1515
Annons

Europabörser: Gruvbolag höjde indexen

De europeiska indexen steg på bred front under onsdagen där energirelaterade aktier och gruvbolag agerade draglok.

I den sena handeln var DJ Stoxx upp 0,1 procent och det bredare Bloomberg European noterades 0,4 procent högre.

Londons FTSE 100 steg 0,4 procent med stöd från BHP Billiton.

BHP Billiton klättrade 5,4 procent. Gruvbolaget presenterade under tisdagen sin delårsrapport där nettoresultatet på 6,17 miljarder dollar var 41 procent högre än föregående år.

Astrazeneca och Glaxosmithkline tyngde i London med sina nedgångar på 1,1 procent och 0,6 procent.

Frankfurts DAX ökade 0,6 procent. E.on stängde upp 0,9 procent efter att styrelsen för Endesa ställt sig bakom E.ons bud på bolaget.

Paris CAC ökade 0,5 procent där Alstom hörde till vinnarna med en uppgång på 3,7 procent.


Strategiska städer angrips av ryska styrkor

Ryska styrkor beskjuter städerna Kharkiv i norr, och Mykolajiv samt Zaporizjzja i söder med granater medan offensiven österut fortgår.

Ukraina vädjar om stöd, som vid den internationella sammankomsten World Economic Forum i Davos.

Lägenhet i Kharkiv på lördagen den 21 maj.
Lägenhet i Kharkiv på lördagen den 21 maj.Foto:Bernat Armangue

De tre städerna Kharkiv, Mykolajiv samt Zaporizjzja är strategiskt mycket viktiga, och ingår i Rysslands invasionsplaner att kontrollera Svarta havskusten samt norra och östra delar av Ukraina.

Minst åtta civila ukrainare föll offer för granatbeskjutning vid östra fronten i Donbass-regionen, enligt Ukraina.

Ukrainas regering säger att striderna är särskilt hårda kring städerna Sievjerodonetsk och Slovjansk i nordöstra Ukraina. 

De intensiva attackerna från rysk sida tvingade förstås Ukrainas parlament att på söndagen förlänga undantagslagar i landet till den 23 augusti. Kievs president, regering, parlament och demokratiska institutioner försöker samtidigt på alla tänkbara vis få ökat internationellt stöd och mer krigsmateriel.

Men frustrationen i Kiev är stor, inte minst kring EU:s bristande enighet om sanktioner ska skärpas mot Rysslands energisektor.

Kraftfulla appeller väntas från president Volodymyr Zelenskyj om internationellt stöd när han via videolänk talar vid World Economic Forums möte i Davos på måndagen. Den inflytelserika och informellt mäktiga sammankomsten i alpstaden öppnar också ett Ukrainahus i Davos där ukrainska representanter kan möta internationella uppbackare.

Ryssland, ryska bolag och representanter portas från sammankomsten.

Representanter för Ryssland säger å sin sida att man är redo för nya samtal med Ukraina, men att det är Kiev som stoppar dessa.

”Från vår sida så är vi redo att fortsätta samtalen. Att stoppa samtalen var Ukrainas beslut, säger Kremlrådgivaren Vladimir Medinskij till en tv-station i Belarus”, enligt nyhetsbyrån AFP.

Medieuppgifter i amerikanska Wall Street Journal gör samtidigt gällande att USA överväger att skicka specialtrupper till Kiev och andra aktuella platser för att bland annat skydda amerikanska diplomater. 

Förberedelserna inför World Economic Forum pågår i Davos. En säkerhetsvakt står utanför ”Ukrainahuset”, som ska utgöra en mötesplats under sammankomsten.
Förberedelserna inför World Economic Forum pågår i Davos. En säkerhetsvakt står utanför ”Ukrainahuset”, som ska utgöra en mötesplats under sammankomsten.Foto:Markus Schreiber

När Världshälsoorganisationen (WHO) samlades på söndagen för sitt årliga möte är Ukraina en del av dagordningen. Ryssland väntas få stark kritik och Ukraina försöker få stöd för en resolution som fördömer ryska attacker på skolor, hälsocentraler och ambulanser.

Mötet ska också diskutera allvarliga effekter av kriget runt om i världen på grund av minskade skördar i Ukraina och att exporten av jordbruksvaror från Ukraina har drabbats av det ryska angreppskriget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?