Stockholmsbörsen: Verkstad vinnare

Stockholmsbörsen fortsatte att visa styrka under tisdagens handel och steg mer än de europeiska börserna i övrigt. Drivande för uppgången var än en gång verkstad, där Atlas Copco och fordonsbolagen tillhörde vinnarna.

Även skogssektorn drog sitt strå till stacken.

"Uppgången är förhållandevis bred, frågan är bara hur länge denna otroliga börsutveckling kan hålla i sig, svårt att hitta något som skulle kunna störa ordningen", säger en mäklare till Direkt.

Vid lunchtid hade OMXS30 stigit med 0,7 procent till 1.200,7. Omsättning uppgick till 11,9 miljarder kronor.

Verkstadsbolagen i allmänhet, och Volvo samt Scania i synnerhet, passade på att fortsätta gå starkt, sedan deras tyska konkurrent MAN kommit med en rapport under tisdagsmorgonen. Rapporten visade sig vara bättre än väntat såväl resultatmässigt som omsättningsmässigt.

MAN bedömer vidare att marknaden för kommersiella fordon 2007, kommer att vara i linje med 2006.

Volvo steg med 1,5 procent medan Scania avancerade 1,4 procent.

Främst att driva index var dock Atlas Copco som klättrade 1,9 procent.

Överlag så haglar det i det närmaste positiva rekommendationer över verkstadsbolagen, i kölvattnet av bra rapporter.

Undantaget under tisdagen var dock Jyske bank, som helt osentimentalt sätter en riktkurs 390 kronor och rekommenderar sälj på Volvo, mot bakgrund av stor osäkerhet om efterfrågan på den nordamerikanska marknaden.

Andra vinnare under tisdagen var skogsbolagen, där såväl SCA som Stora Enso avancerade med 1,5 procent.

M-Real sade i sin rapport strax före lunch att bolaget ser högre priser på finpapper under det första kvartalet.

SSAB fortsatte annars bolagets urstarka trend och fortsatte upp med 3,0 procent. Analytikerna på marknaden är i det närmaste samstämmiga om att SSAB är aktien man ska äga.

Rapport väntas i morgon onsdag.

Cardo steg 0,7 procent på sin rapport för det fjärde kvartalet. Siffrorna var i linje med förväntningarna, undantaget var rörelsemarginalen som kom in något lägre, trots fortsatt implementering av bolagets kostnadsreduceringsprogram.

It-konsultbolaget Tieto Enators aktie steg med 1,50 kronor till 192 kronor, efter att företaget kommit med sin rapport för det fjärde kvartalet.

Bolaget har tidigare lämnat preliminära siffror, men rapporten drar ändå till sig ett visst intresse, sedan bolaget uppgivit att det kommer att se över sina finansiella mål under året.

"Det som håller uppe aktien är avkastningen med utdelningen och att de söker mandat för ett nytt återköpsprogram. Utsikterna ligger inte så långt från förväntningarna. Men till det ska läggas kostnaderna för det nya besparingsprogrammet som man inte vet så mycket om ännu", säger en analytiker till Direkt.

Även konsultbolaget Acando kom med sitt bokslut under tisdagsmorgonen. Företaget redovisar ett kraftigt resultatlyft, och omsättningen fördubblades nästan jämfört med föregående år.

Vidare har styrelsen, med verkan från och med 2007, antagit policyn om en långsiktig utdelningsnivå på minst en tredjedel av nettoresultatet. Dock lämnas ingen utdelning för 2006.

Bolagets aktie rusade med hela 10,5 procent.

Ytterligare ett företag som kom med siffror under tisdagen var Enea, vars aktie föll med 5,0 procent till 4:02 kronor.

Bolagets resultat sjönk betänkligt jämfört med 2005, trots att omsättningen steg något.

Eneas ledning säger dock till Direkt att rapporten är solid.

