1515
Annons

"Börsen håller på att peaka"

Stockholmsbörsen sjönk i linje med övriga Europa under torsdagen. Även om dagen var rapportintensiv så var kursreaktion förhållandevis lugn på de flesta håll.

Undantagen var Nobia som steg kraftig, och Observer, vars aktiekurs rasade efter att bolagets siffror blivit kända.

Runt klockan 13.00 hade OMXS30-index handlats ned till 1.200,5 en nedgång med 0,4 procent. Totalt omsattes aktier vid samma tidpunkt till ett värde av 10,8 miljarder kronor.

"Det börjar bli allt mer tydligt att börsen håller på att peaka, när bolagen trots bra rapporter inte orkar gå upp, eller rent av tappar", säger en mäklare till Direkt.

Flygbolaget SAS kom med en rapport som visade på en lägre omsättning, men ett högre resultat före skatt, jämfört med analytikernas förväntningar. Bolaget ser inga tecken på avmattning i konjunkturen, men sjösätter ändå ett nytt strategiarbete, kallat "Strategi 2011", som spås innehålla effektiviserings- och intäktsåtgärder, vilket gör att bolaget inte heller utesluter framtida omstruktureringskostnader.

Aktien tappade med 3,5 procent.

Köksfabrikanten Nobia kom däremot med en rapport som visade på bra organisk tillväxt och högre utdelning än förväntat. Aktiekursen steg med cirka 5,1 procent.

Av Securitasbolagen låg Direct ungefär i linje med förväntningarna, medan Systems visade på ett lägre resultat än förväntat. Det sistnämnda kommer dock att dela ut 40 öre per aktie, att jämföra med konsensusprognosen om 30 öre.

Securitas Direct avancerade 0,9 procent, medan Securitas Systems tappade 2,6 procent.

"Resultatet var klart svagare än väntat men sedan var tillväxten bättre än väntat" säger en analytiker till Direkt, i en kommentar till Systems rapport.

Scania handlades oförändrad på 529 kronor. Bolaget aviserade under torsdagen en ordinarie utdelning på 15 kronor och en extra utdelning på 35 kronor, totalt 50 kronor, mot förväntade 51 kronor per aktie.

Investorchefen Börje Ekholm sa i torsdagens upplaga av Dagens Industri att han räknar med att parterna i Scania-MAN-följetongen börjar tala med varandra om en ny lösning under våren.

Gunnebos rapport hamnade ungefär i linje med konsensus, med undantag för utdelningen, som var rejält mycket högre än förväntningarna.

Aktien handlades oförändrad på 74,25 kronor per aktie.

I fastighetssektorn kom Fabege och Hufvudstaden med sina rapporter, som trots kraftigt höjda utdelningar togs emot med en gäspning på marknaden.

Båda aktierna handlades i princip oförändrade.

Bilsäkerhetsföretaget Autolivs siffror väckte inte heller någon större uppmärksamhet. Såväl omsättning som resultat var i linje med förväntan. Aktien sjönk svagt.

Mer drag var det dock över Bolidens rapport, där placerarna inledningsvis hade svårt att avgöra vilken färdriktning aktien skulle ta.

Totalt skiftar bolaget ut hela 4,6 miljarder till aktieägarna och initierar därutöver ett återköpsprogram på 10 procent av aktierna.

Aktien backade 3 kronor till 156:50 kronor per aktie.

"Jag tror att det trots allt låg förväntningar i marknaden om att det skulle skiftas ut mer än de 14 kronor bolaget flaggat för. Marknaden tar nu fasta på att resultatet blev sämre än förväntat", kommenterar en analytiker efter en snabb titt i rapporten.

Bland de lite mindre bolagen rasade Observers aktie med nästan 10 procent till 29:50 kronor per aktie, sedan bolaget presenterat ett katastrofresultat och tagit en stor goodwillnedskrivning.

En analytiker framhåller för Direkt att torsdagens kursrörelse är i blygsammaste laget, och menar att 15-20 kronor är ett mer lämpligt kursintervall för nuvarande.

Cybercoms rapport togs dock emot betydligt bättre, efter att företaget ökat såväl omsättning som resultat. Aktien klättrade 6,0 procent.

Torsdagens vinnare bland småbolagen så här långt under torsdagen var annars Softronic, vars aktie stack iväg med närmare 8 procent, efter företaget visat på en kraftig resultatförbättring.


Så fixar du bröllopet utan att bli ruinerad

I ett nytt avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar avhandlas bröllopsbudgetar och flygkaos.

Samt skandalen med att brottsdrabbade sparare på statens fondtorg inte kompenseras.

Amanda Lindgren, Joey Abrait
Amanda Lindgren, Joey Abrait

 

I podden diskuterar Di:s privatekonomiska experter ett förslag om insättningsgaranti inom den statliga premiepensionen. Det skulle ha hjälpt de sparare i fondbolagen Allra och Falcon, där Pensionsmyndigheten kräver sammantaget 1,2 miljarder för bedrägerier men bara en bråkdel har återförts.

”Det är en skandal att drabbade pensionssparare inte kompenseras för ett bedrägeri på statens fondtorg. Man var naiv när torget skapades”, säger Jenny Petersson.

Efter att nya regler införts minskar dock risken radikalt för nya bedrägerier.

Inför den stundande högsäsongen för bröllop är det på sin plats med några ekonomitips om inte slantarna ska förbrukas i oroande hög takt.

”Gör upp en budget och fundera på vad som går att ordna själva. Annars springer notan snabbt iväg över 100.000 kronor”, säger Hans Bolander.

Ett grundråd är kristallklart enligt Jenny Petersson.

”Låna inte till bröllopet. Det är trist att betala av på under flera år, pengarna behövs till så mycket annat när man flyttar samman.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?