1515
Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson och verkstad lyfter

Stockholmsbörsen fortsatte sin positiva trend under måndagen och steg, anförda av främst Ericsson och verkstadsbolagen.

"Även om kursen naturligtvis är halvt sönderhandlad, så köper vi ändå Ericsson till en del av våra kunder. Det är svårt att se vad som egentligen ska kunna pressa markanden, när det är så mycket pengar som kommer att komma in på börsen igen, i och med alla utdelningar som snart kommer aktieägarna till godo", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid lunchtid hade OMXS 30 stigit med 0,3 procent till 1.190,8. Omsättning uppgick vid samma tidpunkt till 10,8 miljarder kronor.

Bland de mest omsatta aktierna steg Ericsson med 1,4 procent, medan Volvo avancerade 1,8 procent till 522 kronor.

Även övriga verkstadssektorn gick fortsatt starkt, Sandvik och SKF klättrade med 1,5 respektive 1,3 procent.

Atlas Copco handlades dock svagt ned till 233 kronor per aktie. Bolaget meddelade under måndagsmorgonen att det köper Dynapac, en leverantör av packnings och utläggningsutrustning för väg- och markarbeten. Köpeskillingen uppgick till 6,3 miljarder kronor.

Marginalerna i Dynapac hoppas Atlas Copco ska ligga kring affärsområdet Anläggnings- och gruvteknik.

"Vi har en ambition att marginalen ska ligga på samma nivå som resterande CMT. Men det är inget som sker över en natt. Men på ett par års sikt ska vi ligga där", säger Björn Rosengren, chef för Atlas Copcos affärsområde Construction and Mining, till Direkt, på måndagens press- och analytikerträff.

Swedish Match steg 0,2 procent i måndagens handel.

På morgonkvisten meddelade en av bolagets huvudägare Wellington, att de har börjat minskat sitt innehav i bolaget.

Wellington väckte uppmärksamhet under 2006 för att har fört en dialog med tobaksbolagets styrelse om att öka takten i bolagets återköpsprogram av egna aktier.

Bland de riktiga vinnarna fanns dock it-företaget Knowit, sedan bolaget kommit med rapport under måndagen.

Knowits nettoresultat och omsättning ökade rejält under 2006 jämfört med helåret 2005. Företaget höjer även utdelningen till 2,35 kronor per aktie.

Aktien rusade med 6 procent till 66,25 kronor per aktie, men handeln var blygsam mätt i kronor.

En annan vinnare var operatören Millicom, vars aktie steg med knappt 6 procent.

Enligt analytiker och mäklare som Direkt talat med, finns det ingen direkt orsak till att kursen stiger så pass kraftigt. Dock har investmentbanken Morgans Stanley återupptagit bevakningen och sätter riktkursen 99 dollar per aktie, med rekommendationen "övervikt".

Andra vinnare under måndagen var Fingerprint och Cashguard som rusade med 15,5 respektive 6,9 procent.


Innehåll från EonAnnons

Nya innovationer inom energiåtervinning driver omställning

Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.
Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.

När Sveriges storstäder växer ökar behovet av energi, samtidigt som mängden avfall ökar. Med ledande teknik och lösningar inom energiåtervinning erbjuder E.ON cirkulär energiförsörjning som gör skillnad redan idag. 

Stockholms län är en av Sveriges snabbast växande storstadsregioner med nästan 2,5 miljoner invånare. Tillväxten innebär bland annat att efterfrågan på energi ökar. Samtidigt ökar mängden avfall. En av E.ONs lösning på de här utmaningarna ligger i Bro utanför Stockholm. 

– Sverige är hållbarhetens Silicon Valley med ledande teknik och lösningar för cirkulär energiomställning. En förklaring är att Sverige var tidiga med att bygga ut fjärrvärmen, som idag står för 65 procent av all uppvärmning i landet. E.ON har förvaltat och utvecklat den tekniken med kraftvärmeverket Högbytorp, som erbjuder energiåtervinning 3.0, säger Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.

I kraftvärmeverket Högbytorp återvinns energi ur avfall genom förbränning, för att producera lokal el och fjärrvärme. Anläggningen är ett tekniskt avancerat bevis på möjligheterna med cirkulär energiförsörjning. Anette Blücher vill att de boende ska uppleva att även sådant som inte kan materialåtervinnas kommer till nytta. 

– I ett hållbart samhälle måste material återanvändas i så stor utsträckning som möjligt. Ur material som av olika anledningar inte kan eller bör återanvändas, kan vi säkerställa att energin återvinns och kommer till användning som el och fjärrvärme. I Högbytorp får vi in avfall och ser till att det förbränns, men vi tar också vara på restprodukterna efter förbränningen. Till exempel utvinns och återanvänds metallerna i askan efter förbränningen.   

Teknik för kolsänkor

Utbyggnaden av fjärrvärme har varit starkt bidragande till att utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat sedan 1990-talet, enligt Naturvårdsverket. För att nå hela vägen i mål driver E.ON flera forsknings- och utvecklingsprojekt kring kolsänkor, det vill säga olika tekniker för att binda koldioxid och avlägsna koldioxid från atmosfären. 

– Vi jobbar hårt med att reducera den CO2 som vi fortfarande släpper ut. Det är en utmaning som vi delar med industrin, och utvecklingen drivs av flera ledande aktörer. En möjlig teknik är CCS, Carbon Capture and Storage, där koldioxiden fångas upp direkt vid energiåtervinningen, binds in och lagras i berggrunden. En annan spännande möjlighet är biokol, som enkelt uttryckt är organiskt material som upphettats i en syrefattig miljö och som resultat bildar en fast produkt med ett högt kolinnehåll som kan återföras till marken. Idag ser vi lösningar, nu återstår att hitta ekonomiska modeller för den här oerhört dyra tekniken, säger Anette Blücher.

Fakta E.ON
E.ON Sverige är en del av den internationella energikoncernen E.ON SE med huvudkontor i Essen, Tyskland. Inom koncernen jobbar runt 70 000 personer i 15 länder. Vår verksamhet utgörs i huvudsak av två affärsområden: smarta distributionsnät och innovativa energilösningar för våra kunder. 

www.eon.se/om-e-on/hallbarhet/hallbarhetsredovisning 

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?