsattes aktier vid samma tidpunkt till ett värde av 28,2 miljarder kronor.

"Det är breda vinsthemtagningar som drivit ned index i dag. Den syns kanske lite mer bland industriaktier. Det finns ingen dramatik, man är bara hyggligt nöjd och släpper av lite", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Mest tyngd till index kom från Ericsson, som tappade 40 öre till 25:90 kronor, och H&M, som gick ned 4 kronor till 370.

Rapportaktuella SAS slutade 3,8 procent lägre på 131:75 kronor. Rapporten visade på en lägre omsättning, men ett högre resultat före skatt, jämfört med analytikernas förväntningar. Bolaget ser inga tecken på avmattning i konjunkturen, men sjösätter ändå ett nytt strategiarbete, kallat "Strategi 2011".

Köksfabrikanten Nobia kom däremot med en rapport som visade på bra organisk tillväxt och högre utdelning än förväntat.

"Intåget på den tyska marknaden i kombination med att företaget visar att det har kapacitet för fortsatta förvärv är klart positivt", säger Veronica Nilsson, analytiker på ABG Sundal Collier, till Direkt. Aktien steg 4,9 procent till 290 kronor.

Av Securitasbolagen låg Direct ungefär i linje med förväntningarna, medan Systems visade på ett lägre resultat än förväntat. Det sistnämnda kommer dock att dela ut 40 öre per aktie, att jämföra med konsensusprognosen om 30 öre.

Securitas Direct avancerade 3,2 procent, medan Securitas Systems tappade 2,9 procent.

"Resultatet var klart svagare än väntat men sedan var tillväxten bättre än väntat" säger en analytiker till Direkt, i en kommentar till Systems rapport.

Autoliv levererade ett fjärde kvartal utan några egentliga besvikelser men bolagets marginalprognos för helåret 2007 nådde inte riktigt upp till förväntningarna.

Reaktionen på börsen var ett tapp för Autolivaktien med 2,4 procent till 411 kronor.

Trots att Boliden skiftar ut mer pengar till aktieägarna än väntat föll aktien kraftigt på börsen efter rapporten, 3,8 procent till 153:50 kronor.

"Produktionen blev lägre än förväntat vilket gör att aktien faller mer än de övriga gruvbolagen i Europa", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt. Press på aktien och sektorn kom även från fallande metallpriser.

Bland de lite mindre bolagen rasade Observers aktie med över 10 procent till 29:20, sedan bolaget presenterat ett katastrofresultat och tagit en stor goodwillnedskrivning.

Cybercoms rapport togs dock emot betydligt bättre, efter det att företaget ökat såväl omsättning som resultat.

Aktien klättrade 8,0 procent.

En annan vinnare bland småbolagen var annars Softronic, vars aktie stack iväg med närmare 8 procent, efter att företaget visat på en kraftig resultatförbättring.


Shanghai slopar ”orimliga” affärsrestriktioner

Shanghai ska den 1 juni slopa ”orimliga” restriktioner för företag, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Den kinesiska jättestaden, som med sina cirka 25 miljoner invånare är ett av världens viktigaste finanscentrum, siktar på att från och med onsdag avsluta den två månader långa nedstängningen.

Flera åtgärder har också tillkännagivits för att boosta ekonomin, som tagit en hård smäll av de rigorösa covidåtgärderna.

”Vi ska stötta återupptagandet av arbete och produktion för företag i olika industrier och branscher”, säger stadens biträdande borgmästare Wu Qing, utan att närmare gå in på vilka restriktioner som slopas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?