Asienbörser: Starka rapport lyfter kurserna

Starkare rapporter än väntat från ett antal asiatiska bolag fick indexen på de ledande börserna i regionen att visa plussiffror på tisdagen. Bland annat fick kameratillverkarna Nikon och Olympus investerare att gnugga händerna då bolagen höjde sina prognoser för helåret.

"Rapporterna för det tredje kvartalet har varit starka på alla håll och kanter. Rapporterna visar också att det finns fortsatt utrymme för resultatförbättringar för bolagen när man ser till hela räkenskapsåret", säger Hideo Arimura, förvaltare vid Dai-Ichi Kangyo Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

De starka rapporterna - och prognoshöjningarna - kommer från bolag runtom i Asien, det är inte bara de japanska bolagen som ångar på.

Ett exempel på detta är det sydkoreanska byggbolaget Doosan Infracore som steg med 1,7 procent sedan bolaget meddelat att det höjer vinstprognosen för helåret med 22 procent.

Sumco Corp var en annan vinnare på tisdagen, aktien rusade med 7,9 procent sedan bolaget rapporterat en försäljningsökning med 40 procent under innevarande räkenskapsår.

Starkast utveckling visar ändå de japanska bolagen med bland andra Nikon och Olympus i spetsen.

Nikon höjde helårsprognosen efter ett starkt tredje kvartal, aktien handlades upp med 4,8 procent på beskedet. Olympus, som är världens fjärde största digitalkameratillverkare, följde Nikons exempel och höjde också vinstprognosen för helåret. Aktien steg med 5,1 procent.

Annars riktades ljuset mot Toyota som rapporterar sitt resultat för räkenskapsårets tredje kvartal på tisdagen.

Aktien steg med 1,8 procent på spekulationer att delårsresultatet kommer att bekräfta Toyotas ledande position inom bilindustrin.

I Kina föll bland annat Citic Securities med 3,8 procent och fastighetsbolaget China Vanke med 2 procent. Marknaden fokuserade på uttalanden från Cheng Siwei, ledande företrädare för den nationella folkkongressen i Kina, om att Kina måste adressera "den växande bubblan på aktiemarknaderna innan den blir okontrollerbar".

Shenzeh- och Shanghaiindexen har den senaste veckan tappat nära tolv procent, bland annat efter uttalanden från Cheng Siwei som skapat oro.
Marknadstemperatur klockan ca 06.55
=======================================
Nikkei 225 +0,5%
Topix Tokyo +1,0%
Hongkongs Hang Seng +0,6%
Singapores STI -0,2%
China Shang Composite oför.
China Shenz Composite +0,5%
Sydkoreas Kospi +0,3%
Taiwans Taiex +1,2%
Indiens Sensex +0,2%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?