1515
Annons

Asienbörser: Starka rapport lyfter kurserna

Starkare rapporter än väntat från ett antal asiatiska bolag fick indexen på de ledande börserna i regionen att visa plussiffror på tisdagen. Bland annat fick kameratillverkarna Nikon och Olympus investerare att gnugga händerna då bolagen höjde sina prognoser för helåret.

"Rapporterna för det tredje kvartalet har varit starka på alla håll och kanter. Rapporterna visar också att det finns fortsatt utrymme för resultatförbättringar för bolagen när man ser till hela räkenskapsåret", säger Hideo Arimura, förvaltare vid Dai-Ichi Kangyo Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

De starka rapporterna - och prognoshöjningarna - kommer från bolag runtom i Asien, det är inte bara de japanska bolagen som ångar på.

Ett exempel på detta är det sydkoreanska byggbolaget Doosan Infracore som steg med 1,7 procent sedan bolaget meddelat att det höjer vinstprognosen för helåret med 22 procent.

Sumco Corp var en annan vinnare på tisdagen, aktien rusade med 7,9 procent sedan bolaget rapporterat en försäljningsökning med 40 procent under innevarande räkenskapsår.

Starkast utveckling visar ändå de japanska bolagen med bland andra Nikon och Olympus i spetsen.

Nikon höjde helårsprognosen efter ett starkt tredje kvartal, aktien handlades upp med 4,8 procent på beskedet. Olympus, som är världens fjärde största digitalkameratillverkare, följde Nikons exempel och höjde också vinstprognosen för helåret. Aktien steg med 5,1 procent.

Annars riktades ljuset mot Toyota som rapporterar sitt resultat för räkenskapsårets tredje kvartal på tisdagen.

Aktien steg med 1,8 procent på spekulationer att delårsresultatet kommer att bekräfta Toyotas ledande position inom bilindustrin.

I Kina föll bland annat Citic Securities med 3,8 procent och fastighetsbolaget China Vanke med 2 procent. Marknaden fokuserade på uttalanden från Cheng Siwei, ledande företrädare för den nationella folkkongressen i Kina, om att Kina måste adressera "den växande bubblan på aktiemarknaderna innan den blir okontrollerbar".

Shenzeh- och Shanghaiindexen har den senaste veckan tappat nära tolv procent, bland annat efter uttalanden från Cheng Siwei som skapat oro.
Marknadstemperatur klockan ca 06.55
=======================================
Nikkei 225 +0,5%
Topix Tokyo +1,0%
Hongkongs Hang Seng +0,6%
Singapores STI -0,2%
China Shang Composite oför.
China Shenz Composite +0,5%
Sydkoreas Kospi +0,3%
Taiwans Taiex +1,2%
Indiens Sensex +0,2%


Wallenberg välkomnar Natoansökan: ”Naturligt att utveckla samarbete med andra”

Flera tunga näringslivsföreträdare har tidigare gått ut och tagit ställning för Nato. Regeringens beslut att ansöka om ett medlemskap välkomnas nu av familjen Wallenberg.

”Vi ser det som positivt att Sverige nu ansöker om medlemskap i Nato och att det finns en bred politisk majoritet bakom regeringens beslut och ansökan”, skriver Jacob Wallenberg i en kommentar till Di.

Jacob Wallenberg.
Jacob Wallenberg.

Jacob Wallenberg, som uttalar sig som en representant för familjen, pekar på det förändrade säkerhetsläget, till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

”Den ryska invasionen av Ukraina har på ett brutalt vis bekräftat att den nuvarande ledningen i Ryssland gör landet till en oberäknelig granne och därmed ställs Sverige inför ett nytt säkerhetspolitiskt läge”, skriver han.

 Jacob Wallenberg säger sig ha stor respekt för den debatt som har förts om Nato.

”Det har varit svåra överväganden och det har varit viktigt att det har blivit en bred diskussion i hela samhället. Vi finner det naturligt att utveckla samarbete med andra för att stärka vår motståndskraft både i fredstid och i krigstid. Det skapar bästa förutsättningar för vårt lands säkerhet”, skriver han.

Statsminister Magdalena Andersson underströk på måndagen, när hon gav beskedet om den svenska Natoansökan, hur viktig den finska processen har varit för Sverige.

Något som även Jacob Wallenberg lyfter fram.

”Att Sverige och Finland tar detta steg tillsammans är viktigt. Vi delar geografi och historia, och även om vi i modern tid haft olika erfarenheter av väpnad konflikt, så har Finland alltid utgjort en viktig, om inte avgörande, faktor i svenska säkerhetspolitiska överväganden. Så även denna gång. Sedan länge har också finländska och svenska företag nära och täta band”, skriver han.

Tidigare har flera av landets tyngsta företagsledare tagit ställning för Nato, bland annat från Wallenbergssfären.

”Svenska företag har alltid engagerat sig i Sveriges säkerhet, försvaret av vårt land och i behovet av samverkan med andra”, skriver Jacob Wallenberg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?