1515
Annons

Räntor och valutor: Räntefall efter börsras

De japanska och amerikanska marknadsräntorna sjunker i spåren nedgångar på börser världen över. De amerikanska räntorna har dock under natten återhämtat något av nedgången, men handlas trots det på klart lägre nivåer än vid tisdagens svenska stängning. Dagen är synnerligen statistiktung, särskilt för svensk del.

Den japanska tioåriga statsobligationsräntan är tidigt på morgonen ned 2 punkter till 1,62 procent.

Shanghaibörsen har vänt uppåt i tisdagens inledande handel efter att ha rasat med runt 8 procent på tisdagen, men nedgången fortsätter på andra håll i Asien, bland annat i Japan.

"Det är ett globalt börsfall, varför människor föredrar statsobligationer som en säker tillflyktsort", säger Akitsugu Bandou, senior strateg på Okasan Securities i Tokyo.

Under natten har det kommit detaljhandelsstatistik från Japan som visade att detaljhandelsförsäljningen steg med 2,3 procent i januari jämfört med i december och minskade med 0,8 procent jämfört med i januari 2006. Det senare var svagare än väntat då analytiker räknat med en uppgång med 0,1 procent jämfört med januari 2006. I månadstakt kom dock försäljningen in ungefär i linje med förväntningarna.

Preliminär statistik över den japanska industriproduktionen i januari visade att den minskade med 1,5 procent jämfört med i december och ökade 4,3 procent jämfört med i januari 2006. Detta var starkare än väntat då analytiker hade räknat med en nedgång med 1,7 procent under månaden och en ökning med 4,0 procent jämfört med januari i fjol.

Amerikanska marknadsräntor föll under tisdagen till följd av börsoro och en oväntad stor minskning av order av varaktiga varor. Den sena eftermiddagens oväntat starka konfidensindikator för hushållen och försäljning av befintliga bostäder kunde inte hejda en fortsatt nedgång under tisdagskvällen. Trots en viss återhämtning under natten handlas de amerikanska räntorna på morgonen på lägre nivåer än vid tisdagens svenska stängning. Tioåringen är sedan tisdag eftermiddag ned 6 punkter till 4,53 procent.

Marknadsaktörer säger till Bloomberg News att de stigande räntorna under natten beror på att marknaden var mättad på säkrare statsobligationer efter börsfallet under tisdagen.

Valutamarknaden präglas fortsatt av minskad carryhandel vilket har fått australiensiska och nya zeeländska dollar att försvagas och yenen att förstärkas.

Yenen har under natten varit under 118 mot dollarn men handlas nu på något högre nivåer runt 118:4.

Dollarn har även stärkts något mot euron under natten. Efter en tidigare försvagning under tisdagskvällen handlas euro/dollar på tidig morgon på ungefär samma nivåer som vid tisdagens svenska stängning.

Valutahandlare uppger till AFX News att valutamarknadens fokus nu flyttas från börserna till eftermiddagens amerikanska statistik med bland annat reviderade preliminära BNP-siffror för det fjärde kvartalet, givet att börsen i Shanghai är fortsatt stabil.

Den svenska kronan har endast rört sig marginellt sedan tisdagens stängning och noterar små förändringar mot dollar och euro.

Onsdagen är ovanligt statistiktung. Klockan 9.30 brakar det loss för svensk del med protokollet från det senaste penningpolitiska mötet den 14 februari då den mjuka penningpolitiska rapporten överraskade marknaden. Samtidigt släpps även detaljhandelsstatistik och PPI för januari och Riksbanken publicerar bytesbalansen för fjärde kvartalet.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas producentpriserna ha varit oförändrade i januari jämfört med månaden före, och stigit med 2,8 procent jämfört med januari 2006.

Detaljhandeln väntas enligt SME Direkts enkät ha ökat sin omsättning med 9,3 procent i januari jämfört med januari 2006.

Senare under dagen publicerar Riksgäldskontoret årets första prognos för statsupplåningen och Ekonomistyrningsverket publicerar statsbudgetens utfall i januari.

Från Europa kommer arbetslöshet och KPI för januari från euroområdet. Dessutom blir det konfidensindikator och indikator för företagsklimat i februari. Det blir även tysk arbetslöshetsstatistik för februari och i kväll talar ECB- chefen Jean-Claude Trichet inför Europaparlamentet.

Från USA är det den andra upplagan av preliminär BNP för fjärde kvartalet som tilldrar sig störst intresse. Det kommer även Chicago inköpschefindex för februari och statistik över försäljningen av nya hem i januari.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?