Stockholmsbörsen: Ericsson och verkstad lyfter

Stockholmsbörsen fortsatte sin positiva trend under måndagen och steg, anförda av främst Ericsson och verkstadsbolagen.

"Även om kursen naturligtvis är halvt sönderhandlad, så köper vi ändå Ericsson till en del av våra kunder. Det är svårt att se vad som egentligen ska kunna pressa markanden, när det är så mycket pengar som kommer att komma in på börsen igen, i och med alla utdelningar som snart kommer aktieägarna till godo", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid lunchtid hade OMXS 30 stigit med 0,3 procent till 1.190,8. Omsättning uppgick vid samma tidpunkt till 10,8 miljarder kronor.

Bland de mest omsatta aktierna steg Ericsson med 1,4 procent, medan Volvo avancerade 1,8 procent till 522 kronor.

Även övriga verkstadssektorn gick fortsatt starkt, Sandvik och SKF klättrade med 1,5 respektive 1,3 procent.

Atlas Copco handlades dock svagt ned till 233 kronor per aktie. Bolaget meddelade under måndagsmorgonen att det köper Dynapac, en leverantör av packnings och utläggningsutrustning för väg- och markarbeten. Köpeskillingen uppgick till 6,3 miljarder kronor.

Marginalerna i Dynapac hoppas Atlas Copco ska ligga kring affärsområdet Anläggnings- och gruvteknik.

"Vi har en ambition att marginalen ska ligga på samma nivå som resterande CMT. Men det är inget som sker över en natt. Men på ett par års sikt ska vi ligga där", säger Björn Rosengren, chef för Atlas Copcos affärsområde Construction and Mining, till Direkt, på måndagens press- och analytikerträff.

Swedish Match steg 0,2 procent i måndagens handel.

På morgonkvisten meddelade en av bolagets huvudägare Wellington, att de har börjat minskat sitt innehav i bolaget.

Wellington väckte uppmärksamhet under 2006 för att har fört en dialog med tobaksbolagets styrelse om att öka takten i bolagets återköpsprogram av egna aktier.

Bland de riktiga vinnarna fanns dock it-företaget Knowit, sedan bolaget kommit med rapport under måndagen.

Knowits nettoresultat och omsättning ökade rejält under 2006 jämfört med helåret 2005. Företaget höjer även utdelningen till 2,35 kronor per aktie.

Aktien rusade med 6 procent till 66,25 kronor per aktie, men handeln var blygsam mätt i kronor.

En annan vinnare var operatören Millicom, vars aktie steg med knappt 6 procent.

Enligt analytiker och mäklare som Direkt talat med, finns det ingen direkt orsak till att kursen stiger så pass kraftigt. Dock har investmentbanken Morgans Stanley återupptagit bevakningen och sätter riktkursen 99 dollar per aktie, med rekommendationen "övervikt".

Andra vinnare under måndagen var Fingerprint och Cashguard som rusade med 15,5 respektive 6,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?