Asienbörser: Fordon och gruvor tynger

Indexen på de ledande asiatiska börserna inledde veckan med att peka nedåt när börsveckan inleddes.

En oro för vad det kommande G7-mötet kan innebära för den japanska yenen fick kurserna i framför allt Tokyo att backa.

"Det finns en oro på marknaden att ledarna vid G7-mötet ska begära att Bank of Japan ska höja räntan och på så sätt få ett slut på den svaga japanska yenen", säger Tomokatsu Mori, förvaltare vid Fukoko Capital Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Europeiska ledare har klagat högljutt på den svaga yenkursen inför G7-mötet, men enligt de flesta bedömare kommer den europeiska delegationen knappast kunna övertyga övriga mötesdeltagare att ta med någon särskild formulering om den japanska valutan i slutkommunikén efter G7-mötet.

Ändå skapade det kommande G7-mötet alltså en viss oro och fick yenen att stiga mot såväl dollarn som euron. Detta pressade också tillbaka aktiekurserna.

I täten för nedgångarna gick fordonsrelaterade aktier med Toyota, Nissan och Hyundai i spetsen. Spekulationer inför Toyotas delårsrapport som presenteras på tisdag fick aktien att backa med 1,6 procent.

Nissan tillhörde måndagens verkliga förlorare och straffades rejält efter bolagets skrala delårsrapport som presenterades i förra veckan.

Det faktum att Nissan dessutom vinstvarnade för helåret gjorde inte saken bättre och aktien sjönk som en sten och tappade hela 9,2 procent. Det är det största fallet för Nissan-aktien sedan september 2001.

Sydkoreanska Hyundai fanns också bland de fordonsrelaterade aktier som backade, aktien handlades ned med 0,7 procent. Bolagets styrelseordförande Chung Mung Koo dömdes på måndagen till tre års fängelse för förskingring, en dom som kommer att överklagas meddelade Hyundai.

Fallande basmetallpriser, bland annat för zinken och kopparn fick gruvbolagen att backa. Japanska Nippon Mining Holdings och Rio Tinto sjönk med 0,7 respektive 2,3 procent. Korea Zinc tappade med 3,5 procent och Zinifex, världens näst största zinkproducent, fick se sin aktiekurs falla med 4,8 procent.

I regionen utgjorde Sydkoreas Kospi och Taiwans Taiex de få glädjeämnena och lyckades stå emot den allmänt sura stämningen i Asien.

Den indonesiska börsen i Jakarta svarade för regionens brantaste fall, Jakarta Composite Index tappade 6,3 procent. Jakarta är för närvarande drabbat av svåra översvämningar.

Marknadstemperatur klockan ca 7.55

Nikkei 225 -1,2%
Topix Tokyo -1,5%
Hongkongs Hang Seng oför.
Singapores STI +0,3%
China Shang Composite -1,9%
China Shenz Composite +0,1%
Sydkoreas Kospi +0,3%
Taiwans Taiex +0,1%
Indiens Sensex +0,6%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Isofol MedicalAnnons

Målet: Effektivare cancerbehandling

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.
Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer med ett växande vårdbehov där ingen ny behandling har introducerats på 16 år. Isofol siktar på att lansera sin läkemedelskandidat arfolitixorin att ingå i standardbehandlingen.

Kolorektalcancer är också den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall efter lungcancer. Antalet nya patienter som globalt årligen diagnostiseras för cancerformen är omkring 1,8 miljoner och förväntas öka med 70 % fram till år 2040. 

Etablerad behandlingsform som gynnar fler patienterNuvarande etablerad behandlingsform av spridd kolorektalcancer (i första linjen) utgörs av en kombination av cellgifter och läkemedlet leukovorin, vilket Isofols kandidat arfolitixorin avser ersätta. Leukovorin måste omvandlas i kroppen till en aktiv substans och beroende på genetiska anlag sker inte denna aktivering hos alla patienter. Arfolitixorin är den aktiva substansen och kan potentiellt gynna betydligt fler patienter.

Fas III-studie i slutfasen

Isofol har en fullrekryterad global fas III-studie med en pågående interimanalys. De första 330 av totalt 440 patienter utvärderas av en oberoende säkerhetskommitté och deras rekommendation kring studiens fortsättning beräknas presenteras i första kvartalet 2021.

Läs mer om Isofol.

Bolaget ser två möjliga utfall av interimanalysen – generade data räcker för en registreringsansökan eller data pekar på att resultaten har en klart positiv trend, men att ytterligare 220 patienter bör tas in för att påvisa statistisk signifikans för progressionsfri överlevnad, vilket stärker lanseringsmöjligheterna.

Förutom en bättre behandlingsmetod, innebär lanseringen kommersiella möjligheter med ett årligt försäljningsvärde på över tio miljarder kronor. Patentskyddet gäller till år 2038 i USA och Japan samt till år 2034 i andra länder. 

Licensavtal i Japan och Kanada

Två licensavtal ingicks under hösten med Solasia i Japan och med Paladin Labs i Kanada. Detta ger en stark validering av den vetenskapliga och kliniska datan såväl som den kommersiella potentialen. Avtalen, som är några av de högst värderade i sitt slag på respektive marknad, omfattar definierade milstolpebetalningar på sammantaget över en miljard kronor samt en stegvis solid tvåsiffrig royalty baserad på den framtida nettoförsäljningen.

Prekommersialiseringsarbetet är nu upptrappat för att öka kännedomen och förbereda lanseringen av arfolitixorin som del av den rådande standardbehandlingen av drabbade patienter.

Om Isofol

Isofol Medical AB (publ) är ett biotechbolag som utvecklar läkemedelskandidaten arfolitixorin, som främst är avsett för behandling av spridd kolorektal cancer, en av de vanligaste formerna av cancer. Handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Följ bolaget på Linkedin. 

 

Mer från Isofol Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Isofol Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?