1515
Annons

Europabörser: Nedåt med bilar i täten

Tendensen var svagt nedåt på Europabörserna på måndagen med fordonsrelaterade aktier i täten för nedgångarna. Bland de positiva utropstecknen fanns Ryanair som gladde med starka delårssiffror.

Europaindexet DJ Euro Stoxx 50 var klockan 11.00 ned med 0,1 procent, liksom det bredare indexet Bloomberg European 500 som också hade backat med 0,1 procent.

Fordonsaktier backade på relativt bred front sedan bilsätestillverkaren Faurecia rapporterat en större förlust än väntat för årets sista sex månader. Aktien backade med 5,6 procent och drog även med sig Daimlerchrysler och Renault som båda tappade med 0,4 respektive 1 procent.

Den franska it-konsulten Atos Origin agerade sänke för den samlade it-sektorn efter att bolaget meddelat att det genomför goodwillnedskrivningar om sammanlagt 400 miljoner euro. Aktien föll med 3,9 procent.

Till vinnarna hörde lågprisbolaget Ryanair som på måndagsmorgonen presenterade ett bättre resultat än väntat för räkenskapsårets tredje kvartal och dessutom höjde prognosen för helåret.

Bolagets nettoresultat landade på 47,7 miljoner euro för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal, klart över analytikernas förväntningar på 31 miljoner euro.

Vinstprognosen för helåret höjdes till 390 miljoner euro, från tidigare 350 miljoner euro. Siffrorna gladde investerarna som tackade genom att skicka upp aktien med 6 procent.


Noteringar omkring klockan 11.00

DJ Euro Stoxx 50 -0,1%
Bloomberg European 500 -0,1%
London FTSE 100 +0,1%
Frankfurt DAX -0,2%
Paris CAC 40 oför.
Köpenhamn OMXC 20 oför.
Helsingfors OMXH 25 -0,2%
Oslo OBX Stock +0,2%
Stockholm OMXS 30 +0,4%

Marsterminen för brentoljan noterades till 58,12 dollar per
fat på ICE i London, vilket motsvarar en nedgång med 0,29
dollar jämfört med fredagens stängningsnotering.


Plånbokssmäll för semesterfirare: ”Kommer bli betydligt dyrare”

Inflationstakten är den högsta på 32 år, vilket kommer att märkas vid sommarsemestern. Enligt Visita får semesterfirare ta höjd för högre priser på bland annat hotellövernattningar, restaurangbesök och transporter. 

”Det kommer att bli betydligt dyrare än förra året”, säger branschorganisationens chefsekonom Thomas Jakobsson.

Samtidigt kan medlemskap i exempelvis fackförbund och kundklubbar ge rabatter på både resor och boende.

Foto:TT

Den svenska konsumentprisökningen har inte varit så hög sedan 1991. Konsumentprisindex steg med drygt 6 procent mot föregående år, enligt Statistiska centralbyråns senaste mätning i april. Bränsle och energi sticker ut när kommer till de varukategorier som ökat mest i pris under det senaste året, och för svenskar som tänkt semestra på hemmaplan kommer de stigande priserna att kännas i plånböckerna. 

”Man får definitivt räkna med en dyrare Sverigesemester i år, på allt man konsumerar. Det kommer att vara betydligt dyrare än förra året”, säger branschorganisationen Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson. 

Di har tidigare rapporterat om att konsultbolaget McKinsey spår att svenska matpriser kan stiga med uppåt 10 procent i år. Priserna för bland annat tomater och kaffe har redan ökat med runt 30 procent, enligt den senaste inflationsmätningen. 

”Inom restaurangbranschen justeras priserna vanligtvis en gång per år, högst två. Med tanke på den prisutvecklingen vi ser på råvaror, framför allt inom restaurangverksamhet, så kommer man att behöva justera priserna betydligt fler gånger det här året. Många restauranger kommer sannolikt att tvingas höja priserna inför semestrarna”, säger Thomas Jakobsson.

I december var inköpspriserna inom restaurang 9 procent högre än föregående år, i mars låg inköpspriserna 15 procent högre. Samtidigt ökar inte försäljningspriserna till konsument i alls lika stor utsträckning, vilket betyder att redan låga marginaler blir ännu mer ansträngda, säger Thomas Jakobsson.

”Det är svårt att se var det kommer att sluta.”

Prissättningen inom hotell- respektive restaurangbranschen ser olika ut. I hotellbranschen justeras priserna dagligen och i hög grad utifrån kapacitetsutnyttjandet. Att priserna på hotell nu stiger handlar inte om inflation utan snarare om att priserna går tillbaka till mer normala nivåer, menar Visitas chefsekonom. 

”Jämfört med förra året kommer man att se stora prisökningar, men just i hotellbranschen beror det på att priserna var så låga förra året. Då kan du få en ganska stor procentuell utveckling, men egentligen blir prisbilden bara mer normal.”

Den mest kännbara effekten blir för resenärer som väljer bilen i sommar, på grund av prisökningarna på drivmedel. 

”Det går mer pengar till själva transporten än till konsumtion på resmålet. De hushåll som väljer att semestra i Sverige kommer att behöva lägga mer pengar på saker som inte har med besöksnäringen att göra, drivmedel är ett exempel. Semesterkassan kan behöva läggas på andra saker.”

Enligt Visitas prognos får besöksnäringen en efterlängtad återhämtning efter pandemin i sommar, trots högre priser för konsumenterna.

”Man sparade ganska mycket pengar under pandemin och än så länge har inte hushållens ekonomi drabbats så tydligt. Vår förhoppning är att sommaren nog ändå kan vara en hyfsad återgång till det normala, kanske till och med något över det.”

Hur stor effekt räntehöjningar, inflation och reallöneminskningar får på svenskarnas plånböcker tror Thomas Jakobsson att vi kommer att se först till hösten.

”Mycket hänger på hur återhållsamma hushållen är. Förhoppningen är att de inte är det ännu, men jag kan tänka mig att det blir en baksmälla i höst när vi fått högre räntor och det börjar kännas i plånboken, samtidigt som vi går mot kallare tider och ett ovisst energipris.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?