1515
Annons

Börsen fortsätter upp

Stockholmsbörsen fortsatte att ånga på med Alfa Laval som visade vägen efter en kanonrapport. Även övriga verkstadssektorn smittades av Alfa Lavals positiva siffror, och fortsatte sin starka trend genom att stiga ytterligare.

Efter drygt en timmes handel hade OMXS 30 handlats upp 0,3 procent till 1.204,7. Omsättningen låg på 7,4 miljarder kronor.

OMX Stockholm hade samtidigt stigit med 0,25 procent till 392,8. All time high sattes den 6 mars 2000 då indexet noterade 413,7. Dagens notering är den högsta på sju år.

Alfa Laval redovisade en extrem orderingång som vida översteg förväntningarna samtidigt som såväl omsättning som resultat var bättre än väntat.

Företagets vd betecknar dock fjärde kvartalet som exceptionellt starkt och ser inte att bolaget kan bibehålla trenden med stigande rörelsemarginal.

Aktien rusade med över 10 procent på börsen, och drog med sig övriga verkstadssektorn där Atlas Copco och SKF steg med 0,4 respektive 1,2 procent.

Även Sandvik steg och avancerade med 1,1 procent.

Bolaget fick även en köprekommendation i onsdagens upplaga av Affärsvärlden, som bedömer att vinsten framgent kommer att fortsätta att öka snabbare än omsättningen.

En något tråkigare utveckling i den inledande handeln hade konsultbolaget Teleca, som redovisade en mindre förlust än förväntat. Ebit-marginalen på 4 procent, var också bättre jämfört med konsensus om 2,2 procent. Samtidigt var omsättningen lägre än analytikernas förväntningar.

Aktien tappade 1,6 procent.

Även Sweco kom med sin rapport under onsdagsmorgonen.
Bolaget ökar sin omsättning signifikant, samtidigt som nettoresultatet sjönk marginellt.

Företaget höjer dock utdelningen från 5:50 kronor till 7:50 kronor per aktie. Styrelsen föreslår även en inlösen som ger motsvarande 8:50 kronor per aktie.

Aktien reagerade sparsamt och steg med 4 kronor till 270 kronor per aktie.

Medicinteknikföretaget Raysearch kom också med en rapport för 2006 under onsdagen. Resultatet steg något samtidigt som omsättningen var i linje med föregående år.

Den främsta orsaken till att omsättningen i Raysearch inte ökade under fjolåret var att ett antal leveranser från bolagets partner Philips, som borde ha skett i fjärde kvartalet, försenats. Det säger bolagets vd Johan Löf till Direkt. Aktien sjönk initialt, men handlades efter ett tag oförändrad.

Bland andra rapporterande bolag föll Anoto 5,2 procent till 12:75 kronor efter att ha redovisat en förlust på 40 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

Sensys Traffic föll drygt 4 procent efter beskedet att det råder osäkerhet om den order bolaget tidigare fått i Holland. Orderstocken hänförlig till denna order uppgår till 81 miljoner kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?