1515
Annons

Stockholmsbörsen: fortsatt nedgång väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna nedåt på onsdagen efter fortsatt oro på världens börser.

I Asien återhämtade sig de kinesiska marknaderna efter tisdagens kraftiga fall. De övriga asiatiska börserna föll dock på bred front.

I New York gick det också ner kraftigt under tisdagen, som en följd av det kraftiga börsraset i Kina. Samtliga svensknoterade aktier sjönk mot stängningskurserna i Stockholm.

På Stockholmsbörsen kan Teliasonera dra till sig uppmärksamhet efter att Turkcell, där Teliasonera är storägare, redovisat en nettovinst för fjärdekvartalet på 290 miljoner dollar. Samma kvartal förra året låg nettoresultatet på 230 miljoner dollar. Vilket var bättre än analytikernas förväntningar.

Logica CMG, som förvärvade WM-data, redovisar ett justerat rörelseresultat om 217 miljoner pund för helåret 2006. Det kan jämföras med ett resultat på 122 miljoner pund för helåret 2005.

Riskkapitalbolaget Ledstiernans resultat efter skatt uppgick till 2,3 miljoner kronor för helåret 2006, under samma period förra året var resultatet minus 124 miljoner kronor. Huvuddelen av Ledstiernans innehav har visat bättre omsättning och resultat under 2006, vilket är en utveckling som bedöms kunna fortsätta under 2007, skriver bolaget i sin rapport.

Kvar att lämna rapport på rapportperiodens sista dag är flera mindre bolag. Bland annat Flyme, Lappland Goldminers och West Siberian.

Flyme kan komma att hamna i fokus då det är sista dagen att få in de 34 miljoner kronor som saknas i en nyemission.

Nyemissionen skulle inte bara täcka förlusterna, utan också finansiera fortsatt expansion. Idag ska en extra bolagsstämma fatta beslut om att köpa 50 procent av aktierna i flygbolaget River Don Ltd.

På makroagendan kommer det mycket statistik under onsdagen. Det som främst kommer att locka placerarnas intresse är BNP statistik för fjärdekvartalet i USA.

För svensk del kommer offentliggörandet av protokollet från riksbankens penningpolitiska möte den 14 februari.


Innehåll från RISMAAnnons

Systematisera ESG-arbetet med banbrytande teknologi från RISMA

Det var inte länge sedan som socialt, miljömässigt ansvar och bolagsstyrning sågs som en eftertanke – idag är det närmast en hygienfaktor. Med RISMAs ESG-verktyg får företag därför hjälp med att strukturera processer och policyer för att effektivt hantera och kontrollera alla ESG-initiativ i hela organisationen och även omsätta hållbarhetsstrategin till handling.

ESG – Environmental, Social and Governance – är en tätt sammanflätad del av de flesta framgångsrika företags affärsstrategier. Detta till trots kämpar många moderna bolag med att utforma en systematisk approach för att arbeta med dessa frågor.

– Den digitala mognaden ökar, men marknaden ser hur allt fler trender och normer snabbt övergår till att bli regelverk och direktiv – och många hänger inte med. Att ha rätt systemstöd för att kunna möta den snabba utvecklingen blir därför i princip ett måste. Har man ett ramverk att arbeta inom blir det lättare att rikta sina insatser – något som blev tydligt då FN presenterade sina globala mål – men då ökar också behovet av systemstöd, konstaterar Kasper Holton Hülsen, Chief Market Development Officer hos GRC-specialisten RISMA.

Behöver demokratiseras

Traditionellt har många satt sin lit till en uppsjö av Excelark, men ju högre krav som ställs på dokumentering och regelefterlevnad, desto mer komplext blir ESG-arbetet. Därmed ökar också vikten av att förankra ESG-tänket inom hela organisationen. 

– ESG har blivit en viktig ingrediens i affärsmodellen och behöver finnas i hela kedjan, inklusive leverantörer och partners. Annars kan det bli konsekvenser både för företagets fundamentala SLO – Social License to Operate i lokalsamhället – såväl som i resultaträkningen. Därför behöver man bygga en infrastruktur där ESG delegeras och demokratiseras hos medarbetarna, förklarar Oskar Sinha, Vice President New Markets and Growth Strategy. 

Banbrytande ESG-verktyg

Det är här RISMA kommer in – bolagets banbrytande ESG-verktyg hjälper till att överbrygga gapet mellan det strategiska och operationella för att verksamheter ska kunna fokusera även på varför utan också hur och vad. 

– Det komplexa arbetet med att spåra data och processer tvärs över avdelningar blir snabbt en oöverskådlig arbetsuppgift. Det är samtidigt ineffektivt och enormt tidskrävande. Med stöd av rätt teknologi förenklas detta arbete väsentligt där information centraliseras, ramverken är inbyggda och risker utvärderas och hanteras kontinuerligt, avslutar Oskar och Kasper. 

 

Läs mer om RISMAs ESG-lösningar 

Läs mer om RISMAs GRC-lösningar 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISMA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?