Stockholmsbörsen: Nedgång accelererade

Torsdagen innebar ännu en rapportintensiv dag på Stockholmsbörsen med överraskningar på både plus- och minussidan. Sammantaget bjöd Stockholm på en nedgång som accelererade vid lunch och slutade något sämre än snittet hos de stora europeiska kollegorna. Både Bank of England och Europeiska centralbanken lämnade styrräntorna oförändrade.

Marknaden rosade Nobias rapport medan ris främst gavs till Boliden och Nobel Biocare.

Vid stängning hade OMXS30-index handlats ned till 1.193,6 en nedgång med 1,0 procent. Totalt omsattes aktier vid samma tidpunkt till ett värde av 28,2 miljarder kronor.

"Det är breda vinsthemtagningar som drivit ned index i dag. Den syns kanske lite mer bland industriaktier. Det finns ingen dramatik, man är bara hyggligt nöjd och släpper av lite", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Mest tyngd till index kom från Ericsson, som tappade 40 öre till 25:90 kronor, och H&M, som gick ned 4 kronor till 370.

Rapportaktuella SAS slutade 3,8 procent lägre på 131:75 kronor. Rapporten visade på en lägre omsättning, men ett högre resultat före skatt, jämfört med analytikernas förväntningar. Bolaget ser inga tecken på avmattning i konjunkturen, men sjösätter ändå ett nytt strategiarbete, kallat "Strategi 2011".

Köksfabrikanten Nobia kom däremot med en rapport som visade på bra organisk tillväxt och högre utdelning än förväntat.

"Intåget på den tyska marknaden i kombination med att företaget visar att det har kapacitet för fortsatta förvärv är klart positivt", säger Veronica Nilsson, analytiker på ABG Sundal Collier, till Direkt. Aktien steg 4,9 procent till 290 kronor.

Av Securitasbolagen låg Direct ungefär i linje med förväntningarna, medan Systems visade på ett lägre resultat än förväntat. Det sistnämnda kommer dock att dela ut 40 öre per aktie, att jämföra med konsensusprognosen om 30 öre.

Securitas Direct avancerade 3,2 procent, medan Securitas Systems tappade 2,9 procent.

"Resultatet var klart svagare än väntat men sedan var tillväxten bättre än väntat" säger en analytiker till Direkt, i en kommentar till Systems rapport.

Autoliv levererade ett fjärde kvartal utan några egentliga besvikelser men bolagets marginalprognos för helåret 2007 nådde inte riktigt upp till förväntningarna.

Reaktionen på börsen var ett tapp för Autolivaktien med 2,4 procent till 411 kronor.

Trots att Boliden skiftar ut mer pengar till aktieägarna än väntat föll aktien kraftigt på börsen efter rapporten, 3,8 procent till 153:50 kronor.

"Produktionen blev lägre än förväntat vilket gör att aktien faller mer än de övriga gruvbolagen i Europa", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt. Press på aktien och sektorn kom även från fallande metallpriser.

Bland de lite mindre bolagen rasade Observers aktie med över 10 procent till 29:20, sedan bolaget presenterat ett katastrofresultat och tagit en stor goodwillnedskrivning.

Cybercoms rapport togs dock emot betydligt bättre, efter det att företaget ökat såväl omsättning som resultat.

Aktien klättrade 8,0 procent.

En annan vinnare bland småbolagen var annars Softronic, vars aktie stack iväg med närmare 8 procent, efter att företaget visat på en kraftig resultatförbättring.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?