Europabörser: Nedåt med bilar i täten

Tendensen var svagt nedåt på Europabörserna på måndagen med fordonsrelaterade aktier i täten för nedgångarna. Bland de positiva utropstecknen fanns Ryanair som gladde med starka delårssiffror.

Europaindexet DJ Euro Stoxx 50 var klockan 11.00 ned med 0,1 procent, liksom det bredare indexet Bloomberg European 500 som också hade backat med 0,1 procent.

Fordonsaktier backade på relativt bred front sedan bilsätestillverkaren Faurecia rapporterat en större förlust än väntat för årets sista sex månader. Aktien backade med 5,6 procent och drog även med sig Daimlerchrysler och Renault som båda tappade med 0,4 respektive 1 procent.

Den franska it-konsulten Atos Origin agerade sänke för den samlade it-sektorn efter att bolaget meddelat att det genomför goodwillnedskrivningar om sammanlagt 400 miljoner euro. Aktien föll med 3,9 procent.

Till vinnarna hörde lågprisbolaget Ryanair som på måndagsmorgonen presenterade ett bättre resultat än väntat för räkenskapsårets tredje kvartal och dessutom höjde prognosen för helåret.

Bolagets nettoresultat landade på 47,7 miljoner euro för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal, klart över analytikernas förväntningar på 31 miljoner euro.

Vinstprognosen för helåret höjdes till 390 miljoner euro, från tidigare 350 miljoner euro. Siffrorna gladde investerarna som tackade genom att skicka upp aktien med 6 procent.


Noteringar omkring klockan 11.00

DJ Euro Stoxx 50 -0,1%
Bloomberg European 500 -0,1%
London FTSE 100 +0,1%
Frankfurt DAX -0,2%
Paris CAC 40 oför.
Köpenhamn OMXC 20 oför.
Helsingfors OMXH 25 -0,2%
Oslo OBX Stock +0,2%
Stockholm OMXS 30 +0,4%

Marsterminen för brentoljan noterades till 58,12 dollar per
fat på ICE i London, vilket motsvarar en nedgång med 0,29
dollar jämfört med fredagens stängningsnotering.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?