1515
Annons

USA-börserna: Dow Jones stängde ned - Nasdaq upp

Indexen stängde åt olika håll på fredagen i New York. Statistik minskade oron för inflation, men tyngde makrokänsliga aktier på Dow Jones.

Dow Jones tappade 0,2 procent och noterades till 12.653. S&P 500 steg 0,2 procent till 1.448. Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 2.476.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till 1,4 miljarder aktier. 2,1 miljarder aktier bytte ägare på Nasdaq.

Google, Apple och Microsoft hörde till de mest omsatta aktierna.

Under fredagen presenterades amerikansk statistik över sysselsättningstillväxten, som var något lägre än väntat. Ökningen i antal sysselsatta uppgick till 111.000 i januari, mot väntade 150.000. Samtidigt ökade lönerna med 0,2 procent, lägre än marknadens estimat på 0,3 procent.

Den 10-åriga amerikanska obligationen backade 1 punkt till 4,82 procent.

Dow Jones tyngdes av bland annat Altria, Boeing och Microsoft.

Altria som äger Kraft och Philip Morris, backade 1,1 procent. Boeing stängde 1,1 procent lägre. Microsoft hörde till Dow Jones förlorare med en nedgång på 1,2 procent, trots att Bank of America höjt sin rekommendation på aktien till köp.

Mot strömmen gick Pfizer och Exxon med uppgångar på 0,7 respektive 0,6 procent.

Chevron presenterade under fredagen sin rapport för det fjärde kvartalet som låg i linje med analytikernas estimat. Vinsten per aktie uppgick till 1:74 dollar, vilket var nio procent lägre än föregående år, enligt Bloomberg News.

Nasdaq drogs upp av Cisco och Research in motion och Intuitive Surgical. Cisco stängde 2 procent högre. Goldman Sachs skrev i en rapport, att man tror att företaget kommer överträffa marknadens förväntningar i rapporten som släpps den 6 februari.

Research in motion klättrade 4,3 procent.

Intuitive Surgical var dagens stora vinnare på Nasdaq

med en uppgång på 17,6 procent efter att medicinteknikbolaget med gårdagens rapport överträffat förväntan och nu sagt att bolagets intäkter kommer att stiga 35 procent 2007.

Mot strömmen på Nasdaq gick Amazon och Ericsson.

Amazon backade 3,3 procent. Bolaget uppgav att deras vinstmarginaler har fallit till den lägsta punkten sedan år 1999, skriver Bloomberg News. Samtidigt sänkte Bear Stearns sin rekommendation på aktien till underperform från tidigare outperform.

Ericsson tappade 5,6 procent och stängde 0:22 öre högre än på Stockholmsbörsen.

Electronic Arts steg 1,2 procent. Speltillverkaren angav att vinsten per aktie uppgick till 0:63 dollar för räkenskapsårets tredje kvartal, mot väntade 0:56 dollar. Därtill höjdes rekommendationen till behåll från sälj, av Deutsche Bank.


”Oinvesteringsbara” bolag tillbaka in i värmen

HONGKONG. Kinas internetbolag är tillbaka in i värmen, vilket lett till höjda riktkurser. Bedömare säger att bolag som Alibaba och Tencent troligen inte kommer drabbas av fler plötsliga tillslag – men att staten kommer öka kontrollen över sektorn.

Foto:Qilai Shen

För bara två månader sedan slog den amerikanska investmentbanken JP Morgan fast att kinesiska teknikaktier var ”oinvesteringsbara” under resten av året, på grund av myndigheternas oberäkneliga tillslag mot sektorn. Nu har banken gjort en en radikal kovändning och uppgraderat 15 kinesiska bolag.

”Vi tror att nyckelriskerna inom sektorn har minskat, speciellt gällande regulatorisk risk”, skrev bankens teknikanalytiker Alex Yao och hans team. 

De sa vidare att risken för att kinesiska bolag ska sparkas ut från de amerikanska börserna – via avnotering av amerikansknoterade ADR-kontrakt – har minskat. De anser också att geopolitiska risker generellt minskat, vilket kommer påverka sektorn gynnsamt.

Bland de bolag som uppgraderades var internetjättarna Alibaba och Tencent, vilka varit i skottgluggen för Pekings policyåtstramningar under det senaste året. Också Meituan, Net Ease och Pinduoduo fick höjda riktkurser.

Alibaba steg 7 procent på Hongkong på tisdagen, medan Tencent lyfte 5,3 procent. Hongkongbörsens index för teknikbolag, som domineras av kinesiska bolag, steg 5 procent.

Även om investerarna inom sektorn andas morgonluft så visar rusningen på hur oberäknelig situationen i Kina är. Från att säga att internetbolagen är omöjliga att investera i till att rekommendera övervikt inom bara några veckor är inte ett tecken på en transparant marknadssituation, enligt bedömare.

”Marknaden reagerar på förhoppningar om support från regeringen. På sikt kommer sektorn att bli mer och mer kontrollerad av staten. Men vi kommer troligen inte se några plötsliga tillslag, bland annat för att landets ekonomi har stora problem”, säger en analytiker vid en kapitalförvaltningsfirma i Hongkong, till Di.

Ledare för flera av Kinas största teknikbolag höll möte med myndigheterna i Peking på tisdagen, vilket sågs som ytterligare ett tecken på stabilare utvecklig för sektorn. Mötet skulle inkludera ”speciell konsultation” för att bistå med ”hälsosam och hållbar” utveckling inom den digitala ekonomin, rapporterade statskontrollerade medier inför mötet.

Härom veckan meddelade landets politbyrå att ökat stöd ska ges till internetbolagen med mål att de bättre ska stödja Kinas ekonomiska återhämtning, vilket Di rapporterat om tidigare.

Förra året haglade böter och regulatorisk press över internetbolagen, vilka anklagades för allt från utnyttjande av monopolställning till att utgöra risk för nationell säkerhet. Tillslagen gjordes under president Xi Jining slagord ”gemensam välfärd”, ett uttryck som knappt hörts under de senaste månaderna då fokus skiftat till åtgärder för att stoppa viruset. 

Trots senaste tidens lättnader för tekniksektorn har situationen grävt djupa hål i bolagsgrundarnas plånböcker. Sedan årsskiftet har Alibabas grundare Jack Mas privatförmögenhet krympt med 9 procent, motsvarande 37 miljarder kronor, enligt en sökning på Bloomberg Rich List på tisdagen. Tencents grundare Pony Mas förmögenhet har minskat med 22 procent, motsvarande över 100 miljarder kronor. 

Rikast i Kina är Zhong Shanshan, som byggt sin förmögenhet långt från tekniksektorn – på att sälja vatten i plastflaskor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?