"Bra resultat, acceptabelt i topline. Vi hade förväntat oss högre försäljning under fjärde kvartalet främst på den amerikanska marknaden. Gällande helåret är vi nöjda även om resultatet påverkas av det svagare fjärde kvartalet i USA", säger Eneas vd Johan Wall.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Index PharmaceuticalsAnnons

Stort steg mot miljardmarknad

Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.
Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.

Blodiga diarréer och en förhöjd cancerrisk är några exempel på vad patienter med den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit lider av. Dagens läkemedel kan dessutom ge svåra biverkningar. InDex Pharmaceuticals inleder nu sista utvecklingssteget med sin läkemedelskandidat cobitolimod som inte uppvisat några biverkningar. 

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som kommer i skov med svåra symptom som följd. Bara i USA och Europa lider i dag cirka två miljoner människor av sjukdomen. Det vanliga är att sjukdomen bryter ut när patienten är mellan 15–30 år, men människor i alla åldrar kan drabbas.

– Den kallas också för blödande tjocktarmsinflammation. I ett skov då tarmen blir inflammerad får patienten smärtor och diarré med slem och blod. Som en följd kan patienten gå ner i vikt och även få blodbrist, dessutom innebär diagnosen en förhöjd risk att få cancer, säger Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals. Han utvecklar:

– Trots att det finns läkemedel lider fortfarande många av svåra symptom eller får biverkningar av behandlingen. De som lever med ulcerös kolit upplever en lägre livskvalitet. Vårt mål är att utveckla ett läkemedel som behandlar de sjuka på ett nytt och säkert sätt, utan biverkningar.

Baserad på Nobelprisbelönad upptäckt

Nobelpriset i medicin tilldelades 2011 forskarna bakom upptäckten av toll-lika receptorer. InDex, med bas på Karolinska Institutets campus i Stockholm, utvecklar nu läkemedelskandidaten cobitolimod som dämpar inflammationen i tarmen via en av dessa receptorer.

– För att lugna ner immunförsvaret riktar vi in oss på TLR9, som kroppen använder för att känna igen dna från bakterier. Det här är en innovativ verkningsmekanism som ger en lokal effekt i tarmen. Inflammationen går ner och tarmen läker utan bieffekter, säger Peter Zerhouni.

Påvisad klinisk effekt

Efter att framgångsrikt ha påvisat klinisk effekt i en fas 2b-studie, resultat som även publicerats i den ansedda tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology, har InDex fått klartecken av myndigheterna i USA och Europa att gå vidare med fas 3-studier. 

Bolaget har kommit långt i förberedelserna och om inga yttre faktorer, så som covid-19, sätter käppar i hjulet kommer studien att inledas under andra kvartalet 2021.

Genomför företrädesemission

För att finansiera studien genomför InDex Pharmaceuticals en fullt garanterad företrädesemission om drygt 530 miljoner kronor. 

– Behovet av ett säkert och effektivt läkemedel mot ulcerös kolit är stort och det finns en betydande marknadspotential för oss. Vi uppskattar att den adresserbara marknaden för cobitolimod är värd över nio miljarder dollar om året, säger Peter Zerhouni.

Fakta: 

InDex planerar att inleda fas 3 med sin läkemedelskandidat cobitolimod för ulcerös kolit under andra kvartalet 2021. Fas 3 är det sista utvecklingssteget innan ett marknadsgodkännande kan beviljas och produkten kan lanseras på marknaden.

InDex genomför nu en nyemission med teckningsperiod mellan 22 januari–5 februari 2021*. InDex är noterat på First North.

Läs mer om InDex här

*Ett prospekt kommer att godkännas och registreras av Finansinspektionen samt offentliggöras på https://www.indexpharma.com/sv/. Finansinspektionens godkännande av prospektet ska inte uppfattas som ett godkännande av de nya aktierna. Eventuellt investeringsbeslut bör, för att en investerare fullt ut ska förstå de potentiella riskerna och fördelarna som är förknippade med beslutet att delta i företrädesemissionen, enbart fattas baserat på informationen i prospektet. Investerare rekommenderas att läsa hela prospektet.

 

Mer från Index Pharmaceuticals

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Index Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?