1515
Annons

Stockholmsbörsen: Verkstad fortsätter upp

Måndagens tillfälliga rapportpaus satte sin prägel på Stockholmsbörsen som handlades runt noll-strecket i den inledande handeln.

Efter cirka en halvtimmes handel hade OMXS 30 handlats upp 0,2 procent till 1.188,2. Omsättningen låg på 3,3 miljarder kronor.

Bland de mest omsatta aktierna steg Ericsson med 0,6 procent, medan Volvo avancerade 2,7 procent till 527 kronor.

Även övriga verkstadssektorn gick fortsatt starkt, Sandvik och SKF klättrade med 0,7 respektive 0,2 procent.

Atlas Copco handlades dock oförändrad på 234 kronor per aktie. Bolaget meddelade under måndagsmorgonen att det köper Dynapac, en leverantör av packnings och utläggningsutrustning för väg- och markarbeten. Köpeskillingen uppgick till 6,3 miljarder kronor.

Tidningen Börsveckan omnämner även företaget i positiva ordalag under måndagen.

"Kursen sjönk trots att Atlas Copco skiftar ut 31 miljarder kronor. Avgörande för aktiens värdering är marknadsutvecklingen och Atlas Copcos egen intjäningskapacitet i sin kvarvarande verksamhet", det skriver Börsveckan, som inte tycker att bolagets värdering på p/e 15, är utmanande med tanke på bolagets stabilitet och tillväxtmöjligheter.

Swedish Match backade 0,6 procent under första timmen. Wellington flaggade ned under morgonen till under 10 procent.

Bland vinnarna i den inledande handeln fanns IT-företaget Knowit, sedan bolaget varit det enda företaget hittills, att komma med rapport under måndagen.

Knowits nettoresultat och omsättning ökade rejält under 2006 jämfört med helåret 2005. Företaget höjer även utdelningen till 2,35 kronor per aktie.

Aktien rusade med 6 procent till 66,25 kronor per aktie, men handeln var blygsam mätt i kronor.

En annan vinnare i den inledande handeln var operatören Millicom, vars aktie steg med drygt 4 procent.

Överlägsen nettoköpare under måndagsmorgonen var så här långt SGP.


Ukrainas utrikesminister: Hyckleri från Nato om Sverige och Finland

Det är hyckleri att ingen lyfter risken för att ett finskt och svenskt medlemskap i Nato skulle kunna öka risken för ett krig mellan Nato och Ryssland. 

Det säger Ukraina utrikesminister Dmytro Kuleba i Davos. 

Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister.
Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister.Foto:Anna Ekelund

Ukraina utrikesminister Dmytro Kuleba leder en stor delegation av ukrainska politiker som rest till Davos, bland annat för att tala för hårdare sanktioner och be om mer stöd, inte minst i form av tunga vapen, till Ukraina. 

Vid en session på onsdagen fick han frågan om hur han ser på ett svenskt och finska medlemskap i Nato. 

”Jag tror att Sverige och Finland förstår Ukraina bättre nu än vad de gjorde tidigare. De vet nu hur det känns att försöka komma in i en klubb och en medlem säger nej”, sa han med hänvisning till Turkiets agerande.

Putins hot om vad som skulle kunna hända om Nato släpper in Finland och Sverige tror han inte påverkar Nato.  

”Det visar att hela diskussionen om att Ukraina inte är redo att komma ombord eller att Nato inte är redo att släppa in Ukraina inte grundas på meriter - utan är ett politiskt ställningstagande kring vilka länder som hör hemma i Nato och vilka som inte gör det. 

”Nato är på väg att ta med ett land som har en mycket lång gräns mot Ryssland. Ingen bryr sig om vad Putin säger om det.”

Men om Ukraina lyfter frågan om ett Natomedlemskap möts det omedelbart av hundratals argument om att Ukraina inte är redo, sa han. 

”Titta på vår arme, det är nu den starkaste i Europa. Vi utkämpar ett krig mot någon som är mycket större än vi är och vi är framgångsrika, mer än vad alla trodde”, sa Dmytro Kuleba. 

Han berättade att han mött kritik i Ukraina för att han är för kritiskt till Nato, att han inte är tillräckligt konstruktiv.  

”I början av kriget ansåg ukrainarna att Nato är den starka medan EU bara kunde uttrycka olika grader av oro och omtanke”, sa han, 

Men krig är ett test som visar hur man egentligen är. Och det har visat sig att EU kan åstadkomma saker EU inte ens själva trodde man var kapabelt till, medan Nato i stort sett stått på sidlinjen, enligt utrikesministern.   

Han tror att det är allierade i Nato som inte låter Nato som institution gör mer av oro för ett krig mellan Ryssland och Nato. 

”Men när det kommer till Finland och Sverige är det ingen som lyfter att det ökar risken för krig mellan Ryssland och Nato. Det finns ett element av hyckleri i det.”

Dmytro Kuleba sa samtidigt att han förstår att omständigheterna inte är de bästa för att Nato i det här läget ska kunna visa sin bästa sida.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?