1515
Annons

USA-börser: Telekomaktier bland vinnarna

New York-börserna gick framåt under onsdagens handel med tekniksektorn i täten. Telekomrelaterade aktier hörde till vinnarna.

Vid 18-tiden var Dow Jones upp 0,2 procent. S&P 500 ökade 0,3 procent medan Nasdaq steg 0,8 procent med stöd från Cisco.

Cisco klättrade 4,1 procent. Bolaget presenterade sin rapport för det andra kvartalet efter börsens stängning på tisdagen, och steg i efterhandeln.

Resultatet var något bättre än väntat och bolaget höjde sina prognoser för det tredje kvartalet.

Microsoft gick mot strömmen och noterades 0,2 procent ned.

Whirlpool presenterade under onsdagen sin rapport för det fjärde kvartalet, vilken mottogs med svalt. Aktien noterades 3 procent ned.


Lavinartad smittspridning i Nordkorea

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har mobiliserat militären för att kontrollera coronautbrottet i landet, som nyligen bekräftade sitt första covidfall.

50 personer uppges ha avlidit och över en miljon drabbats av feber.

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un uppges besöka ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkoreanska regeringen.
Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un uppges besöka ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkoreanska regeringen.Foto:KCNA/AP/TT

Under måndagen har ytterligare åtta personer dött och nästan 400.000 fler drabbats av feber, säger Nordkoreas hälsomyndigheter. Det innebär att antalet sjuka ökat lavinartat på bara några dagar. Totalt sägs runt 1,2 miljoner ha insjuknat och 50 ha avlidit sedan utbrottets start.

Det är oklart om alla drabbade verkligen har covid. Experter bedömer att Nordkorea inte har den kapacitet som krävs för att masstesta för sjukdomen och landet har bara bekräftat att en av de som avlidit har varit smittad. 

Utomstående experter bedömer dock att utbrottet kan vara värre än vad myndigheterna uppger. Cho Han Bum, analytiker vid institutet för koreansk återförening i Seoul, säger att Nordkoreas febersiffror verkar vara en ”ren lögn”.

”Nordkorea säger att runt 390.000 personer insjuknade men att bara åtta dog senaste dygnet, medan Sydkorea (i söndags) rapporterade 25.000 nya fall och 48 dödsfall”, säger han.

Nordkorea bekräftade sitt första fall av coronaviruset den 13 maj varpå Kim Jong-Un utlyste en nationell nedstängning. Spridningen kan ha accelererat i landet i samband med en stor militärparad i huvudstaden Pyongyang den 25 april.

Det finns en oro för hur coronaviruset kan drabba det slutna landet med 26 miljoner invånare, där vaccinationsgraden tros vara låg och vårdsystemet är bristfälligt. Det främsta vapnet mot pandemin tros vara att isolera människor. Tidigare har statliga medier rapporterat att 1,3 miljoner människor, bland annat lärare och läkarstudenter, mobiliserats för att söka efter personer med febersymptom och se till att de sätts i karantän. 

Landets ledare Kim Jong-Un ska vid ett möte på söndagen ha kritiserat myndigheter som varit senfärdiga med att förse apotek med läkemedel i tid, och landets apotek har fått order om att hålla öppet dygnet runt.

Sjukvårdare vid militären har satts in i Pyongyang för att hjälpa till med läkemedelslogistiken, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA.

Sydkorea och Kina har erbjudit hjälp, men inte hört något från sin granne än.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?